Azzal eddig is tisztában voltam, hogy a CSI-franchise darabjai nem érnek fel eposzi magasságokba, és a világot sem váltják meg, ám amit a Cyber produkált egyetlen egy epizódban, az talán a műfaj legalja. Pedig minden adott volt egy jó és értelmes sorozathoz, csak hát az alkotók úgy döntöttek, inkább lelopnak mindent a „nagyoktól”, és egy kósza önálló gondolatot sem csempésznek a show-ba.

csi.cyber.pilot.1

Avery Ryan (Patricia Aquette) egy különleges, kiberbűntényekre specializálódott nyomozócsoport feje, aki még szabadidejében is az internetet bújja, hogy lehetséges eseteket göngyölíthessen fel. Egysége hasonlóan elvhű, és sosem pihenő emberekből áll: ott van a hackerek mintapéldánya, Daniel Krumitz (Charley Koontz), a hackerek női mintapéldánya, Raven Ramirez (Hayley Kiyoko), az újonnan az egységhez helyezett Brody Nelson (Shad Moss), aki így a börtöntől menekül meg, és Elijah Mundo (James Van Der Beek), aki első szabadnapján is azonnal rohan főnökének hívására.

Avery ugyanis egy olyan ügyet talált, ahol a családi házból rabolták el a pár kisbabáját, miközben a babafigyelő kamerarendszer különös, idegen nyelven beszélő emberek szavait sugározta. Avery és csapata azonnal a helyszínre sietnek és meg is kezdik az ügy felderítését, csakhogy ez sokkal komplikáltabb, mint egy sima emberrablás. DNS-teszt, drogcsempészet, hackerek és jó néhány trójai vírusprogram állja a csapat útját.

Kidnapping 2.0

Tisztában vagyok vele, hogy így leírva baromi izgalmasnak hangzik a pilot, de biztosíthatok mindenkit afelől, hogy egyáltalán nem az. Szinte minden egyes lépést, csavart, de még a szereplők mondatait is előre lehet látni. Nincsen új a nap alatt, a CSI: Cyber egy mindenhonnan összelopkodott fércmunka, ám a rosszabbik fajtából. Alapvetően nem zavar, ha egy sorozat alkotói valamilyen mintát követnek, ám ezt a mintát annyira átalakítják, hogy már sajátjuknak tekintik, itt azonban nem ez a helyzet, hanem fogtak egy rakás krimis elemet – kezdve Bruckheimer korábbi Helyszínelőiből, az NCIS-ből és társaiból – és ezeket egymás mellé pakolgatva várták a sült galambot.

csi.cyber.pilot.2

Pedig egészen jó színészeket sikerült összeszedni erre a munkára! Patricia Arquette – az Oscar-díjas színésznőt nem nagyon kell bemutatnom – mellett dolgozik még James Van Der Beek is, aki megint egy számára igen testhezálló szerepet kapott a videójáték-mániás, ám profi nyomozóval. Hayley Kiyoko neve a Disney csatorna nézőinek nem ismeretlen, de akik látták már a két Scooby Doo prequel filmet – amiket én imádtam –, azok azonnal felismerhették az immáron szőke loknik alatt megbújó, Velmát alakító színésznőt. Ugyanakkor feltűnik még az Almost Human kissé mogorva zsaruját alakító Michael Irby, vagy az a Peter Macnicol is, akinek poénjain fogtuk a hasunkat a röhögéstől a Drakula halott és élveziben, vagy a Szellemirtók második részében. Ez az illusztris társaság azonban olyan gyatra karaktereket kapott, hogy nem is lehet kárhoztatni őket azért, mert nem mutattak fel semmiféle színészi játékot az epizód alatt.

csi.cyber.pilot.4

Valószínűleg itt is minden epizódban egy új esetet kell megoldania a csapatnak, átívelő szálként pedig a pilot végén bedobtak valamit Avery múltjából, ami, feltételezem, az évad vége felé kap majd több figyelmet, esetleg egy komolyabb kibontást – szigorúan cliffhangerrel. Nekem nagyon nem jött be a Cyber, pedig az eredeti Helyszínelőket szerettem (régebben, nem most). Nem fűzök túl sok reményt a sorozathoz, de azt elhiszem, hogy még évekig képernyőn maradhat.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .