muppets3

Van, akiből sosem lesz sztár. Van, aki feltűnik tizenöt percre, aztán mindenki elfelejti. És van, akit le se lehetne törölni a térképről, akárhogy is próbálkoznak egyesek – ilyenek a Muppetek is.

Walter élete majdnem tökéletes: a tündéri Smalltownban lakik, bátyja, Gary (Jason Segel) egyben a legjobb barátja is, akivel mindent együtt csinálnak. Walternek mindössze egy problémája van: ő egy Muppet, és amiatt sosem tudott igazán beilleszkedni. Viszont mikor felfedezi a Muppet Show-t, úgy érzi, otthonra talált. Évekkel később, mikor Gary Los Angelesbe utazik barátnőjével, Maryvel (Amy Adams), hogy ott ünnepeljék tizedik évfordulójukat, úgy döntenek, Waltert is magukkal viszik, hogy a srác végre meglátogathassa a Muppet Stúdiót – odaérkezve azonban azzal kell szembenéznie, hogy a hely teljesen kihalt és lerobbant. Mikor azonban beszökik Breki egykori irodájába, borzalmas beszélgetésnek lesz fültanúja: Stexes Tex (Chris Cooper), aki állítólag azért akarja megvenni a stúdiót, hogy Muppet-múzeumot hozzon létre a helyén, valójában arra készül, hogy lerombolva azt hozzáférjen az alatta található olajhoz. A Muppetek, akik már évekkel korábban feloszlottak, csak egyetlen módon menthetnék meg egykori otthonukat, ha egy héten belül összegyűjtenének tíz millió dollárt. Walter, a hatalmas rajongó számára a Muppet-birodalom elvesztése teljes mértékben elfogadhatatlan, ezért ráveszi Garyt és Maryt, hogy keressék meg Brekit, és győzzék meg, hogy hozza újra össze a Muppeteket.

muppets2

Furcsa módon a film folytatásáról, a Muppet-krimi: körözés alattról már írtam – ami szintúgy nagyon tetszett –, és igazából mindkét filmre ugyanazok a dolgok jellemzik: borzalmasan abszurd humor, a fizika törvényeinek tökéletes figyelmen kívül hagyása, és a negyedik fal állandó lebontás. Na, meg az A-listás cameók.

A film bájának nagy része talán abban rejlik, hogy a szereplők maguk – legyenek akár emberek vagy Muppetek – tisztában vannak vele, hogy mennyire is abszurd az a helyzet, amiben vannak, és erre folyamatosan megjegyzéseket is tesznek. Például a film elején, mikor a trió elindul L.A.-be, távozásukat egy nagy, össznépi éneklés-táncolás előzi meg, amiben a városka apraja-nagyja részt vesz – aztán amint a főszereplők felszállnak a buszra, mindenki összeesik a fáradtságtól, és megkönnyebbülve felsóhajt: „elmentek!” Az ilyen kiszólások újra és újra feltűnnek, leginkább a legkiszámíthatóbb és legklisésebb pillanatokat varázsolva viccessé.

muppets4

A humor, mint már említettem, teljesen abszurd, de amolyan „fogom a fejemet”–módon, mivel bizonyos pontokon már annyira egyszerű és már gyerekes, hogy az hihetetlen – ám a leg lerágottabb poénokba is tud valami újat, valami szórakoztatót vinni. Példának okáért le merném fogadni, hogy nincs olyan ember, aki legalább ne mosolyogná meg azt a jelenetet, amikor a Muppetek egyetlen, magas embernek álcázva próbálnak bejutni valahová.

Meg persze ott van az a rengeteg cameo, ami szinte már védjegye a franchise-nak: egész fontos szerep jut Jack Blacknek, akit dühkezelési terápiáról szednek össze, de feltűnik még Emily Blunt – aki ráadásul egy nagy divatmagazin asszisztensét játssza, és aki nem érti itt a poént, az szégyellje el magát –, Zach Galifianikis, Selana Gomez, Whoopi Goldberg, Jim Parsons, és még sorolhatnám egy ideig.

muppets1

Ami a történetet illeti, az igazából két konfliktussal operál: egyfelől persze ott van a Muppetek nagy problémája, a stúdió és a színház megmentése, vagyis az, hogy újra összehozzák a csapatot, és elég pénzt gyűjtsenek, miközben mellékszálon ott fut a kvázi-főszereplő trió drámája. Gary és Walter ugyanis gyakorlatilag össze van nőve – Gary úgy érzi, hogy testvére elveszne nélküle –, túlságosan is egymásra hagyatkoznak, ami árnyékot vet Gary és Mary kapcsolatára. Eme probléma megoldása viszont rájuk vár.

A Muppetek valami más, valami egészen egyedi, ami úgy képes egészen komoly kapcsolati drámákat boncolgatni, hogy közben tökéletesen komolytalan marad, és első percétől az utolsóig szórakoztat, csak ajánlani tudom!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Muppets (2011)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .