Alapvetően nem rajongok a spanyol horrorokért, de ha egy jót is említenem kellene a Sötét Óra mellett, az bizony csak és kizárólag a Holtak Tava lenne – és kivételesen nem azért, mert zombik vannak benne (ugyanis pont azok nincsenek), hanem mert kellően ötvözi a már-már gusztustalan naturalizmust az annyira nem sejtelmes, de hatásos hangulattal.

Holtak Tava2

Ez a 2005-ben legyártott történet átgondolt, de mégis egyszerű, mint a jó saller: adva van a főgonosz Salas (Patrick Gordon), aki Alaister Crowley (misztikus témában nem jártasaknak lábjegyzet: ő egy valós személy volt és állítólag a fekete mágia nagymestere) tanítványa, a kiszemelt kisvárosában pedig a démonok melegágyát kívánja megteremteni. Ám Borgia (Idősebb: Antonio Portillo/Fiatalabb:Juan Orozco) polgármester megállítja, és a várost víz alá süllyeszti, majd a gát alatt felhúz egy újtelepülést – de ezzel még nem értek véget a gonosz dolgok. A Roberto Borgia után lánya, Teresa (Raquel Merono) és unokája, Clara (Charlotte Salt) visszatérnek a gát alatt pihenő, éppen 40.éves Debaria városába ahol Clarat kísérteni kezdi nagyapja szelleme és persze Salas is tevékenykedik. Meg mellékesen kapunk egy lelki válságos újságírót (mert miért is ne), aki a gát építése miatti korrupciós pletykák okán akar az elsüllyesztett városnál úszkálni és tényfeltáró cikket írni róla.

 Holtak Tava3

Őszintén megmondva, nagyon kevés dolog van, amit nem szeretek a filmben – az egyik köztük maga a hősnőnek beállított kis vernyogó csitri Clarát, aki tipikusan sosem tudja elfogadni a segítséget, amikor kellene. A másik az újságíró, Dan (Michael McKell) karaktere. Oké, talán neki is van némi létjogosultsága itt, de a családi tragédia kártyát miért kell már megint kijátszani? Így is elég depressziós így is a hapsi. Teresa nem zavar sok vizet (minden értelemben) csak kell valaki, aki sír.

 Holtak Tava4

Viszont akiket imádok, az Salas és a polgármester (öregként és fiatalként egyaránt). Két ellenpólus, akik a síron túl is próbálnak úgy keresztbe tenni a másiknak, ahogy csak bírnak –mondjuk Salas némi előnybe van, tekintve hogy ő halhatatlan, az öreg Borgiát pedig „már csak a férgek eszik” (Salas szavaival élve). A végjáték is remek, ahogy egyszerre mutatják a kibontakozó tébolyt és gonoszt, aztán persze jön a szokásos „gonosz meghal, mindenki boldog” – gondolnánk. Mert van a filmben egy jelenet (nem lövöm le melyik), ami akkor és ott lényegtelen lenne, de a fináléban kulcsfontosságú szerepet tölt be.

 Holtak Tava1

A Holtak Tavát kötelezővé tenném minden horrorfannak, akinek eddig nem volt hozzá szerencséje. Van stílusa, hangulata, logikus a maga módján, ijesztőnek nem mondanám sajnos, de ezt az előbbi jóságok garantáltan elfedik.

Holtak Tava5

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .