outlander1.13_1

Rohamosan közeledünk az évadfinálé felé, és éppen ezért rendesen növekednek is tétek, azonban ez a rész így is csak átvezetés, igaz, fájdalmas csattanóval a végén.

Az őrség néhány tagja – azok a férfiak, akik védelmi pénzért cserébe megvédik a skótokat a vöröskabátosoktól – érkezik Lallybroch-ba, akik vezére, tolvajnak nézve Jamie-t, majdnem megöli a ház urát. Jamie életét csakis Jenny gyors hazugságának köszönheti, miszerint ő a nő unokatestvére, aki váratlanul toppant be hozzájuk feleségével pár napja. Az unokatestvér szerepébe kényszerülve Jamie-nek tétlenül kell figyelnie, ahogy az Őrség tagjai felélik a birtok készleteit, testvéréék pedig mindezt eltűrik. Az igazi bajok viszont csak akkor kezdődnek, mikor az Őrséghez csatlakozik Horrocks, az a vöröskabátos dezertőr, aki tudja, Jamie fején vérdíj van – erről azonban hajlandó hallgatni, persze busás ellenjuttatás fejében. Eközben Jennynél beindul a szülés, ráadásul aggodalomra ad okot, hogy a baba farfekvéses.

outlander1.13_4

Megint előkerült az a problémám a sorozattal kapcsolatban, amivel az évad első felében is sokat küzdöttem: jó rész volt, érdekes, szépen felépített, viszont ezen kívül fogalmam sincs, mit írhatnék róla.

Egyfelől persze az alkotók tovább mélyítették vele a korrajzot, és kis bepillantást engedtek az akkori hatalmi viszonyokba és a kialakult ellenségképbe. A Őrség tagjai nem éppen pozitív figurák – a gazdákon élősködnek, híján vannak a moralitásnak, és bár a skótok jótevőinek nevezik magukat, valójában banditák, akik lelkiismeretét nem bántja, ha úgy esik, hogy ki kell rabolniuk egy, éppen a bérleti díjakat beszedő földesurat. Egyedül a vezérük, MacQuarrie (Douglas Henshall) valamirevaló ember, aki, maga is veterán katona lévén, megérti, mekkora szükség van a fegyelemre, és ezért embereit is próbálja valamilyen szinten kordában tartani – nem mellesleg pedig, látszik abból, amit az epizód vége felé Jamie-nek mondott, hogy neki azért van némi becsülete.

outlander1.13_5

Ám mindezek ellenére mégis vannak olyanok, akik szívesen látják az Őrség tagjait. Lallybroch-ban is megoszlanak a vélemények: míg Jenny utálja és féli őket, addig Ian szívesen látja őket, legfőképpen azért, mert végre olyan férfiakkal ihat, akik emberként, nem pedig nyomorultként tekintenek rá.

Horrocks kicsit már más tészta – ő az a személy, akit mindenki eltűr, de nem kedvel. Ír lévén idegen a skótok és az angolok közt is, Horrocks sehová sem tartozik, és sehová sem kíván tartozni – éppen ezért az sem esik nehezére, hogy bármelyik elárulja. Csakis a saját érdekét nézi, azt, hogyan szerezhetne minél több pénzt, és igazából az sem érdekli, hogy ezt miképpen tudja elérni – és éppen ezért néha veszélyes talajra téved, Jamie-t és családját fenyegetve.

outlander1.13_2

Az epizód másik fontos szála a két nő, Claire és Jenny kapcsolatának elmélyedése. Miután a bábaasszony nem tud eljönni az udvarházba, Claire vállalja magára a feladatot, hogy világra segítse Jenny gyermekét, ami, annak farfekvése miatt, nem egyszerű feladat. Jeleneteiket körbelengi a bizonytalanság, a közelgő halál érzete, aminek komor hangulatát valamiképpen a családi történetek – amik mondjuk szintén tragikusak – törik meg, bepillantást engedve Claire-nek Jamie múltjába.

Jenny babája mellett felmerül annak a kérdése is, hogy vajon lesz-e Jamie-nek és Claire-nek közös gyermeke, és a válasz, amit most kapunk, nem túl kecsegtető – viszont remek, érzelmes, romantikus jelenethez vezet, aminek láttán már az elfenekelést is majdnem megbocsátom Jamie-nek. Majdnem. de amúgy senki se keseregjen, itt jelen pillanatban csak a dráma fokozása zajlik, elég beleolvasni a sorozat második kötetének ismertetőjébe, hogy az ember egy kis bepillantást kapjon abba, mi vár még hőseinkre a jövőben.

outlander1.13_3

Jó volt ez a rész, mondjuk nem kiemelkedően, csak éppen azt a színvonalat hozta, amit ettől a sorozattól elvár a néz – volt dráma, konfliktus, némi romantika, és jó sok korrajz. Viszont már csak három epizód van hátra az évadból, ami azt jelenti, hogy durva dolgoknak nézünk elébe.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .