Nagyon nem akartam belekezdeni Stephen King regényadaptációjának újabb évadába, mivel az első számomra hatalmas csalódás volt, de azt kell mondjam, a mostani szezon még jobban elvette a kedvemet a show-tól. Soha meg nem válaszolt kérdések, ostoba emberek és felesleges hiszti – nem így kéne kinéznie egy sci-fi/thriller sorozatnak.

buraalatt.s02.3

Nagy Jim (Dean Norris) a városka főterén éppen Barbie-t (Mike Vogel) készül felakasztani, azt remélve, hogy a férfi halála után végre kitisztul a búrát beborító ismeretlen sötétség, ám azt még nem is sejti, hogy annak eloszlását Juila (Rachelle Lefevre) tette okozza. A nő beledobta a tojást a tóba, mire a búra kitisztult, ám a vízből egy ismeretlen lány (Grace Victoria Cross) kiáltott segítségért, akit Julia és egy idegen férfi, Sam (Eddie Cahill) húz ki a partra. A lány nem emlékszik semmire, még a nevét sem tudja, így Sam közeli, eldugott kis házikójában fektetik le pihenni, ám miután Julia elindul megkeresni szerelmét, Barbie-t, a lány is útra kel, hogy megtudja, kicsoda is ő valójában.

buraalatt.s02.1

Ám a búra újabb csapásokat mér a bentlakókra: egy rejtélyes hullám hatására elájulnak a lakosok, míg minden vasból készült tárgy odaragad az ismeretlen tárgy falához. Míg Nagy Jim és Barbie ennek okát próbálják kideríteni, egyik társuk meghal. A helyi iskola fizikatanára, Rebecca Pine (Karla Crome) jön rá a megoldásra a mágnesességgel kapcsolatban, miközben Nagy Jim is meghozza a maga áldozatát fiáért, Ifiért (Alexander Koch). A városban élelmezési gondok adódnak, véres eső hullik, gyilkos garázdálkodik az utcákon, új serifet kell kinevezni, sikerül egy röpke időre kapcsolatot létesíteni a külvilággal és halottnak hitt személyek bukkannak fel a semmiből. De az a három hét már csak ilyen Chester’s Millben.

buraalatt.s02.2

Hogy mi is a bajom a sorozattal? Az, hogy soha semmire sem kapunk választ! Folyton ködösítenek, újabb elemet dobnak be az összetett rejtélyhez, ám a korábbiak közül semmi sem kerül megválaszolásra. Félreértés ne essék, szeretem, ha elhúzzák az orrom előtt a mézesmadzagot és lassan csepegtetik az információt, de itt nincs semmiféle csepegtetés – konkrétan ebben az évadban semmivel sem tudtunk meg több információt, mint amit a korábbiban, és ez nagyon rossz így. Hihetetlen módon haragszom az írókra, mert a történetben megvan a potenciál, hogy egyszerre mutassa be az emberi jellem hibáit, mutasson be egy éles és kemény társadalomkritikát a városkát példának felhasználva, ugyanakkor meg egy érdekes rejtélyt is meg lehetne oldani. De nem, A búra alatt alkotói inkább lementek a kisvárosi adok-kapok szintjére, amit leginkább a Született feleségek későbbi évadaihoz tudnék hasonlítani.

A szereplők olyan simán túllépnek minden katasztrófán és tragédián, hogy az eszméletlen. Ott van például Norrie (Mackenzie Lintz) esete, aki a búra miatt napokkal korábban vesztette el édesanyját, ami alig váltott ki belőle érzelmet, de persze az, hogy a fiúja, Joe (Colin Ford) megcsókolta az új lányt, na, azon napokig hisztizet és fél évadon át felemlegette – hát gratulálok annak, aki ezt kitalálta. Ugyanez mondható el a főszereplő Juliáról is, akinek párja minden nap halálos veszélynek teszi ki magát, hogy a városka lakói éljenek, de mikor hideg fejjel belemegy abba, hogy közösen beszélik meg Nagy Jimmel azt a vészhelyzeti döntéssorozatot, ami akár emberek halálával járhat, akkor a vörös hölgyemény elkezd hisztizni – ekkor legszívesebben átnyúltam volna a képernyőn, hogy felpofozzam, pedig ritkán mondok ilyet.

buraalatt.s02.5

Arról az apróságról már nem is beszélve, hogy a sorozat kezd átmenni béna szappanoperába: halottnak hitt szerelmek kerülnek elő, testvérek találkoznak ismét, apa és fia viszonya kezd újabb kusza fordulatba  – ráadásul utóbbi különösen zavaró, hiszen az apa a búrán kívül található. Sőt, a fizikus tanárnő, mint tudós, szó szerint mindenhez ért, nem csak a fizikához, hanem a biokémiához, az elektrotechnikához, a földtudományhoz. Ez elég gyakori sci-fis betegség, ugyanis nem véletlenül vannak szakterületek a tudományban, mert nem érthet mindenki mindenhez – kivéve ha az illető a búra alatt lakik.

El nem tudom képzelni, mi szülhette azt a döntést a CBS-nél, hogy ebből a gagyi, kilencvenes évek ócska sci-fijeit koppintó sorozatból egy újabb szezont rendeljenek be – nem csodálnám, ha simán kínozni akarnának vele –, ráadásul a hasonlóan gyatra minőséget produkáló Extant (ezt is szidtam, mint a bokrot) is kap újabb évadnyi lehetőséget. És eközben az olyan szuper sorozatok, mint az Almost Human vagy az általam folyton felemlegetett Firefly csupán egy évadot élt meg.

buraalatt.s02.4

Go home, CBS, you’re drunk!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .