spn_s10e13_pic1

A múltheti könnyed, vicces, boszorkányos kaland után Carverék most bedobtak minket a mélyvízbe: kaptunk egy ütős és igazán félelmetes szellemet, ami még közelebb áll hozzánk, átlagemberekhez mint eddig bármelyik hasonló rémség a sorozat történetében. Ezen felül idősebbik főhősünk helyzete is megváltozik – te jó ég, de még hogy! –, amivel én speciel egyelőre nem tudok mit kezdeni, ám az tény, hogy mostantól még izgalmasabb lesz a sztori.

spn_s10e13_pic2

A két testvér ezúttal egy kollégista halálának körülményeit kutatják: az áldozat kocsijával lehajtott egy építés alatt álló hídról és vízbe fulladt. Az eset egyetlen szemtanúja a srác barátnője, aki azt állítja, hogy a jármű „saját akarattal rendelkezett” és direkt idézte elő a balesetet. Sam (Jared Padalecki) és Dean (Jensen Ackles) először arra gyanakszanak, hogy az autó el lehet átkozva, vagy egy szellem kötődik hozzá, ezért megsemmisítik. Másnap azonban újabb tragédia történik, ezúttal a kollégium épületében, egy lányt találnak holtan – egyedül volt egész éjszaka, az ajtó pedig be volt zárva, és úgy tűnik, a tini a laptopja töltőjének a zsinórjával folytotta meg magát. A srácok alaposan átfésülik a terepet, és kiderül, hogy a szobában nagyon erős az elektromágneses sugárzás, tehát a szellem még mindig ott lehet. De vajon ugyanazon szellemről van-e szó, ha igen, hogy tud ilyen drasztikusan helyszínt változtatni, és mi a motivációja?

spn_s10e13_pic3

Az Odaátban sem mostanában volt ennyire félelmetes egy szellem, de a mostanitól szerintem mindenkinek borsódzott a háta: nem csak csúnya volt, hanem kegyetlen, úgyhogy vérbeli horrornak lehettünk részesei a héten. Az, hogy a lény hogyan kísért, remek ötlet és pont ettől lesz ijesztőbb, mint az elődjei – természetesen nem akarom lelőni a poént, de annyit elárulhatok, hogy teljesen mindennapi eszközhöz kötődik. A feszültségkeltés ugyan eddig sem okozott problémát a szériában, a Halt & Catch Fire-ban viszont még briliánsabbra sikeredett. A „leszámolási” jelenet most még az eddigiekhez képest is sokkal izgalmasabb, és Dean végre újra használta a sószórós módszert, ami engem az első pár évadra emlékeztetett – bevallom, kicsit nosztalgikus hangulatba kerültem. Na, meg még jobban elkezdtem félni.

spn_s10e13_pic4

Ami nagyon tetszett még, az Deanhez kapcsolódik: a cikk elején említettem, hogy változás következik be az ő helyzetében, ami természetesen Káin Pecsétjével van összefüggésben. Túl sokat ebből a jelentből sem illene elárulnom, viszont annyit tudni kell, hogy a karakter az eddigiekhez képest radikálisan más irányba indult el ezzel az elhatározással, amivel hagyján, hogy esetleg a néző nem tud mit kezdeni, de még Sam sem. A szcéna, amiben az Impalában beszélgetnek Dean eme döntéséről nagyon érdekes, dráma, ugyanakkor picit felemelő érzést is nyújt, amit megkoronáz Jensen Ackles fantasztikus alakítása. Bravó!

spn_s10e13_pic5

Teljesen tökéletes ez az epizód sem volt – apró logikai törések be-becsúsztak, Samből még mindig nem láttunk eleget, Deanből viszont annál többet, ám a behozott újításoknak volt akkora hatása, hogy el tudjam felejteni a rész hibáit. Legközelebb, ha hihetünk az előzetes stáblistának, visszatér Castiel (Misha Collins), Crowley (Mark Sheppard) és Rowena (Ruth Connell), valamint akár egy régi ismerős is.

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Supernatural S10E13 – Halt & Catch Fire”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .