Alapvetően nem rajongok a háborús filmekért – de ez nem jelenti azt, hogy ne láttam volna szinte mindegyiket – A bátrak igazságához a magyar cím vezetett el. Annyira megkapó, nehezen meghatározható és velős elnevezést sikerült kapnia az amúgy angolul (Courage Under Fire) is brutálisan erős címet viselő filmnek.

abatrakigazsaga.4

Serling ezredes (Denzel Washington) az egykor jobb napokat látott Öböl-háborút is megjárt katona most íróasztalnál dolgozik mivel legutolsó küldetésén olyan tűzparancsot adott ki, amelyben saját honfitársaira lőttek. Serling feladata a kitüntetési ügyek vizsgálata és azok odaítélése az arra érdemes katonáknak. Ám a Hűség érdemrendre jelölt első nő, Karen Walden kapitány (Meg Ryan) ügyében zavarok támadnak, mikor Serling átolvassa az egymásnak ellentmondó beszámolókat. Serling feltett szándéka, hogy kideríti az igazságot, még akkor is, ha felettesei ezt nem nézik jó szemmel, és ha ezért cserébe egy hős legendáját le kell rombolnia. Már csak az a kérdés, hogy mire az ügy végére ér, képes lesz-e rá?

abatrakigazsaga.2

A bátrak igazságának szereposztásába szinte bele kell szeretni, a felsorolás már önmagában elegendő ahhoz, hogy bárkit rábírjon a film megtekintésére. Meg Ryan és Denzel Washington kettőse szinte uralja a filmet, aztán ahogy a többi szereplő egyre nagyobb teret nyer, úgy érnek fel ehhez a két névhez – megmutatják, hogy több tehetséges színészt is lehet akképpen mozgatni, hogy mindenki érvényesülni tudjon és hozzátegyen a filmhez.

abatrakigazsaga.3

A film legnagyobb előnye, hogy vesz egy hatalmas emberi léptékkel már fel sem fogható konfliktust, és azt a kisember szemszögéből mutatja be, méghozzá precízen és logikusan. A bátrak igazságában látható háborús jelenetek a néző összes érzékszervére egyszerre hatnak, megmutatva ezzel a harcok olyan oldalát, amely bár nem látványos, ám annál intenzívebb.

Serling ezredes vizsgálata a történet beindítója, ám a film második felében szinte teljesen elveszti vezető szerepét, és átadja a helyét a múltra visszatekintő katonák emlékeinek, illetve az ezredessel folytatott párbeszédeiknek. Washingtont már sokszor láthattuk hasonló szerepben, és most is kifogástalan alakítást nyújt a kissé megtört katonaként, akit csupán az igazság keresése hajt. De az igazság kétélű fegyver, ezt pedig a filmben Serling is megtapasztalja, mikor feletteseitől csak negatív hozzáállást tapasztal az ügyben. Az izgalmakat a folytonos félrevezetések, már-már a nézők becsapása indikálja – és ezúttal semmi bajom azzal, hogy majdnem két óra alatt ez igencsak sokszor megtörtént.

abatrakigazsaga.1

A film zenéje, melyet a zseniális James Horner szerzett külön bejegyzést érdemel, mert ott erősíti fel a film drámaiságát, ahol kel, és ott evez érzelmesebb vizekre, ahol a nézőnek már szinte a könnye is kicsordul – és hála a zenének ez meg is történik. A bátrak igazsága által felvetett kérdések még ma, a film készítése óta eltelt csaknem húsz évben sem veszítették el erejüket. Nem mondom, hogy ez lenne a legjobb háborús film, amit a műfaj rajongói életükben láttak, ám drámaisága, színészei és összetett történetvezetése miatt ott a helye a legjobbak között.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .