starterforten_pic1

Szeretem az olyan alkotásokat, amikről kiderül, hogy többet nyújtanak, mint amit előzetesen ígértek, de ugyanakkor nem esnek át a ló túloldalára, és élvezetesek maradnak. A nagy kvízválasztó is ilyen: egy könnyed, popcorn majszolós vígjátéknak tűnik, ami ugyan nem mutat fel hatalmas nagy újdonságokat, ám akad benne egy-két meglepetés, amitől különlegessé válik.

starterforten_pic2

Brian Jackson (James McAvoy) gyerekkori álma, hogy bekerüljön az Egyetemek Harcába, abba a kvízshow-ba, aminek minden részét végignézte a tévében, és aminek így a legtöbb kérdésére már tudja a választ. Erre lehetősége is nyílik, amikor felveszik a bristoli egyetemre és beválogatják a sulis csapatba, ahol olyan csapattársai lesznek, mint a biológia szakos Lucy Chang (Elaine Tan), a megszokhatatlan modorú, de tapasztalt Patrick Watts (Benedict Cumberbatch), valamint a gyönyörű, ám nem kevésbé okos Alice Harbinson (Alice Eve). Briant eleinte kívülállónak tekintik a csoportban, főleg Patrick, ám a srác szemei előtt csak az lebeg, hogy bejusson a vetélkedőbe és ezzel megvalósítsa régi álmát – egészen addig, amíg közelebbről meg nem ismeri Alice-t, akivel azonban közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek első látásra tűnt.

starterforten_pic3

A leírás alapján tipikus romkomnak tűnik, de a szerelmi szálak – mert hogy több is van – annyira a sztori fókuszán kívül esnek, hogy akár el is lehet hanyagolni őket. Persze, Brian jellemfejlődésének szempontjából fontosak, annyira azért mégsem, mint az, hogyan jut el főhősünk a kvízshow-ba, ott hogyan teljesít, valamint hogy birkózik meg az egyetemi légkörrel azok után, hogy teljesen más környezetből származik, mint a legtöbb hallgató. A tehetősebbek versus a munkásosztály tagjai-konfliktus egyébként visszatérő elem a moziban, és gyönyörűen van ábrázolva. A probléma leginkább akkor teljesedik ki, amikor Brian régi haverja, Spencer (Dominic Cooper) találkozik a fiú legújabb barátaival. Mondanom sem kell, hogy a két „tábor” nem jön ki egyből a legjobban egymással. (Érdekes amúgy, hogy Brian gyakorlatilag egyik csoportba sem illik teljesen, ami még inkább kívülállóvá teszi, egészen egy újabb személy felbukkanásáig.)

starterforten_pic4

Ha már egy vígjátékkal van dolgunk, lássuk milyen a film ebből a szempontból! Brit moziról van szó, úgyhogy a nemzetre jellemző humor természetesen jelen van. Ezen kívül leginkább helyzetkomikumokból építkezik a mozi, amik remekül vannak időzítve és a kivitelezésük szintén zseniális. Az utóbbiért azért nagyrészt a színészgárdát kell dicsérni, ami egyenesen pazar: James McAvoyon, Benedict Cumberbatchen, Dominic Cooperen és Alice Eve-en túl felbukkan még Mark Gatiss (Ki vagy Doki, Sherlock), Rebecca Hall (Vasember 3, Vicky Cristina Barcelona) és Catherine Tate (Ki vagy Doki) is, akik ma már mind-mind ismert és elismert sztárok, és itt is jót alakítanak.

starterforten_pic5

Akik kikapcsolódásra vágynak egy hosszú, fárasztó nap után, azoknak remek felüdülést jelenthet A nagy kvízválasztó, valamint azoknak is biztosan tetszeni fog, akik szeretik, ha a komédiába aprócska (de tényleg csak egy pici) dráma is beleszövődik. Akik pedig valamelyik imént felsorolt színész rajongói, azoknak kötelező!

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .