No Cape! – A hihetetlen család (2004)

A hihetetlen család azon úttörő és újító filmek egyike, amik megmutatták, hogy nem csak a gyerekeknek lehet eladni az animációs filmeket, a felnőttek is vevők rá – sőt!

hihetetlencsalad.1

Mr. Irdatlan, Fridzsiman és Nyúlányka valaha ünnepelt szuperhősök voltak, akik titkos személyazonosságuk mögé bújva példát mutattak az embereknek, segítették a bajbajutottakat, és legyőzték a rosszakat. Ám a szép, nagyvárosi idillnek vége szakadt, mikor a Mr. Irdatlan által megmentett öngyilkosságot megkísérlő férfi beperelte a várost, amiért megsérült a mentés során, és a pert meg is nyerte, ezzel pedig precedenst teremtve eltűnt minden szuperhős a föld színéről.

Évekkel később Mr. Irdatlan, vagyis most már Bob egy lelketlen biztosítási cég alacsony beosztású alkalmazottja – aki mellesleg alig fér be a boxba –, és felesége, a szintén korábbi szuperhős, Nyulányka, az az Helen neveli három lurkójukat, akik szüleik révén kicsit sem átlagosak. Will hihetetlen sebességre képes felgyorsulni, Illana képes láthatatlanná válni, és ott van a legkisebb családtag, aki bár eddig nem mutatta jelét semmi szokatlannak, azért a család mégis reméli, hogy idővel ő is beleillik a sorba.

hihetetlencsalad.3

Bob és legjobb barátja Lucius (korábban Fridzsiman) hetenkénti férfias kiruccanásuk (bowling) helyett valójában a rendőrségi rádiót hallgatják, és olykor-olykor be is segítenek a hatóságnak, természetesen szinte észrevétlenül – legalábbis így hitték. Bob ajánlatot kap az ismeretlen cégnek dolgozó Mirage-tól, hogy segítsen nekik szupererejével legyőzni a rosszakat, Bob pedig bármit megtenne azért, hogy egy ideig ismét Mr. Irdatlan lehessen. Ezzel pedig nemcsak a barátját és a családját sodorja veszélybe, hanem az egész világot is.

A hihetetlen család úgy szól a felnőtt nézőknek, hogy közben a gyerekek is simán élvezhetik, ráadásul a társadalom egészére nyomott negatív bélyegzője az évek alatt mit sem vesztett erejéből vagy aktualitásából. Az, hogy az emberiség képes tönkretenni valami igazán szépet és varázslatosat, szinte már toposz, ám az, hogy ezt egy olyan szörnyű dolog, mint a kapzsiság egy teljesen új formája irányítja, már nem az. Egyúttal a film erősen bemutat az ügyvédeknek és a jogrendszernek is, ami sok esetben nem az igazság feltárására szolgál.

hihetetlencsalad.4

A film másik nagy előnye a gonosz karakter, Szilánk személyében rejlik, aki egy remekül felépített személyiség, és motivációja okosan és logikusan került kidolgozásra, egyúttal megmutatván azt is, hogy senki sem születik gonosznak, csak olyan hatások érik, amitől azzá válhat. Az igazi hősök is hasonlóképpen jelennek meg a moziban, hiszen Bob akkor is Mr. Irdatlan, mikor semmi ereje sincs, mert nem az extra képességek tesznek valakit hőssé, hanem a döntései és a tettei – ezek pedig olyan fontos dolgok, amiket nem lehet elégszer kihangsúlyozni.

Ráadásul sok, erős és egyedi női karakter van A hihetetlen családban, hiszen Helen az, aki valójában megmenti férjét, Mirage, ugyan az elején vak Szilánkkal szemben, ám mikor összeáll fejében a kép, akkor nem fél cselekedni. Persze személyes (és majdnem mindenki kedvence) Elza Divat, akinek elmés megjegyzései, hihetetlen stílusa és már-már sztereotípiába hajló divatmogul jelleme bámulatos és igen vicces.

hihetetlencsalad.2

A hihetetlen család örök érvényű tanulságokat mutat be szórakoztatva, megmutatja a család egységének fontosságát (amit olyakor nem a vér szerinti kötődés határoz meg), és azt, hogy hősnek lenni nem is olyan nehéz, pláne, ha nem egyedül csinálod!

A Disney pedig bejelentette, hogy végre valahára 2017-ben érkezhet A hihetetlen család folytatása, amiért oly sok éve könyörögnek a rajongók!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés:Az Igazság Ligája, 3-5. évad (2001-2006) | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..