agentsofshield2.20_6

Vegyes érzelmeim vannak ezzel a résszel kapcsolatban, de ez nem is baj, mert azt hiszem, alapból ez volt az alkotók célja.

A sokoviai események után – mikor is ugye legyőzték Ultront –, Coulson végre dőlőre jut Gonzalezzel és tanácsával: Coulson megtartja igazgatói posztját, ám döntéseit a Gonzalez által vezetett testület ellenőrizheti. Eközben Lai Shiben Rainának újabb látomása támad, melyben egy furcsa, faragott kőtömböt lát. Leírásából Gordon ráismer az Inhumanek legendáiból ismert fegyverre, ami az egész fajt elpusztíthatja. Raina látomása alapján elvezeti Gordont arra a helyre, ahol a kőtömböt látta – ami pedig nem más, mint Gonzales hajója. Az Inhumanek nem veszik jó néven, hogy egy ilyen tárgy a S.H.I.E.L.D.-nél van, a S.H.I.E.L.D.-nek pedig az nem tetszik, hogy az Inhumenek betörtek a bázisukra, így hát Coulson úgy dönt, itt az ideje egy találkának közte és az Inhumanek közt. Csakhogy tervét Gonzalez az utolsó pillanatban leszavazza, azzal a felszólalással, hogy Coulson elfogult Skye-jal szemben, majd pedig kijelenti, hogy ő fog találkozni Jiayinggel. Mindeközben pedig fény derül Kara és Ward valódi tervére.

agentsofshield2.20_5

Talán kezdjük azzal, hogy miért is vannak vegyes érzelmeim ezzel az epizóddal kapcsolatban. Tudjátok, általában a legtöbb narráció úgy dolgozik, hogy vannak a jófiúk, meg vannak a rosszfiúk, és ez a kategória egész szépen elkülöníthető. Persze, néha a jók is hibáznak, és néha a rosszak is szimpatikusak, ám mégis tudjuk, kinek is kell szurkolnunk. A legtöbb történet így működik. Még a S.H.I.E.L.D. is így működött az elején – mert hiába húztuk fel magunkat azon, hogy Victoria Hand képes lett volna feláldozni Wardot és Fitzet, azért elfogadtuk, hogy ő ettől függetlenül a jó oldalhoz tartozik.

Mostanra viszont ezt a hozzáállást, ebben a sorozatban el kell felejteni, ki kell dobni az abalkon, és kell rajta menni egy úthengerrel. Itt már senki sem jó vagy rossz, mindenki szürke, és sok sikert ahhoz, hogy kisilabizáld, kinek is akarod lengetni a kis bíztató zászlócskát. Coulson beismerte hibáit, azt, hogy rosszul cselekedett, és ezért most alárendelte magát Gonzalez és a tanács akaratának. Gonzalez azt hiszi, hogy jó nevében cselekszik, de közben rasszista, és attól sem hátrál meg, hogy ártatlanokat öljön, csak mert fél tőlük. Jiaying (róla majd még bővebben) a múltjára hagyatkozva – jogosan – foglal állást a S.H.I.E.L.D., de közben erősen kérdéses, hogy kinek az érdekeit is tartja szem előtt. Ward meg… sóhaj. Ward meg olyan dolgot csinál, amiről szerintem ő is tudja, hogy túllő vele a célon, de egyszerűen nem tud jobbat, meg az az igazság, hogy még jogosan is cselekszik. A listát amúgy még folytathatnám, de helyhiány érdekében inkább nem teszem, rendben?

agentsofshield2.20_4

Szóval Jiaying. Bocsánat, most kiabálni fogok: HÁT NEM MÁR HETEK ÓTA AZT MONDOGATOM, HOGY NEM LEHET MEGBÍZNI EBBEN A NŐBEN?  Köszönöm, kiabálás befejezve. Na, igen, Jiaying – nem azt mondom, hogy meglepődtem azon, amit tett. Várható volt, hogy ez a karakter még elő fog valamivel rukkolni, ami nagy szemétség lesz, és ami nagyon fel fogja kavarni a dolgokat. Na, kérem szépen, ez most megtörtént. Ugyanis bármit is mond, Jiaying nem az a vezető, aki mindenáron meg akarja védeni a rábízott embereket, hanem az a fajta, aki a hatalmát arra használja fel – úgy tűnik –, hogy a saját céljait elérje. Most pedig – úgy tűnik – ez a cél a háború.

