scifiships

A sci-fi rajongók között állandó beszédtéma, hogy vajon ki, melyik űrhajóra pattanna fel legszívesebben és fedezné fel a világmindenséget? Íme, az én teljesen szubjektív listám, ahol az öt, szívemnek legkedvesebb űrhajó kapott helyet – és plusz egy olyan élőlény, aki űrhajó, csak hogy összekavarjak mindenkit.

5+1, Moya (Farscape)

moya

Moya egy érző és lélegző biomechanikus szállítóhajó, nem olyan, mint a már jól megszokott Mesterséges Intelligenciák, hiszen ő egy biológiai élőlény is. Egy furcsa szimbiózisban élő hajó, egy szokatlan pilótával, és egy még szokatlanabb, szökött fegyencekből álló legénységgel. Moya abban is különleges, hogy ő egyúttal a legénység része, számolni kell a szükségleteivel, az érzéseivel és a veszteségével. És vajon létezik Moyánál különlegesebb hajó, mely képes életet adni egy másiknak? Az élő űrhajóhajó, ami nem is az, és akinél hűségesebb társ kevés akad a sci-fi univerzumban.

5, J-type 327 Nubian Royal Csillaghajó (Star Wars)

nubian

Vagyis Amidala királynő hajója. Lenyűgöző a hideg és kietlen űr sötétjében, mintha nem is egy űrhajó volna, hanem egy ezüstcsepp az óceán mélyén. Nem csak a külseje pompás, hanem a belseje is, ami hasonlóan színes, elegáns, és kicsit absztrakt, csak úgy, mint a királynő ruhái. De a szépség senkit se tévesszen meg, hiszen a hajót komoly felszerelésekkel is ellátták, ha már a Naboo bolygó királynőjének hivatalos szállító hajója.

4, USS Voyager – Intrepid osztály NCC-74656 (Star Trek)

voyager

Ha valaha az univerzum túloldalára kellene utaznom nem választanék mást, mint a USS Voyagert, ami közel sem akkora, mint a föderáció többi hajója (például az Enterprise), de pont kisebb mérete által válhat igazi otthonná. A legénység sem akkora, mint a Galaxy osztályba tartozóknál, és ezáltal egyesülhetett a kb. 150 ember valódi családdá. De a kisebb méret ne tévesszen meg senkit, hiszen a Voyageren megvan minden, ami kell: fotontorpedó, fézer, két holoszoba, kellően nagy raktér, szállások… És említettem már, hogy ez az első Föderációs hajó, ahol alkalmazták a neurális gélcsomagokat a könnyebb és gyorsabb adatközléshez?

3, Pax Magellána – (Androméda)

Pax Magellanic

Roddenberry nem csak a Star Trek univerzumát alkotta meg, hanem még jó pár sci-fi tematikájú világot is, ezek közül pedig talán az Androméda a legismertebb. Bár el kell ismernem, hogy a Felkelő Androméda lenyűgöző szépségű, mégsem ő került fel listám harmadik helyére, hanem a testvérhajója a Pax Magellána, ami csillogó arany díszítést kapott kiváló szolgálataiért cserébe. Ugyan a hajó mesterséges intelligenciája kissé szeszélyes (meg úgy a legénységet is kinyírta), ám pont érzelmei és egyedi személyiségjegyei azok, amik megkedveltették velem.

2, Fehér Csillag (Babylon 5)

fehercsillag

A Bayblon-terv volt hivatott egyesíteni az univerzum fajait a nagyobb jó érdekében, és ezt a feladatát sikerült is elérnie, mikor az emberek és minbarik soha nem látott szövetségre léptek, létrehozták az Őrszemek testületét, és egy kis Vorlon technológiával megépítették a Fehér Csillag flottát. Az elnevezés nem véletlen, hiszen mikor még a minbarik és az emberek háborúban álltak (és ez majdnem az utóbbiak kiirtását jelentette), akkor a földi egységek ellen a Fekete Csillagokat használta fel a minbari hadtest. A Fehér Csillag tökéletesen az ellentéte, nyugalmat és békét sugároz, és az egységet szimbolizálja. Két remek pilóta kezében pedig úgy szeli át az ellenséges űrhajók hadoszlopát, mint forró kés a vajat.

1, Serenity – Firefly osztály 03-K64 (Firefly)

firefly

Mi más is szerepelhetne az én listám első helyén, mint a lenyűgöző szépségű, ám kicsit viseltes Serenity? Szerintem senkinek nem okozott nagy meglepetést, hogy ez a hajó lett a nyertes, és ezt nemcsak a sorozat magas minősége, vagy a már kissé túlfűtött rajongásom érte el, hanem magának az űrhajó külleme is. Kecses és masszív, a hátsó hajtóművek pedig olyan fantasztikus módon izzítódnak be, hogy kedvem lenne napokig a hajó hátsó fertályát figyelni. A belső kialakítása logikus és praktikus, bár tény, hogy ráférne némi festés.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Nem mindegy, mivel szeled át az űr legmélyét! Avagy az öt (hat) legszebb űrhajó”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..