Aki eddig még nem találkozott Lucio Fulci nevével, az sürgősen pótolja be eme hiányosságát, mert Fulci papa, bár nem olyan népszerű, mint a zombi nagyapa Romero, de a mai napig a legnagyobb horror nevek között említik, akárcsak legismertebb filmjét, az 1981-es A Pokol hét kapuját.

 A pokol hét kapuja2

„Szembenézel majd a sötétség tengerével, és minden titka feltárul előtted.”

 A pokol hét kapuja5

Filmünk első öt percében egyből azzal találjuk szembe magunkat, hogy egy derék festőt a helyi város lakosságának egy része válogatott, és meglehetősen szadista módszerekkel küld a másvilágra. Utána ugrunk is ötven évet, ahol a főhősnőnk, Liza Merill (Catriona MacColl) megörökli az egykor gyilkosság helyszínéül szolgáló hotelt, amit neki is áll felújíttatni – már ha nem hunyna el minden második felbérelt munkás, kiknek halála és a túlvilágról visszatérő, egykori megmentőből nemezissé váló festő, Schweick (Antoine Saint-John) nem akarná kitárni a hotel alatt lévő, a Pokolba vezető hét kapu egyikét.

Mint az várható a halálnemek kellően változatosak és brutálisak, már-már naturalisztikus szintet is ütögetik, a szereplők elég sablonosak, de még így is jobb őket nézni, mint akármelyik vernyogó kiscsajt, akit épp felszabdalnak. De a filmben messze a legjobb dolog, az a történet és a hangulat kialakításának mesteri színvonala.  Mint azt említettem a karakterek harmatgyengék, a drámai jeleneteket mégis képesek hitelesen előadni, amik a vérfagyasztó háttérzene miatt csak még jobban pumpálják az adrenalint. A sminkmesterek kezeit összecsókolom az élőholtak kinézete miatt, valamint a főhelyszínként szolgáló, évtizedek óta üresen álló hotel is telitalálat volt. Hát igen, Fulci nem adott ki rossz minőségű filmet a kezei alól – furcsát igen (például: Temetőre épült ház), rosszat nem.

 A pokol hét kapuja1

A Pokol hét kapujának egy nagy baja van: az pedig a kora. Sajna kicsit sem mai, és ez meg is látszik rajta, továbbá elég súlyos volt a pénzhiány is,– nos, nem lehet mindenki úgy eleresztve, mint Romero papa. A szinkron az elég találó, és mint mondtam a zene (ami engem leginkább egy démonikus gregorián dalra emlékeztetett) a maga nemében a legjobb, amit csak az olasz horror atyja meg tudott komponáltatni Fabio Frizzivel.

 A pokol hét kapuja3

Mindenkinek ajánlani tudom A Pokol hét kapuját. Lehet, lesznek (sőt, biztos hogy lesznek) olyanok, akik a „retro” kinézete és stílusa miatt nem fogják szeretni, de ha mellőzzük a körítést, akkor egy igazi, vérbő horrort kapunk, aminek – dobpergés – nem happy end a vége. Köszönöm, Fulci papa.

Szerző

Hanama
Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Szembenézel majd a sötétség tengerével – A Pokol hét kapuja”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .