Amikor először láttam a Like the Clouds, like the Wind névre hallgató alkotást, akkor még egy Miyazaki filmnek gondoltam, amire minden okom meg is volt, – és csak bizonyos mértékben tévedtem. A Studio Pierrot kitartó stábja készítette el 1990-ben, Ken’ichi Sakemi novellája alapján. A karakter dizájner meg nem volt más, mint a Ghibli-nek dolgozó Kastuya Kondo, akinek rengeteg Miyazaki alkotást köszönhetünk – ennek tudható be részben a megtévesztő hasonlóság. Továbbá érdekes tény, hogy a forgatókönyvírót, Akira Miyazakit is összekeverték a nagy Miyazaki Hayao-val korábban, emiatt szintén azt gondolhatnánk , hogy a nagy öreg műve ez a film.

 Like the Clouds, Like the wind4

Történetünk a középkori Kínában játszódik, és az éppen aktuális császár halálával indít. Feleségeit, kivéve a Seihi-t (a főfeleség) mind hazaküldik, majd a különféle udvari aktakukacok elindulnak az új császárnak feleségeket keresni. Ekkor jön be a képbe Ginga, a makacs és mindig éhes parasztlány, aki étel reményében jelentkezik a feleségválasztásra, és a tartományából őt is küldik a palotába. Útja során összetalálkozik Koryuun-nal, és szinte rögtön jó barátok lesznek. A többi feleségjelölttel ellentétben Ginga naiv és nem nagyon érti a körülötte folyó intrikák és átverések tömkelegét, egészen addig, amíg őt nem választja a császár – aki nem más, mint a Ginga által nőnek nézett Koryuun – Seihijének. Közben pedig két férfi egy délutáni pihenés után elindulnak megdönteni a császári hatalmat.

 Like the Clouds, Like the wind1

Grafika szempontjából látszik, hogy nem egy ma készített animációs film, és a kissé nagyon Miyazakira hajazó rajzolási stílus engem is megtévesztett, de összességében nem tudnék más, hozzá illő grafikai stílust mondani – és ez a kissé régies stílusú zenei aláfestésekre is igaz. Szereplők terén is jó a színvonal: Ginga tipikus idegesítő gyerekként kezdi, majd végül odaadó és tényleg áldozatkész feleség válik belőle. Koryuun-t eléggé sajnáltam, hiszen – mint azt később bebizonyítja – nem egy harcos császárnak született. Bizalmatlan és távolságtartó az udvari néppel szemben, de Ginga őszinte naivitása és kedvessége benne is megdobogtat valamit, még ha kezdetben csak gyerekként gondol rá – mondjuk ezt egy tizenhét éves suhanctól hallani nagyon vicces volt.

 Like the Clouds, Like the wind2

A negatívnak kijelölt szereplők annyira nem lényegesek, legyen az akár a feleségjelölteket nevelő Kikkyou, vagy a magát nagy hadvezérnek kikiáltó Heisho, ellenben a palota lakosságban még akad pár néhány szeretnivalóan kattant figura: ezek közül nagy kedvencem a zseniális, ám már kissé szenilis Seto professzor, aki Gingáék egyik tanára, és a császár tanácsadója. Érdekes, bár annyira nem kijátszott szereplők még Seshamin és Kouyo, két másik feleség és Ginga későbbi barátai. Az első egy tipikus elkényeztetett úrilány, a második meg egy halk, és szinte már túl „laza” nőszemély, akinél az volt az érzésem, hogy nem csak dohány van a pipájában.

 Like the Clouds, Like the wind3

Mivel a kínai történelemhez nem nagyon konyítok, így nem tudom megmondani mennyire korrekt ebben a tekintetben ez a mű, de azt bizton állíthatom, hogy a kor társadalmi berendezkedését nagyon stílusosan és hűen tükrözi. A parasztok helyzete, az udvari intrikák és orgyilkosságok – hiába nem annyira fajsúlyosak itt a nagy egész szempontjából, mégis voltak (vannak és lesznek). Minden kis megmozdulás a filmben, bár akkor és abban az időben, amikor történik még nincs olyan nagy jelentősége, a végjátékban minden értelmet nyer.

 Like the Clouds, Like the wind5

Minden kisebb bakija ellenére a Like the Clouds, like the Wind egy remek kis film, bár kisebbnek nem tudom ajánlani, mert szinte biztos, hogy csak nagyon minimális dolgot értenének meg belőle. Továbbá, ezt a filmet bizonyos szintig „randi filmnek” is tudnám mondani, bár a benne lévő szerelmi szál kicsit sem tipikus, és nincs ott az első pillanattól fogva – talán ezért is szeretem.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .