starterforten_pic1

Szeretem az olyan alkotásokat, amikről kiderül, hogy többet nyújtanak, mint amit előzetesen ígértek, de ugyanakkor nem esnek át a ló túloldalára, és élvezetesek maradnak. A nagy kvízválasztó is ilyen: egy könnyed, popcorn majszolós vígjátéknak tűnik, ami ugyan nem mutat fel hatalmas nagy újdonságokat, ám akad benne egy-két meglepetés, amitől különlegessé válik.

starterforten_pic2

Brian Jackson (James McAvoy) gyerekkori álma, hogy bekerüljön az Egyetemek Harcába, abba a kvízshow-ba, aminek minden részét végignézte a tévében, és aminek így a legtöbb kérdésére már tudja a választ. Erre lehetősége is nyílik, amikor felveszik a bristoli egyetemre és beválogatják a sulis csapatba, ahol olyan csapattársai lesznek, mint a biológia szakos Lucy Chang (Elaine Tan), a megszokhatatlan modorú, de tapasztalt Patrick Watts (Benedict Cumberbatch), valamint a gyönyörű, ám nem kevésbé okos Alice Harbinson (Alice Eve). Briant eleinte kívülállónak tekintik a csoportban, főleg Patrick, ám a srác szemei előtt csak az lebeg, hogy bejusson a vetélkedőbe és ezzel megvalósítsa régi álmát – egészen addig, amíg közelebbről meg nem ismeri Alice-t, akivel azonban közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek első látásra tűnt.

starterforten_pic3

A leírás alapján tipikus romkomnak tűnik, de a szerelmi szálak – mert hogy több is van – annyira a sztori fókuszán kívül esnek, hogy akár el is lehet hanyagolni őket. Persze, Brian jellemfejlődésének szempontjából fontosak, annyira azért mégsem, mint az, hogyan jut el főhősünk a kvízshow-ba, ott hogyan teljesít, valamint hogy birkózik meg az egyetemi légkörrel azok után, hogy teljesen más környezetből származik, mint a legtöbb hallgató. A tehetősebbek versus a munkásosztály tagjai-konfliktus egyébként visszatérő elem a moziban, és gyönyörűen van ábrázolva. A probléma leginkább akkor teljesedik ki, amikor Brian régi haverja, Spencer (Dominic Cooper) találkozik a fiú legújabb barátaival. Mondanom sem kell, hogy a két „tábor” nem jön ki egyből a legjobban egymással. (Érdekes amúgy, hogy Brian gyakorlatilag egyik csoportba sem illik teljesen, ami még inkább kívülállóvá teszi, egészen egy újabb személy felbukkanásáig.)

starterforten_pic4

Ha már egy vígjátékkal van dolgunk, lássuk milyen a film ebből a szempontból! Brit moziról van szó, úgyhogy a nemzetre jellemző humor természetesen jelen van. Ezen kívül leginkább helyzetkomikumokból építkezik a mozi, amik remekül vannak időzítve és a kivitelezésük szintén zseniális. Az utóbbiért azért nagyrészt a színészgárdát kell dicsérni, ami egyenesen pazar: James McAvoyon, Benedict Cumberbatchen, Dominic Cooperen és Alice Eve-en túl felbukkan még Mark Gatiss (Ki vagy Doki, Sherlock), Rebecca Hall (Vasember 3, Vicky Cristina Barcelona) és Catherine Tate (Ki vagy Doki) is, akik ma már mind-mind ismert és elismert sztárok, és itt is jót alakítanak.

starterforten_pic5

Akik kikapcsolódásra vágynak egy hosszú, fárasztó nap után, azoknak remek felüdülést jelenthet A nagy kvízválasztó, valamint azoknak is biztosan tetszeni fog, akik szeretik, ha a komédiába aprócska (de tényleg csak egy pici) dráma is beleszövődik. Akik pedig valamelyik imént felsorolt színész rajongói, azoknak kötelező!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..