graceklinika11.13_2

Ez a sorozat mostanában elkényeztet (na, jó, ahhoz képest elkényeztet, amit az előző évadban alakított), és most a héten is hozott egy kompakt, mély, kevés karakterre koncentráló epizódot.

A rész középpontjában Herman és Amelia összecsapása áll: Amelia mindent megtesz, hogy Herman rendszeresen szkenneltesse a tumorját, és arra is próbálja rávenni, hogy menjen bele a sugárkezelésbe, ám Herman inkább amellett áll, hogy egészen addig embernek érezze magát és dolgozhasson, amíg agytumorja ezt lehetetlenné nem teszi. Éppen ezért gyakorlatilag a kórházban él, és annyi beteget fogad, amennyit csak tud, a lehető legszorosabb időbeosztással, hogy több évnyi anyagot taníthasson meg Arizonának alig pár hét alatt. Éppen emiatt Arizonával egyre közelebb kerülnek egymáshoz, miközben Amelia, aki a tumor megszállottja lesz, előadásokat tart a tervezett műtétről, ám közben egyre jobban kételkedik abban, hogy meg tudja menteni Herman életét. Rajtuk kívül az egyetlen fontosabb karakter az epizódban Bailey, aki próbálja bejuttatni Hermanhoz egyik betegét, akinek férje fél évvel korábban az ő műtőasztalán halt meg, mivel annak még meg nem született babájának egy tumor nő a derekán.

graceklinika11.13_1

Igazából nem sok mindent tudok elmondani erről az epizódról, azon kívül, hogy jó volt (mondjuk szinte mindig élvezem a karaktercentrikus részeket), de azért megpróbálkozom valami kis elemzéssel.

Az tény, hogy a héten mind Caterina Scorsone, mind Geena Davis hatalmasat alakított. Az út, amit bejárnak ebben az epizód, mindkettejük karakterét nagyon megviseli – Herman a haláltól való rettegésbe roppan bele, Amelia abba, hogy kevés lesz véghezvinni azt, amit eltervezett –, és ezt a két színésznő gyönyörűen adta át. Még mindig idegesít kicsit, ahogy Geena Davis beszél – kicsit mintha szájzára lenne –, viszont ahogy előadta előbb Herman makacsságát, majd pedig összeomlását, az zseniális volt, bár főleg az a jelenete tetszett, mikor besokkalt a sugárterápia közben.

JESSICA CAPSHAW, GEENA DAVIS

Scorsonéra sem lehet panasz – ő is nagyon szép ívet hozott, a magabiztos előadótól kezdve, aki csecsemőkhöz hasonlítja a tumorokat, a „kétkedek magamban, de nem akarom a bátyám segítségét kérni”–hozzáálláson át, egészen addig, mikor végül túl nagy lett a nyomás, és minden kifakadt belőle. Szóval igen, ezek a karakterívek gyönyörűek voltak.

Bailey karakterileg nem volt most olyan érdekes, az ügy, amit hozott, viszont megható volt, és érdekes kérdéseket vetett fel. És itt Hermannak kell igazat adnom, bármennyire fáj is: nem vállalhatta el csak úgy az esetet, bármennyire is akart segíteni, hiszen az azt jelentette volna, hogy valaki másnak kell nemet mondania, és mégis hogyan választhatna két csecsemő élete közt?

graceklinika11.13_5

Kicsit Callie-t is behozták az epizódban, de tényleg csak kicsit – ugyanis a nőben kicsit fellángolt a féltékenység, miután szakításukat követően Arizona ennyire rendbe szedte magát, és ilyen jó barátot talált magának. Szimpatikus volt, ahogy Callie kezelte a helyzetet, de nagyon remélem, hogy az alkotók nem hozzák őket újra össze, mert két és fél évadnyi szenvedés – a repülőgép-balesettől kezdve – bőven elég volt belőlük.

Amit kicsit hiányoltam a részben, az volt, hogy a páciensek történeteibe nem igazán mentek bele. Jó, persze, ott volt Bailey betege, akinek, mint azt már mondtam, szép ívet adtak, de Herman többi páciensével egyáltalán nem foglalkoztunk. Persze értem én, hogy ennyi játékidőbe ennyi fért bele, és inkább adtak teret a fontosabb karaktereknek, de azért örültem volna neki, ha legalább annak a nőnek az életébe mélyebb bepillantást nyerünk, aki az epizód alatt elvesztette a babáját.

graceklinika11.13_3

A rész természetesen a legizgalmasabb ponton ér végét, mindenféle lezárás nélkül – avagy éljenek a cliffhangerek! Ám szerencsére úgy tűnik, a jövő héten ott folytatjuk a dolgokat, ahol most abbahagytuk, úgyhogy nem hiszem el, hogy ezt mondom, de kifejezetten várom a következő epizódot.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .