Mindig mondtam, hogy kontinensünk alkotói is képesek felvenni a versenyt a hollywoodi szuperprodukciókkal, és CGI látvány nélkül is el lehet érni vizuális hatást. A Farkasok szövetsége pontosan egy ilyen film, hiszen a franciáknak köszönhetjük, és az alkotók mesterien hagyatkoznak benne a képzeletünkre és a félelmünkre.

farkasokszovetsege.4

A 18. század végén, egy dél-franciaországi faluban alattomos szörnyeteg szedi áldozatát. Kizárólag nőket öl, széttépet holttestüket pedig látványos helyen hagyja. A helyiek már nem boldogulnak a rémmel, ezért segítséget hívnak, ami meg is érkezik Fronsac lovag (Samuel Le Bihan), és hű társa, Mani (Mark Dacascos) személyében. Az előkelők pártfogását élvező tudós-kalandor és vértestvére, az írókéz indián tudományos módszereket bevetve kívánják elkapni a szörnyet, ám a helyiek, mivel egy farkast vélnek a támadások mögött, leölik az állatokat. Hónapok telnek el, mire a rém újfent támadásba lendül, és mivel Fronsac kudarcot vallott, a király egy katonai vezetőt küld a faluba, ám az korántsem tiszta módszerekkel kívánja elkapni a szörnyeteget.

farkasokszovetsege.5

A történetben összecsap a tudomány, a vak hit, a családi bizalom és a tekintélyelvűség egymással, de a nézőre bízzák az alkotók, hogy melyik is kerül ki győztesen a csatából. Az előítéletek, amellyel a helyiek Manit kezelik nagyon is emberiek, és lássuk be, manapság is megtapasztalható, hiszen, amit nem ismerünk, attól félünk. És pontosan erre a félelemre épít a Farkasok szövetsége, a film nagy részében nem lehetünk biztosak abban, hogy micsoda a szörny valójában – vajon csak a képzelet szüleménye, esetleg valóban farkas, talán egy egészen újfajta rém, amit Isten küldött?

farkasokszovetsege.1

Nehéz nem szuperlatívuszokban beszélnem a filmről, ami egyszerre rémisztően szürreális, és velőtrázóan valóságos. művész filmről beszélhetünk, ami pengeélen táncol a thriller és a fantasy között, mégsem pottyan le a mélybe. A készítők mesteri pontossággal keverik a misztikumot a realitással, és ezáltal elmossák a határokat a képzelet és a realitás között. Mani varázslata, vagy Fronsac álma ráadásul sokkal kézzelfoghatóbb, mint maga a bestia, akitől a falusiak félnek. Az éteri hatást nemcsak a sok sötét tónussal, hanem a világosabb színekkel is sikeresen elérik a készítők. A hó szinte tapinthatóvá válik, ahogyan a jeges rémület a megfoghatatlan szörny láttán, de ugyanez vonatkozik a farkasra, aki az életéért rohant.

De nem csak a hangulatkeltésben remekel a Farkasok szövetsége, hiszen egy olyan precíz és pontos történetet ölel fel a film, ami teljesen hihető az 1700-as évek vége felé, ahol a babonák sokkal inkább uralták az emberi természetet. A szörny motivációja, a mögötte megbúvó titok, és a hihetetlenül elmés csavarok olyan szinten megtámogatják a filmet, amire csak kevesek képesek (ugyanez vonatkozik a szintén francia Bíbor folyókra is).

farkasokszovetsege.3

A casting előtt is le a kalappal, mert a színészek mindegyike tökéletes szerepében, képesek átadni és elhitetni a nézővel a kor szellemiségét, jellemük furcsaságait és a mélyen elhallgatott titkokat is. Monica Bellucci nem csak eszméletlenül gyönyörű és fenséges szerepében, hanem be is bizonyítja, hogy a színészet teljes tárháza a kisujjában van. Mark Dacascos ezúttal nem csak, mint harcművész van jelen a történetben, hanem egy igen komoly, ám hallgatag szerepet kapott, aki nélkül bizony az egész történet széthullana.

És ez, a sok egyéb mellet a film igazi erénye, hogy a színészek, a történet, és a művészi hatás egymást erősítve van jelen. Ha bármely pillanatot, vagy színészt kivennénk a filmből, hiányérzetünk lenne, hiszen annyira tökéletesen van vágva az egész, és annyi apróság található meg benne, hogy többszöri újranézés után is legalább akkora katarzist okoz, mint az első alkalommal.

farkasokszovetsege.2

A Farkasok szövetsége egy időtálló műremek, többször élvezettel újranézhető alkotás, ami megmutatja, hogy bizony van élet az észak-amerikai kontinensen kívül is, és hogy valójában a legijesztőbb dolog a tudatlanság.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .