Nem titok, hogy a bűnügyi sorozatok a gyengéim, így ha tehetem, mindegyikkel megismerkedem, aztán persze a nagy részét dobom is, mert vagy kliséhalmaz, vagy ötlettelen az egész. Ám a Bosch, ami az Amazon legújabb krimi sorozata azonnal megfogott, és ezt nem azért mondom, mert egy általam igen kedvelt karakterszínész játssza a főszerepet.

bosch.s01.e01.1

Harry Bosch (Titus Welliver) a Los Angeles-i gyilkossági csoport nyomozója, több évtizedes tapasztalattal a háta mögött. Ám pont ez a tapasztalat sodorja veszélybe Bosch-t, mikor az általa gyilkossággal és erőszakkal gyanúsított férfit lelövi egy sötét sikátorban, az esetet pedig senki sem látja. Bosch állítja, hogy a halottnál fegyver volt, ám két évvel később polgári perbe fogja őt a halott özvegye és lánya, annak ellenére, hogy Bosch-t a rendőrség belső nyomozása felmentette.

A férfi azonban ízig-vérig nyomozó, így a hétvégén ahelyett, hogy pihenne, inkább egy újabb ügybe mártja bele magát, ami ezúttal egy bántalmazott gyermek hullájához vezet, akit legalább húsz éve ástak el az erdőben. Az eset felkavarja Bosch-t érzelmileg, ráadásul a tárgyalás terhe is a vállát nyomja. Főnökei és társa kiállnak mellette, de vajon ez elég lesz ahhoz, hogy megmentsék a férfi reputációját?

bosch.s01.e01.4

Tudom, így leírva nagyon ismerősnek hangzik a történet, de a Bosch kulcsa a kivitelezésben van. A lassú tempó, a kissé noir-os hangulat és a precízen használt kamerakezelésnek köszönhetően a show egy igazán új színt visz a bűnügyi sorozatok világába (csakúgy, mint a Fortitude). Még nem tudom eldönteni, hogy a sorozatban minden epizódban új ügy kerül-e majd terítékre, de egy darabig biztosan a most megtalált holttest és a tárgyalás kerül az előtérbe.

Az első és talán legfontosabb újítása a sorozatnak, hogy itt a főszereplő kölcsönhatásban van a bűnügyekkel: Harryt valóban megérinti az, amit lát, és szinte ki is borul egy gyerek bántalmazása után – a pilot arra azonban már nem tér ki, hogy személyes indokok vagy csak empátia következtében. Bosch jelleme ugyan a szokásos „morcos, de jó zsaru”, ám percről-percre ráébredünk, hogy bizony ebben a karakterben sokkal több van ennél, ezeket az információkat azonban csak lassan csepegtetik nekünk.

bosch.s01.e01.3

Különösen tetszik, hogy a klisékkel szembemenve itt a főnökök kiállnak beosztottjuk mellett, persze megfelelő és érthető keretek között. Azonban a belső ellenőrzést itt is patkánynak állítják be, de ezt még meg is tudom érteni, hiszen ez a vélemény adódik Bosch jelleméből és helyzetéből is. Az újonc zsaru, Julia Brasher (Annie Wersching) az elején csak egy csinos pofi, aztán szépen lassan az ő jelleme is kifejtődik, és sokkal több van ebben a nőben és a múltjában, mint az elsőnek látszik.

A nyomozói munka igen precízen és aprólékosan van ábrázolva, ahogyan a halottkémi és helyszínelői feladatok is. Összességében a Bosch egy okos és érdekes bűnügyi sorozat, ami a maga tíz epizódjával nem kér sokat, de remélem, megkapja majd az Amazontól a következő évados berendelést, mert ha ezt a színvonalat hozza, akkor nagyon elégedett leszek vele.

bosch.s01.e01.2

És kedves Walking Dead rajongók, van az epizódban egy vendégszereplő, akit érdemes megnézni!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Pilotmustra: Bosch”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .