A függöny mögött – Vörös zsaru (1988)

A Vörös zsaru több szempontból vált ikonikus filmmé: elsősorban, mert egy remek alkotás, tele izgalommal és akcióval, másrészt pedig egy igazi enyhülést jelentett a hidegháborús ellenlábasok között.

voroszsaru.4

Ivan Danko (Arnold Schwarzenegger), a moszkvai rendőrség kiváló tagja hosszú ideje üldözi már Viktor Rostavilit (Ed O’Ross), a hírhedt grúz drogkereskedőt, ám a férfinak megint sikerül megszöknie, ám ezúttal több rendőrt, köztük Danko társát is megöli. Viktor a Szovjetunióból az Amerikai Egyesült Államokba menekül, ahol egy chicagói őrmesternek, Art Ridziknek (James Belushi) sikerül elfognia a férfit, és ezen hír hallatára Dankót elküldik a városba, hogy hozza vissza a szökött bűnözőt. Viktornak megint sikerül elmenekülnie, ám ezúttal már két kőkemény zsaru szegődik a nyomába, akik ugyan szöges ellentétei egymásnak, de elhivatottságuk azonos, így bár kelletlen partnerként, mégis együtt dolgoznak a nagyobb cél érdekében.

Igen, a Vörös zsaru a klasszikus zsaru-buddy filmek közé tartozik, de a maga korában még úttörőnek számított ezzel az akciófilmek között, és sok, a nyolcvanas és kilencvenes évtizedben kijött mozit ihletett meg a film alapfelállása. A két főszereplő természetesen szöges ellentéte a másiknak, és a film végére bizony felfedezik a közös értékeket is, ám ez közel sem lenne annyira érdekes, ha nem lenne megfelelően és viccesen tálalva a film egésze alatt.

El kell ismerni, hogy a rendező, Walter Hill, és csapata bizony tudott egyet-mást a filmszakmáról, mert mesteri pontossággal adagolták az akciót, a humort és a személyes vonalat. Igen, a Vörös zsaruban bizony van karakterfejlődés, persze nem túl nagy, pontosan annyi, amennyi hitelessé és szerethetővé teszi a szereplőket – és ezeket sok mai filmben sem képesek megteremteni.

Belushi és Schwarzenegger szerintem remekül szórakozhattak a forgatás alatt, és bár az osztrák származású színésztől nem vártak el komoly színészi kvalitást, azért ahhoz is kell erő, hogy valaki ugyanolyan fejet vágjon, mikor a híresen vicces Belushi bedob valami poénosat.

A Vörös zsaru ugyanakkor nem csak ezért került be a filmtörténelembe, hanem mert ez volt az első alkotás, amit a nyugat forgatott a vasfüggöny mögött, persze a moszkvai jeleneteket nem a szovjet fővárosban vették fel, hanem Budapesten – ezért is látható mellékszerepekben annyi magyar színész is –, de ez közel sem von le az értékéből. Sőt, még a stáb egy kis csaláshoz is folyamodott, mikor egy jelenet erejéig valóban felbukkant Ivan Danko a Vörös téren, az igazi Vörös téren! Bizony, egy szórakoztató műsor is képes lehet befolyásolni a történelem menetét, persze nem sokat, de az enyhüléshez egy aprócska adalékkal hozzá járulhat.

voroszsaru.1

A Vörös zsaru egy remek akciófilm, humoros alkotás, ahol két nagyszerű karakter rombolja porig fél Chicagót, meg lövöldöznek, autót üldöznek, és persze a jó mindig győzedelmeskedik a rossz fölött. A film kiállta az idők próbáját, és majd’ húsz évvel később és vagy tucatnyi megtekintés után is élvezetes alkotás.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..