Ideje megtanulnom már, hogy vigyáznom kell a kívánságaimmal, ha a Trónok harcáról van szó – több kiteljesedési és drámai időt kértem, hát, megkaptam!

tronokharca.s05.e04.1

Sansa végre megtudja Kisujj jövőbeni terveit, amivel visszaadná a Starkoknak Derest, és egyúttal még nagyobb hatalomra tenne szert a korábban nincstelen fiúból lett Baelish. A Boltonok mit sem sejtenek a tervről, és ahogy a múlt heti epizódban kiderült, Észak nem felejt! Ezalatt Havas Jon katonákat kér Westeros minden nagyobb házától, és Sam kérlelésére végül a Boltonoknak is küld levelet. Ugyanakkor Melisandre mindent bevet, hogy elrángassa a Faltól az immáron parancsnok Jont, aki igazi Varjúhoz méltóan ellenáll.

Királyvárat és az egész birodalmat immáron Cersei irányítja, természetesen fia, Tommen király nevében, aki tökéletesen manipulálható, és akit a két nő szinte dróton rángat. Cersei ügyes politikai húzással vezeti a Kistanácsot, aminek a tagjai bizony szépen fogynak. Eközben Jamie megérkezik Dorne-ba, és már a partraszállása sem megy simán, de ha tudná, hogy mi várhat rá Oberyn lányai által, akkor talán kétszer is meggondolta volna, hogy hány emberrel az oldalán indul útnak.

tronokharca.s05.e04.3

Miután Jorah leütötte és elkapta Tyriont, magával vonszolja egy ladikba és elindul vele, hogy jóhiszemű ajándékképpen jutalmat kapjon, ám, miután levette Tyrion szája elől a kendőt, a törpe olyan információt adott át, ami miatt a Sernek át kell értékelnie minden tervét. Dany városa korábban sem volt nyugodt, ám a Hárpiák feltűnésével és összehangolt támadásával igazi tűzfészekké változott, és ez már komolyan veszélyezteti a Sárkányok Anyjának hatalmát.

Már nagyon régóta kíváncsi vagyok Dorne-ra, és ugyan most csak egy aprócska szegletét mutatták meg ennek az igen érdekes helynek, már ez a kevés is elengedő volt ahhoz, hogy megkedveljem a helyiek stílusát és életmódját. Ám minden közül mégis Oberyn lánya a leglenyűgözőbbek, akik meg kívánják bosszulni apjuk halálát, és ha már arra járnak, akkor egy háborút is szívesen kirobbantanának – én pedig örömmel venném, ha Dorne sokkal nagyobb szerepet kapna.

tronokharca.s05.e04.2

Kicsit sajnálom Danyt, aki a korábban erős és kemény khaleesiből immáron királynővé vált, és egyúttal el is vesztette egyedi, okos és vezetői jellemvonását is. A Sárkányok Anyja talán gyermekei nélkül nem olyan erős, mint azt hiszi, és makacskodása olyan pusztulást hozhat városára, ami átszabhatja westerosi hódítási terveit is.

Az epizód legmeghatóbb pillanata az az imádnivaló apa-lánya szcéna, ahol a törvényes király, Stannis mesél lányának, Shireenek arról, hogyan is lett beteg, és hogy mindenki tanácsa ellenére miért cselekedett úgy, ahogy. Jó látni, hogy bár Stannis olykor vallási fanatikusként viselkedik, azért még akad hely a szívében olyan fontos dolgoknak is, mint a lánya.

tronokharca.s05.e04.4

A mostani epizód szerencsére kevés szálon futott, és ez pontosan elég lehetett volna egy kiegyensúlyozott részhez, ám a felemás erősségű jelenetek, a feleslegesen túlhúzott szcénák, és a hirtelen berobbanó eszelősen aktív pillanatok rossz tempóban váltották egymást. Pedig szívesen időztem volna még Danyvel, aki most fedezi fel bátyja furcsa szokását, vagy Oberyn lányaival, akik felfednek egy szeletet múltjukból.

Bár kedvelem a Trónok harcát, el kell ismernem hiányosságait, hibáit és csúsztatásait, és sajnos, ez a sorozat már közel sem olyan zseniális mestermű, mint az első két évada.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .