graceklinika11.12_2

Az epizódot leginkább egész érdekes történetek és bicskanyitogató módon viselkedő karakterek jellemezték.

Bailey Bennel és a férfi öccsével, Kurttel az erdőben szétszórja a srácok apjának hamvait (ami ugyan kicsit hirtelen jött, de ezt most nézzük el), mikor Kurt hirtelen összeesik. A kórházban Meredith elég hamar rájön a rosszullét okára: Kurt titokban transznemű, ájulását pedig az illegális hormonkészítmény okozta, amit szed. Kurttel egy időben egy fiatal nőt is behoznak a kórházba, aki elájult és lezuhant a park betonlépcsőin, mikor a barátja éppen megkérte volna a kezét. Mivel nem ez volt az első alkalom, hogy a lány látszólag ok nélkül elájult, Amelia neurológiai problémára gyanakszik és CT-t javasol, mire a lány mindent bevall: csak megjátszotta az ájulást, hogy megússza a lánykérést. Herman meglepően felszabadultan, szinte már botrányosan viselkedik – például kanapékat lopkod és flörtöl Owennel. Arizona kezd besokalni, mivel Jo mindenféle szégyenérzet nélkül meztelenkedik előtte, Callie és Amelia pedig azon lamentál, hogy egyszerűen már nem tudnak csajozni/pasizni. Miután együtt töltötték a hétvégét, Richard kezd reménykedni, hogy van még számára és Catherine számára remény, ám kénytelen rádöbbenni, hogy a nő csak kihasználta, hogy a fia közelében maradhasson. Meredith is visszatér a Derekkel közös hétvégéjéről, amivel csak egyetlen probléma van: az elmúlt három napban Derek Maggie-n kereste feleségét.

graceklinika11.12_4

Tényleg kezdem ismét élvezni a sorozatot, sőt, ez az epizód végre valamilyen szintű érzelmet is kiváltott belőlem – igaz, az az érzelem negatív volt, de ez is valami. Ráadásul ez a negativitás sem annak szólt, hogy rossz lett volna a rész, hanem egyes szereplők dramaturgiailag helyes, bár emberileg visszataszító viselkedésének – de, hogy fairek legyünk, azt meg kell jegyeznem , hogy az epizód végére ennek a két karakternek a viselkedése kapott egy félig-meddig elfogadható indoklást.

No, de ki is ez a két karakter? Nem más, mint Meredith és Ben.

Meredith egy ideje már a bögyömben van, és nem tagadom, nem bánnám, ha kiírnák (bár ez úgysem fog megtörténni), de azért van annyi hitem a karakterben, hogy fel se merüljön bennem, megcsalná Dereket – innentől kezdve pedig egyértelmű volt, hogy valami félreértéssel nézünk szembe. Így hát csak egy kérdés maradt: ha nem D.C.-be ment a hétvégére, akkor hova, és miért nem vallja be ezt simán? Mert nem vallotta be, sőt, amivel igazán kihúzta nálam a gyufát, az az volt, ahogy Maggie-vel bánt, mikor az csak segíteni akart, sőt, végig fedezte is őt Derek előtt. És bár az epizód végére kiderül, hogy Meredith egészen ártatlan, már-már szimpatikus okból hagyta ki a washingtoni kiruccanást, és húgától is bocsánatot kér, azért korábbi viselkedését még így sem vagyok teljesen megbocsátani neki.

graceklinika11.12_1

Ben nála még egy fokkal rosszabb volt. Kurt tikára előbb Meredith, majd pedig Bailey döbbent rá, és míg az előbbit gyakorlatilag hidegen hagyta – az ő szemében a férfi, vagyis pontosabban a nő, miután ezt követően már a szereplők is „she”-ként referálnak Kurtre, csak egy páciens –, addig Bailey a kezdetektől fogva elfogadta és támogatta Kurt döntését. Aztán jött Ben, akit eddig nagyon kedveltem, most viszont elég rendesen leírta magát a szememben, ugyanis teljesen negatívan, ellenségesen állt testvére titkához – dühöngött, kiabált, és kijelentette, hogy nem hajlandó őt nőként elfogadni. Persze itt is jött később némi finomítás, annak képében, hogy Ben kifejtette: az fáj neki igazán, hogy Kurt mindezt huszonöt évig titkolta előle.

Amúgy viszont jár a szép nagy piros pont az alkotóknak a transzneműség tematikájának kezeléséért. Mert szubjektívan haragudhatok Benre, objektívan viszont el kell ismernem, hogy a karakter reakciója nagyon is életszerű volt, és hogyha minden szereplő ugyanúgy, szupportívan reagált volna a szituációra, az nem lett volna valószerű, így viszont egy teljes reakciós skálát sikerült bemutatni. A Kurtöt alakító Benjamin Patterson amúgy remekelt a szerepben, és remélem, láthatjuk majd még őt a jövőben, főleg azért, mert a karaktere előtt álló út nagyon érdekesnek ígérkezik mind orvosi, mind lélektani szempontból.

graceklinika11.12_3

A többi történetszál már nem volt ilyen erős, de azért kifejezetten szórakoztatók voltak. A lépcsőn önként leguruló lány esete éppen annyira abszurd, amennyire szeretem, Callie pedig gyönyörűen kezelte a szituációt. Hermant jó volt végre emberként, nem pedig csak a munkájával – és esetenként a tumorjával – foglalkozó nőként látni. Nagyon élveztem a kis epés megjegyzéseit és szinte már gyerekes csínyjeit – bár a jellemében ilyen hirtelen bekövetkezett változás kicsit aggaszt, legalábbis az egészségügyi állapotát illetően. A Meredith régi házában lakók története kicsit visszaidézi a sorozat korai évadait, én pedig ennek csak örülni tudok – valamint remélem, hogy az írók majd szaván fogjál Alexet az utolsó megjegyzését illetően.

A Grace klinika még nem nyerte vissza régi csillogását, de jó úton halad felé – a karakterek nincsenek kivétel nélkül szívóspirálban, ha nem is teljes tűzerővel, de visszatért az abszurd humor, és még érdekes pácienseket is kapunk, akiket rendesen ki is fejtenek. Remélem, marad ez a színvonal a szezon még hátralévő részeiben is.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .