Pilotmustra: Bosch

Nem titok, hogy a bűnügyi sorozatok a gyengéim, így ha tehetem, mindegyikkel megismerkedem, aztán persze a nagy részét dobom is, mert vagy kliséhalmaz, vagy ötlettelen az egész. Ám a Bosch, ami az Amazon legújabb krimi sorozata azonnal megfogott, és ezt nem azért mondom, mert egy általam igen kedvelt karakterszínész játssza a főszerepet.

bosch.s01.e01.1

Harry Bosch (Titus Welliver) a Los Angeles-i gyilkossági csoport nyomozója, több évtizedes tapasztalattal a háta mögött. Ám pont ez a tapasztalat sodorja veszélybe Bosch-t, mikor az általa gyilkossággal és erőszakkal gyanúsított férfit lelövi egy sötét sikátorban, az esetet pedig senki sem látja. Bosch állítja, hogy a halottnál fegyver volt, ám két évvel később polgári perbe fogja őt a halott özvegye és lánya, annak ellenére, hogy Bosch-t a rendőrség belső nyomozása felmentette.

A férfi azonban ízig-vérig nyomozó, így a hétvégén ahelyett, hogy pihenne, inkább egy újabb ügybe mártja bele magát, ami ezúttal egy bántalmazott gyermek hullájához vezet, akit legalább húsz éve ástak el az erdőben. Az eset felkavarja Bosch-t érzelmileg, ráadásul a tárgyalás terhe is a vállát nyomja. Főnökei és társa kiállnak mellette, de vajon ez elég lesz ahhoz, hogy megmentsék a férfi reputációját?

bosch.s01.e01.4

Tudom, így leírva nagyon ismerősnek hangzik a történet, de a Bosch kulcsa a kivitelezésben van. A lassú tempó, a kissé noir-os hangulat és a precízen használt kamerakezelésnek köszönhetően a show egy igazán új színt visz a bűnügyi sorozatok világába (csakúgy, mint a Fortitude). Még nem tudom eldönteni, hogy a sorozatban minden epizódban új ügy kerül-e majd terítékre, de egy darabig biztosan a most megtalált holttest és a tárgyalás kerül az előtérbe.

Az első és talán legfontosabb újítása a sorozatnak, hogy itt a főszereplő kölcsönhatásban van a bűnügyekkel: Harryt valóban megérinti az, amit lát, és szinte ki is borul egy gyerek bántalmazása után – a pilot arra azonban már nem tér ki, hogy személyes indokok vagy csak empátia következtében. Bosch jelleme ugyan a szokásos „morcos, de jó zsaru”, ám percről-percre ráébredünk, hogy bizony ebben a karakterben sokkal több van ennél, ezeket az információkat azonban csak lassan csepegtetik nekünk.

bosch.s01.e01.3

Különösen tetszik, hogy a klisékkel szembemenve itt a főnökök kiállnak beosztottjuk mellett, persze megfelelő és érthető keretek között. Azonban a belső ellenőrzést itt is patkánynak állítják be, de ezt még meg is tudom érteni, hiszen ez a vélemény adódik Bosch jelleméből és helyzetéből is. Az újonc zsaru, Julia Brasher (Annie Wersching) az elején csak egy csinos pofi, aztán szépen lassan az ő jelleme is kifejtődik, és sokkal több van ebben a nőben és a múltjában, mint az elsőnek látszik.

A nyomozói munka igen precízen és aprólékosan van ábrázolva, ahogyan a halottkémi és helyszínelői feladatok is. Összességében a Bosch egy okos és érdekes bűnügyi sorozat, ami a maga tíz epizódjával nem kér sokat, de remélem, megkapja majd az Amazontól a következő évados berendelést, mert ha ezt a színvonalat hozza, akkor nagyon elégedett leszek vele.

bosch.s01.e01.2

És kedves Walking Dead rajongók, van az epizódban egy vendégszereplő, akit érdemes megnézni!

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés:Harry Bosch – A nyomozó (2014–), 2. évad | Watchaholics

  2. Visszajelzés:Harry Bosch – A nyomozó (2014–), 1. évad | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.