A múltban már teóriázgattam párszor – egyszer például azt is mondtam, hogy a Diviner lehet, egy Infinity Stone-t rejt, amivel nagyon félrelőttem, de legalább szépen kifejtettem a dolgot –, és most is van egy teóriám, méghozzá a Raina látomásában látott kőtömbbel kapcsolatban. Ugya Gordon és Jiaying azt mondta, hogy az egy fegyver, amivel el lehet pusztítani az Inhumaneket. De mi van, ha nem fegyver, legalábbis nem olyan, mint amilyennek ők állítják?

agentsofshield2.20_3

A képregényekben van egy történetív, ahol valaki a Terrigen párát megpróbálta egy bombával a Föld atmoszférájába juttatni, hogy így az az egész bolygón szétterüljön, mindenkire hatást gyakorolva. Mi van, ha ez a fegyver ennek a bombának az MCU-s megfelelője? Adott egy kőtömb, rajta hat Diviner-méretű lyukkal – hát, elméletileg van pont hat Diviner (amiből egyet Jiayingék elméletileg beolvasztottak, de azt most hagyjuk). Tegyük fel, hogy azokba a lyukakba a Divinerek mennek, hogy aztán szétterjesszék a párát. Jiaying a mondákból tudott ennek a létezéséről, viszont nem tudta, hogy hol is van – most viszont tudja: Gonzaleznél. Mi is történne, ha megszerezhetné? Felhasználja, aktiválva minden Inhumant, közben kiirtva az emberiséget – de akkor legalább többet senki sem fenyegetné őket. Borzalmas, tudom, de azok után, amiket ez a nő elszenvedett az emberek keze által, el tudom képzelni, hogy ilyen dologra vetemedne.

Apropó, még egy kis teória, pontosabban inkább elméleti kérdés: mi lenne, ha Coulson találkozna a párával? Mert hát ugye ő tulajdonképpen ember, viszont a GH-325 miatt Kree DNS került a szervezetébe, amivel, tulajdonképpen az egész Inhuman faj indult – miután ők is valaha csak egy tudományos kísérlet voltak. Tehát a Diviner vajon megölné Coulsont, vagy neki is különleges képességeket adna?

agentsofshield2.20_2

Igazából mást nem tudom, mit mondhatnék erről az epizódról spoilerezés nélkül. Sokan, sok mindent hibáztak – Skye-nak is volt, hogy előbb járt a szája, mint az esze, és ezzel kicsit bele is gázol May lelkébe, ám igazából ezért nem tudom annyira elítélni. Szegény lány megragadt két világ közt – ami helyzet, a promóból ítélve, a jövő héten csak fokozódni fog –, össze van zavarodva, és ráadásul a történetnek csak az egyik oldalát ismeri. Bár ez kezd visszatérő probléma lenni a sorozat szereplői közt: nincs rendes kommunikáció, megakad az információ, és ez konfliktushoz vezet – a kémszakma hátrányai…

A Busz múlt heti elvesztését kezdem egy kicsit más fényben látni: még mindig egy korszak lezárását látom benne, viszont a tiszta lap ígéretével. Hiszen ahogy Coulson is mondta, sok borzalmas dolog történt azon a gépen, és a tárgyi bizonyíték elpusztítása lehetőséget ad arra, hogy ezeket a dolgokat a hátunk mögött hagyjuk – és ez talán utat enged majd a megbocsátásnak is. Vagyis továbbra sem vagyok hajlandó egy pillanatra sem elhinni, hogy az eredeti csapat már soha sem fog többé összeállni.

agentsofshield2.20_1

A sok dráma és elkövetett hiba mellett azért jutott pár másodperc néhány kisebb poénra is, amik szépen oldották a hangulatot – ilyen volt például Hunter mesterműve, Koenig Star Wars-os ágynemű, és a drága trió – Coulson, Hunter, Fitz – jelenete az előbbi irodájában, ami gyönyörűen betalált.

A jövő héten jön a duplarészes finálé, ami, nagyon megnyugtató módon – tessék érezni a szarkazmust – az S.O.S. címet kapta. Ennek tudatában, na, meg annak, hogy mi zajlott itt a héten, már előre félek.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .