Minden dolognak vége szakad egyszer, és sajnos ez a Deadwoodra is igaz, a sorozatból ugyan bőven többet ki lehetett volna hozni, ám az HBO, és a showrunner folyamatos vitái miatt a show nem folytatódhatott. Bár a harmadik évad kellő lezárást kap, azért mégiscsak rossz látni, hogy egy ilyen magas minőségű sorozat idejekorán ér véget (hasonlóan a Newsroomhoz, vagy a mindig felemlegetett Fireflyhoz).

deadwood.s03.2

Deadwood már nehezen maradhat ki a közeli államok territoriális viszálykodásából, ezért szavazást kezdeményeznek a helyi vezetők szerepére, ugyanis Dakota hatásaira hirtelen mindenkinek akadt ellenfele. Leginkább Seth Bullocknál (Timothy Olyphant) meglepő a verseny, hiszen a mostani sheriffet nem szerették ugyan sokan, de tisztelték jelleme és előrelátása miatt. Még az az Al Swearengen (Ian McShane) is, aki a leginkább ellenfelének tartotta a rend éber őrét. De ha egy nagyobb ellenséggel kell szembenézni, Deadwood igencsak szokatlan városában mindenki hajlandó összefogni.

Alma (Molly Parker) terhessége nem várt következményekkel járt, így a doktor felajánlotta a segítségét, hiszen ezúttal Alma élete lett a tét. Így bár az érdekházassága Ellsworth-szel (Jim Beaver) ok nélkül maradt, mindketten szeretik és tisztelik annyira a másikat, hogy kitartsanak mellette, különösen mivel Alma most indította be legújabb vállalkozását, az első deadwoodi bankot. Ám a nő sajnos visszatért régi, rossz szokásához, és ez hirtelen tragédiát idézett elő mindenki életében.

deadwood.s03.1

Vajon a város képes egyszerre harcolni Dakotával, a Pinkerton bandával, és Hearst embereivel? Vagy ezúttal megroppan ez a hétköznapinak kicsit sem nevezhető közösség és beáll a civilizáció fejlődési hullámába?

A szokásos széthúzáshoz képest, most a szereplők inkább az összetartás felé hajlottak, mivel a nagyobb ellenség ráébresztette őket arra, hogy a városban lakók talán nem is annyira veszélyesek. Erre legnagyobb bizonyíték, mikor Almára lőttek rá a nyílt utcán, és Swearengen az erkélyről ugrott le, hogy fedezékbe vonja a nőt, miközben Bullock minden követ megmozgatott, hogy elkapja az elkövetőket.

deadwood.s03.3

Sajnos a tragédia és a hirtelen halál itt nem szokatlan, és most nemcsak egy szeretett szereplőtől kellett elbúcsúzni – aki talán az egyetlen pozitív jellem a sorozatban –, hanem egy gyermek halálával is szembesülni kellet. Ugyan volt már erre hasonló példa, hiszen a Kristen Bell által alakított Flora Anderson szinte még gyerek volt, mikor halálos sebet kapott, ám ezúttal egy sokkal fiatalabb szereplő esett áldozatul a város csetepatéinak.

Bár sok karakter kapott végre pozitív lehetőséget a jövőre nézve – ebben Trixie (Paula Malcomson) az éllovas – azért jellemükből adódóan néha visszarohannak abba a negatív szituációba, ahonnan jöttek. Trixie ezúttal ismét elveszti a fejét, és heves természetével olyan tettet hajt végre, amivel bár mind egyetértünk, azért sajnálatosan tudjuk, hogy mi lehet egy elhibázott döntés végeredménye Deadwoodban.

deadwood.s03.4

Igen, ez a sorozat záró évadja, és bár nem szeretem a westernt, bizony nekem is hiányzik a Deadwood szókimondó, naturalisztikus és trágár stílusa. De meg kell hagyni, a készítők egy méltó és emblematikus lezárást adtak a show-nak, egy olyan apró fénysugárral a végén, hogy még vissza lehessen hozni mindent. Azonban a készítők által ígért nagyfilm sosem készülhetett el, pedig nemcsak a színészek élvezték volna, ha ismét belebújnak agresszív, erőszakos és káromkodó szerepeikbe, hanem mi nézők is kígyózó sorokban álltunk volna a mozi pénztárak előtt.

Igen, a Deadwood mocskos, durva, kegyetlen és erőszakos, de nem ez adja az igazi értékét, hanem a szereplői, akik mind valóságos figurák, telve hibával, és olykor, egy picike jósággal is. Western rajongóknak kötelező, mindenki másnak, erősen ajánlott (persze erős gyomrúak előnyben).

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Deadwood (2004-2006), 3. évad”

 1. Most megnéztem mind a 3 évadot 2 hét alatt. Előzmény: bokatörés és így kényszerszabadság.

  Western sorozatot kerestem, és miután ezen az oldalon ezt az ajánlást olvastam róla: “Western rajongóknak kötelező, mindenki másnak erősen ajánlott,” ez a vélemény engem meggyőzött, meg kell néznem!

  Ha egy szóval jellemezném a filmsorozatot, akkor a trágyadomb jelzőt használnám.

  A sorozat összesen 36 részből állt.
  Ha kivágnák belőle azokat a jeleneteket, amelyekben káromkodnak, akkor maradna 18 rész. A káromkodás önmagában még beleférne,de amikor ennek semmi célja és indoka sincs, valamint egy vagy sok 5 perces jelenet kizárólag ebből áll, az már több mint fárasztó. Nem ezzel kellett volna kitölteni a film jelentős hányadát, azt gondolva hogy ez helyettesítheti a sztorit.

  Az első évad egész jó volt. A 2. fárasztó, a 3-at csak azért néztem meg, hogy megtudjam mi a vége. Sajnos ez sem jött össze, mert a filmet lezáratlanul hagyták.

  Voltak olyan szereplők, akinek a párbeszédeit már kénytelen voltam átpörgetni, pl. a kalapos tollas bajkeverő Jane, akinek a karaktere abban merült ki hogy folyamatosan be volt rúgva és egyfolytában káromkodott, gyakorlatilag semmit sem tett hozzá a filmhez. Ugyanez volt az a madár, ai a négerektől megvette az istállót, és a részeg és értelmetlen hőzöngésen kívül mást nem láthattunk tőle, egészen addig amíg pofán nem rúgta egy ló, amikor végre bekussolt.

  A csúcs az volt amikor Hurst arconköpte a volt szállodatulajdonost, majd közölte vele, hogy ha visszajön és addigra le meri törölni a turhát az arcáról, akkor nagyon megbánja. A volt szállodatulaj ezek után hangosan gondolkodva azon elmélkedett, hogy vajon azt is eltűrné-e, ha Hurst a szájába szarna.

  Nekem más elképzeléseim vannak egy jó western filmről.

  1. Néha szerintem is túltolták a káromkodást, de egy sorozatban nem minden szereplőnek kell hogy legyen célja vagy magyarázata, és pont ezzel voltak igazán élethűek. A Deadwood egy remek sorozat, csak kellő gyomor kell hozzá sajnos. Ha esetleg egy jó wetsernre vágysz, és nem zavar mellé a sci-fi sem, javaslom a Firefly-t vagy a Westworld-öt.

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .