Mióta véget ért a Végtelen határok, azóta a horror és sci-fi antológiák gyakorlatilag megszűntek létezni, ám A félelem maga sikeresen vissza csempészet valamit a képernyőre a nagy elődtől. Hátborzongató pillanatok, elmés csavarok és érdekes kérdések jellemzik ezt az igen rövid életű sorozatot, amit az NBC sugárzott.

afelelemmaga.s01.1

Három fiatal férfi, miután az autójuk lerobbant a semmi közepén találják magukat fedél és élelem nélkül, ám egy különös ház pont ezeket kínálja nekik. Azt azonban nem tudják, hogy három szirén már a feni a fogukat az idegenekre. Harry (Eric Roberts) nem volt a legtisztább zsaru, és mikor lebukott elbocsátották a kötelékből. Tizenöt évvel később magánnyomozóként keresi kenyerét, mikor is egy olyan gyilkos házra bukkan, ami ezúttal őt szemelte ki leendő áldozatának. Grady (Doug Jones) tíz napot tölt étlen-szomjan elveszve az erdőben, ám csodával határos módon szerencsésen megmenekül – de lehet ez több volt egy sima csodánál és Grady alkut kötött az ismeretlennel? De mind közül a legfélelmetesebb epizód az, ahol egy városban elszabadult valami mérges gáz, ami teljesen kiforgatja az embereket önmagukból.

afelelemmaga.s01.4

„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem” a sorozat alapkoncepciója is ezen alapul, ami ugyan a szokásos horror és sci-fis elemeket hozza vissza, mégis egy igazán egyedi ízt ad a vámpíroknak, farkasembereknek és idegeneknek egyaránt. Mivel az otthont adó csatorna, az NBC nem ad helyt a durvább képi világnak, ezért ezúttal nem a durvaság vagy a kíméletlenség miatt fordul egyet a néző gyomra, hanem a lassú és kíméletlenül pontos felvezetés, a precíz és tökéletesen átgondolt félelemkeltés legalapvetőbb kincstárából szemezgetnek az alkotók. A jól megszokott emberi félelmekre hatnak, mint az ismeretlen, a sötét, vagy a paranoia.

afelelemmaga.s01.2

A sorozat talán egyik legnagyobb erejét a felvezető zene adja, amit a török származású Serj Tankian komponált, aki a System of a Down nevű kultikus együttes tagja – a Lie, Lie, Lie pedig tökéletesen példázza A félelem maga alapkoncepcióját: itt semmi sem igazi, mégis minden valóságos. Vajon a félelem beszél belőlünk, és csupán a képzeletünk játszik egy furcsa, kifacsart játékot, vagy a dolgok nagyon is valóságosak és a képmás a falon valóban a miénk?

afelelemmaga.s01.3

A félelem maga igazi, hiánypótló alkotás volt, aminek igen kurta – mindössze tizenhárom epizód – évad jutott, és azóta sem sikerült a helyébe lépnie semmilyen antológiának sem. Nem, a hiba ezúttal a mi készülékünkben van, hiszen a nagy előd, a Végtelen határok óta semmi sem irányítja a tévéképernyőket. Sajnos.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .