Minden dolognak vége szakad egyszer, és sajnos ez a Deadwoodra is igaz, a sorozatból ugyan bőven többet ki lehetett volna hozni, ám az HBO, és a showrunner folyamatos vitái miatt a show nem folytatódhatott. Bár a harmadik évad kellő lezárást kap, azért mégiscsak rossz látni, hogy egy ilyen magas minőségű sorozat idejekorán ér véget (hasonlóan a Newsroomhoz, vagy a mindig felemlegetett Fireflyhoz).

deadwood.s03.2

Deadwood már nehezen maradhat ki a közeli államok territoriális viszálykodásából, ezért szavazást kezdeményeznek a helyi vezetők szerepére, ugyanis Dakota hatásaira hirtelen mindenkinek akadt ellenfele. Leginkább Seth Bullocknál (Timothy Olyphant) meglepő a verseny, hiszen a mostani sheriffet nem szerették ugyan sokan, de tisztelték jelleme és előrelátása miatt. Még az az Al Swearengen (Ian McShane) is, aki a leginkább ellenfelének tartotta a rend éber őrét. De ha egy nagyobb ellenséggel kell szembenézni, Deadwood igencsak szokatlan városában mindenki hajlandó összefogni.

Alma (Molly Parker) terhessége nem várt következményekkel járt, így a doktor felajánlotta a segítségét, hiszen ezúttal Alma élete lett a tét. Így bár az érdekházassága Ellsworth-szel (Jim Beaver) ok nélkül maradt, mindketten szeretik és tisztelik annyira a másikat, hogy kitartsanak mellette, különösen mivel Alma most indította be legújabb vállalkozását, az első deadwoodi bankot. Ám a nő sajnos visszatért régi, rossz szokásához, és ez hirtelen tragédiát idézett elő mindenki életében.

deadwood.s03.1

Vajon a város képes egyszerre harcolni Dakotával, a Pinkerton bandával, és Hearst embereivel? Vagy ezúttal megroppan ez a hétköznapinak kicsit sem nevezhető közösség és beáll a civilizáció fejlődési hullámába?

A szokásos széthúzáshoz képest, most a szereplők inkább az összetartás felé hajlottak, mivel a nagyobb ellenség ráébresztette őket arra, hogy a városban lakók talán nem is annyira veszélyesek. Erre legnagyobb bizonyíték, mikor Almára lőttek rá a nyílt utcán, és Swearengen az erkélyről ugrott le, hogy fedezékbe vonja a nőt, miközben Bullock minden követ megmozgatott, hogy elkapja az elkövetőket.

deadwood.s03.3

Sajnos a tragédia és a hirtelen halál itt nem szokatlan, és most nemcsak egy szeretett szereplőtől kellett elbúcsúzni – aki talán az egyetlen pozitív jellem a sorozatban –, hanem egy gyermek halálával is szembesülni kellet. Ugyan volt már erre hasonló példa, hiszen a Kristen Bell által alakított Flora Anderson szinte még gyerek volt, mikor halálos sebet kapott, ám ezúttal egy sokkal fiatalabb szereplő esett áldozatul a város csetepatéinak.

Bár sok karakter kapott végre pozitív lehetőséget a jövőre nézve – ebben Trixie (Paula Malcomson) az éllovas – azért jellemükből adódóan néha visszarohannak abba a negatív szituációba, ahonnan jöttek. Trixie ezúttal ismét elveszti a fejét, és heves természetével olyan tettet hajt végre, amivel bár mind egyetértünk, azért sajnálatosan tudjuk, hogy mi lehet egy elhibázott döntés végeredménye Deadwoodban.

deadwood.s03.4

Igen, ez a sorozat záró évadja, és bár nem szeretem a westernt, bizony nekem is hiányzik a Deadwood szókimondó, naturalisztikus és trágár stílusa. De meg kell hagyni, a készítők egy méltó és emblematikus lezárást adtak a show-nak, egy olyan apró fénysugárral a végén, hogy még vissza lehessen hozni mindent. Azonban a készítők által ígért nagyfilm sosem készülhetett el, pedig nemcsak a színészek élvezték volna, ha ismét belebújnak agresszív, erőszakos és káromkodó szerepeikbe, hanem mi nézők is kígyózó sorokban álltunk volna a mozi pénztárak előtt.

Igen, a Deadwood mocskos, durva, kegyetlen és erőszakos, de nem ez adja az igazi értékét, hanem a szereplői, akik mind valóságos figurák, telve hibával, és olykor, egy picike jósággal is. Western rajongóknak kötelező, mindenki másnak, erősen ajánlott (persze erős gyomrúak előnyben).

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Deadwood (2004-2006), 3. évad”

 1. Most megnéztem mind a 3 évadot 2 hét alatt. Előzmény: bokatörés és így kényszerszabadság.

  Western sorozatot kerestem, és miután ezen az oldalon ezt az ajánlást olvastam róla: “Western rajongóknak kötelező, mindenki másnak erősen ajánlott,” ez a vélemény engem meggyőzött, meg kell néznem!

  Ha egy szóval jellemezném a filmsorozatot, akkor a trágyadomb jelzőt használnám.

  A sorozat összesen 36 részből állt.
  Ha kivágnák belőle azokat a jeleneteket, amelyekben káromkodnak, akkor maradna 18 rész. A káromkodás önmagában még beleférne,de amikor ennek semmi célja és indoka sincs, valamint egy vagy sok 5 perces jelenet kizárólag ebből áll, az már több mint fárasztó. Nem ezzel kellett volna kitölteni a film jelentős hányadát, azt gondolva hogy ez helyettesítheti a sztorit.

  Az első évad egész jó volt. A 2. fárasztó, a 3-at csak azért néztem meg, hogy megtudjam mi a vége. Sajnos ez sem jött össze, mert a filmet lezáratlanul hagyták.

  Voltak olyan szereplők, akinek a párbeszédeit már kénytelen voltam átpörgetni, pl. a kalapos tollas bajkeverő Jane, akinek a karaktere abban merült ki hogy folyamatosan be volt rúgva és egyfolytában káromkodott, gyakorlatilag semmit sem tett hozzá a filmhez. Ugyanez volt az a madár, ai a négerektől megvette az istállót, és a részeg és értelmetlen hőzöngésen kívül mást nem láthattunk tőle, egészen addig amíg pofán nem rúgta egy ló, amikor végre bekussolt.

  A csúcs az volt amikor Hurst arconköpte a volt szállodatulajdonost, majd közölte vele, hogy ha visszajön és addigra le meri törölni a turhát az arcáról, akkor nagyon megbánja. A volt szállodatulaj ezek után hangosan gondolkodva azon elmélkedett, hogy vajon azt is eltűrné-e, ha Hurst a szájába szarna.

  Nekem más elképzeléseim vannak egy jó western filmről.

  1. Néha szerintem is túltolták a káromkodást, de egy sorozatban nem minden szereplőnek kell hogy legyen célja vagy magyarázata, és pont ezzel voltak igazán élethűek. A Deadwood egy remek sorozat, csak kellő gyomor kell hozzá sajnos. Ha esetleg egy jó wetsernre vágysz, és nem zavar mellé a sci-fi sem, javaslom a Firefly-t vagy a Westworld-öt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..