Cole végre megtalálja a labort ahonnan az emberiséget kipusztító vírus állítólag származik, viszont megoldás helyett csak egyre több kérdésre bukkan. A 12 Monkeys kicsit bekeményít, de még mindig rengeteg dolog marad a felszín alatt.

12 monkeys 1

Cole úgy hiszi, utoljára utazik a múltba, mivel Cassandra megtalálta Goines laboratóriumát, így a világvégét elhozó vírus egy karnyújtásnyira kerül. A gond csak az, hogy ellenségük, a sápadt, magas férfi is rátalál a helyre, Jennifer Goines segítségével, így a vírus elpusztítása trükkösebb feladat lehet, mint várták. Közben Ramse megtud egy-két kellemetlen dolgot Jones és az időgép múltjáról.

12 monkeys 2

Már a múlt héten is felvetődött pár kényelmetlen időutazós kérdés, és úgy tűnik, a sorozat, hála az égnek, egyre jobban belegabalyodik ezekbe. Rögtön elsőnek ott a jövő eltörlése. Mivel ilyen közel a cél, a szereplők elgondolkodnak rajta, hogy mégis milyen lesz, amikor az ő idősíkjuk megszűnik létezni. Kár, hogy Gödel és a kontinuumhipotézis csak említés szinten jelent meg, ünnepi iszogatás közben, pedig jót tett volna a sorozatnak egy kis tudományos háttér. Pláne, hogy a múltba nyúlkálás nyilvánvalóan roppant veszélyes, ezért érdekes lett volna hallani, Jones mire alapozta a tervet.

Ha már Jones, végre nagyobb szerepet kapott, bár most is több szó esett a projektről, mint magáról a karakterről. Még mindig nem tudni, ki csinálta az időgépet, és az is csak másodlagos információ, hogy a célja a vírus megfékezése volt. Így Jones elkeseredett próbálkozása még megkérdőjelezhetőbb, hisz tulajdonképpen nincs semmi, amiben biztos lehetne, elvileg. Könnyen lehet, hogy pont Cole és a küldetés miatt szabadul el a vírus.

12 monkeys 4

A küldetés pedig nem megy épp zökkenőmentesen. Mivel Jessica tudja a biztonsági kódokat, a labor megnyílik, de a helyzet bonyolultabb lehet, mint amilyennek látszik. Emily Hampshire még mindig kiviláglik a castból, az összes jelenetében zseniális. Mindehhez a karakterének olyan kiszólásai vannak, amelyek felkavarják az ember gondolatait. Például odavágja Cassandrának, hogy az orvosok mindig szólongatják, de nem mondják, melyik Jessicát hívják, Cole viszont jól mondja a nevét. Ennek is köze lehet az időutazáshoz, el tudom képzelni, hogy valamilyen módon párhuzamos idősíkokról van szó, vagy legalábbis Jessica valahogy több lehetséges jövővel van kapcsolatban – mindkettő elég menő lenne, és sok mindent megmagyarázna.

12 monkeys 5

Ezen a héten minimális lelkizés és több horror volt a 12 Monkeys menetrendjében. Cassandra megtudja, hogy Cole ölte meg Henrit, és persze dühös miatta, mondván, hogy ő nem tudna ilyen messzire elmenni, még a jó célért sem, de kirohanását mondhatni teljesen hatástalanná teszi az, hogy néhány jelenettel később simán megsüt vagy három rosszfiút. És az emberek megsütése nem a legrosszabb, ami történik. Először vannak hátborzongató közelik például Cole kínzásáról, és a vírust sem szokásos üvegfiolában tartják – ezek a képek egészen horrorfilmbe illőek voltak.

12 monkeys 6

A The Night Room cliffhangerrel végződik, ami ezúttal tényleg izgalmas, mivel újabb idővonalbeli problémát vetít előre. Azért jó lenne a Gödel-féle elméleti problémákat nem elnevetni, hanem végre kifejteni rendesen, ahogy egy rendes sci-fi sorozathoz illik. Minél több anomália és gubanc az időben, annál jobb, csak aztán óvatosan a kicsomózással!

Szerző

Korábbi szerkesztő

Lélekben nyugdíjas angol öregúr, félig vulkáni – suttogó falak és nyikorgó ajtók rajongója. Álommunka: Superman és/vagy nagymama szelleme.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .