A Gyilkos elmék sikerén felbuzdulva az otthont adó CBS berendelt egy spin-offot, ahol több, az anya sorozatban megismert és megszeretett karakter is feltűnik, miközben díjnyertes és magas kvalitású színészeket szerződtettek az újonchoz. Azonban ez sem volt elég a széria műsoron tartására, hiába a kiváló gárda, az ismerős környezet, a sorozat mégis súlytalannak és gyengének bizonyult.

A Vörös csapat egy, az FBI-hoz tartozó különleges egység, mely közvetlenül az igazgatónak felel, és aminek célja a viselkedéselemzés segítségével kézre keríteni a bűnösöket. A fő profiljuk közé nem csak az áldozat megismerése, hanem az elkövető lelkének feltárása, gondolkodásmódjának megismerése szerepel. A csapat vezetője a korábban évekre eltűnt Sam Cooper (Forest Whitaker), aki különleges tehetséggel lát bele mások fejébe. Munkatársai válogatott emberek: Gina LaSalle (Beau Garrett) terepen szerzett megfigyelőképességével járul hozzá a sikerhez, Mick Rawson (Matt Ryan) angol származású képzett mesterlövész, John Sims (Michael Kelly), vagyis Próféta aki szó szerint belülről ismeri a büntetőintézeteket, míg Beth Griffith (Janeane Garofalo) pedig kockázatelemzőként tevékenykedik. A csoport még nem kellően összeszokott tagokból áll, de a bűnözők elleni tevékenységük összehozza őket. Bűnözők pedig sokan vannak, emberrablók, sorozatgyilkosok, erőszaktevők és elmebetegekkel kel felvenniük a harcot, egy biztonságosabb világért.

Remek ötlet volt a CBS-től, hogy egy újabb sorozatot kért a Gyilkos elmék vonalán, mivel bően van ebben potenciál és kiaknázatlan lehetőség. A casting első osztályú, hiszen Forest Whitaker igazi díjeső után szerződött le, míg Janeane Garofalo az egyik legsokoldalúbb színésznő Hollywoodban. Mégsem sikerült elérnie az áhított sikert a szériának, köszönhetően annak, hogy súlytalan. A történetek kicsit sem mozgatják meg a nézőt, a főszereplőkkel szinte nem lehet azonosulni, mert mindegyiküknek olyan rejtélyes a múltja, ami öt különböző sorozatnak is elég lenne. Hiába Whitaker személye, nem volt megfelelő vezetőnek, így pedig az egész csapat darabokra hullott.

gyilkoselmek.agy.3

A bűnesetek nagyon hasonlónak bizonyulta az eredeti szériáéval, de ez önmagában vajmi kevés, ha a végkifejlet kiszámítható, a csavarokat meg percekkel korábban ki lehet szúrni. A Gyilkos elmék: Alapos gyanú egyértelműen az írókon bukott el, túlságosan majmolták az eredetit, miközben nem törődtek kellőképpen a főszereplők karakterizációjával, így a nagy rejtélyek mellé mindenki egysíkú és élettelen lett.

gyilkoselmek.agy.4

Nem mondom, hogy hiba megnézni a sorozatot, hiszen a maga tizenhárom epizódjával nem kér sok időt, de aki nagy durranást vár, az csalódni fog, nézzen inkább meg egyet az eredeti széria korai epizódjaiból, azok a legjobbak.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .