sarahjane_season1_pic1

Miután a Ki vagy, Dokit és annak ismertebb spin-offját, a Torchwoodot már kiveséztük, jöjjön a Sarah Jane kalandjai, mert azt sem lehet kihagyni. Azt szokás mondani a rajongótáboron belül, hogy míg a Doctor Who tiniknek, a Torchwood pedig felnőtteknek, addig a Sarah Jane kalandjai inkább kisgyerekeknek szól, és ez meg is látszik a széria felépítésén: kevesebb vér és dráma, több kaland és izgalom.

sarahjane_season1_pic2

A sorozat a Negyedik Doktor (Tom Baker) egykori útitársára, Sarah Jane Smith-re (Elisabeth Sladen) fókuszál, aki eredeti foglalkozása szerint újságíró, ám a Doktorral való találkozás után feje tetejére állt az élete. Közös utazásuk során kiszélesedett az akkor még fiatal nő látóköre, és nem csak rengeteg emlékkel, de bőséges tudással is gazdagodott olyannal, amivel a bolygón rajta kívül nem sokan rendelkeznek. Sarah Jane élete új értelmet nyert, miután elváltak útjai a Dokival: amikor csak alkalma nyílik rá, segít az emberiségen, az ő ismerete leginkább földönkívüliekkel kapcsolatos problémákban jön kapóra. A nő azonban nem dolgozik egyedül, hiszen segítségére van a Mr. Smith névre keresztelt saját maga által épített szuperintelligens gépe, valamint három kivételes gyerek: Luke (Tommy Knight), aki csak félig ember, és akit Sarah Jane fiának fogadott, Maria (Yasmin Paige), a talpraesett szomszédlány, valamint Clyde (Daniel Anthony), a nagyszájú, de okos és kalandra vágyó srác, aki később csatlakozik a csapathoz.

sarahjane_season1_pic3

A legelső pont, amit meg kell említenem ezzel a szériával kapcsolatban, hogy teljesen más élmény volt ezt az évadot végignéznem, mint a Ki vagy, Doki vagy a Torchwood esetében. Hiába épül a Sarah Jane kalandjai is az anyasorozatra, mégis nagyon lerí a stílusáról, hogy abszolút gyerekeknek szánták: a cselekmény sosincs túlbonyolítva, tényleg csak nagyon minimális az erőszak, és még a karakterek is aránylag egyszerűek, ám ez közel sem jelenti azt, hogy unalmasak lennének az epizódok. Szerencsére az alkotók úgy ügyeskedtek, hogy még azok a ritkán bevetett csavarok se legyenek túl mesebeliek és kiszámíthatóak, valamint, hogy a szereplők egyszerűségük ellenére se váljanak sztereotipikussá. Ez azért, valljuk be, nem kis teljesítmény!

sarahjane_season1_pic4

Ha már szóba jöttek a szereplők, vessük is picit közelebbről szemügyre őket! Sarah Jane pont olyan, mint amilyen a régi szériában volt: magabiztos, furfangos, bátor, és számára szinte nem létezik lehetetlen feladat. Maria kicsit olyan, mintha Sarah Jane fiatal mása lenne, csak természetesen egyelőre kevesebb tudással és önbizalommal. Luke a csodagyerek, akit egy földönkívüli faj, a Bane alkotott meg, hatalmas intelligenciahányadossal megáldva őt, ami ugyanakkor hátráltatja a társadalomba való beilleszkedésben. Clyde egy egyszerű iskolás, aki teljesen véletlenül csöppen bele Sarah Jane-ék világába, ám igen hamar alkalmazkodik, és kiderül, hogy nem csak a szája nagy, hanem meglehetősen intelligens is.

sarahjane_season1_pic5

A bemutatkozó szezonban nagyjából ennyi van benne: megismerkedünk a karakterekkel, azzal, hogy mit csinálnak, legyőzünk pár szörnyet, de ezeken kívül nem sok minden történik na, jó, egy nagyobb csavart kivéve, amire szerintem senki sem számított, és az tényleg nagy húzás volt. Arra azonban, hogy beleszokjunk a Sarah Jane kalandjai által nyújtott világba, teljesen tökéletes ez az évad. Nemsokára kiderül, hogyan fejlődik tovább a sorozat és a szereplői!

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Sarah Jane kalandjai (2007-2011): Első évad”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .