Nem sokan tarják egy kimagasló horrornak, de az is biztos, hogy nem lehet csak úgy ellapozni a 2001-es Jeepers Creepers, magyarul Aki bújt, aki nem c. film felett. Nem mutat semmi újat, de  a megszokottat úgy tálalja, hogy a nézőt garantáltan odaszögeli az adott vetítő médiumhoz.

Aki bújt6

„Két szem, két ép szem. Ennyivel megelégszem.”

Történetünkben Darry (Justin Long) éppen viszi haza nővérét Trish-t (Gina Philips) a vészes hírű kilences úton, amikor egyszer csak fel nem tűnik egy ósdi, de mégis bizarr módon eleven kocsi, és sofőrje üldözőbe veszi őket. Ezek után fény derül arra, hogy az a személy, aki nem kis fejfájást okozott Trishéknek, nem emberi lény, de nagyon is szereti az embereket – megenni vagy éppen művészeti alkotásokat gyártani belőlük. Ezen tudással a birtokukban azonban mindenki bolondnak tekinti őket, kivéve egy médiumnőt, Jezelle-t (Patricia Belcher), aki többször is figyelmezteti hőseinket a veszélyre – hiszen a lény immár rájuk vadászik.

Aki bújt5

„ The Beatyou? No. Be.Eat.You.”

Nacht für Nacht ist "The Creeper" (Jonathan Breck) auf der Suche nach neuen Opfern.

Hol is kezdjem? Az alapfelállás egyáltalán nem egyedi, de az, ami végül kibontakozik belőle, az több, mint érdekes: a főhősök közül talán Darry az érdekesebb, hiszen ő találkozik először a lénnyel, Creeper-el (Jonathan Breck), és fedi fel valós valós kilétét, és ő is fél jobban, ami később nagyon meghatározó lesz. Trish eleinte eléggé idegesített, de aztán a vége felé egy sokkal szimpatikusabb oldalát mutatta meg a nézőnek – kár, hogy a csúfos véget nem kerülhette el. Kissé furcsa, de alapvetően létalappal rendelkező szereplő volt Jezelle, aki tudott, látott dolgokat, és félt is közben (mert a maga jövőjét nem látta), de felvette a kesztyűt és segített Darryéknek.

Aki bújt4

„Emberként öltözik, de ezzel csak palástolja, hogy nem az.”

Aki bújt3

De persze az abszolút etalon, az maga a Creeper: kevés tőle ijesztőbb tagot tudnék felsorolni horror palettáról, és nem véletlenül vált ikonikus figurává. Nem ember, és az is meglehetősen bizarr, amikor emberi módon cselekszik (pl: zenét hallgat), de ezek a dolgok csak még jobban fokozzák a végjátékban lezajló tettének vérességét. Michael Myers (Halloween) és Freddy (Rémálom az Elm utcában) mellett ő a legkedvesebb horror antagonistám.

Aki bújt2

Én szeretem az egész filmet, úgy ahogy van, mégsem mehetek el az egyetlen és legnagyobb hibája mellett: a Jeepers Creepers sok minden, de nem ijesztő – legalábbis nálam nem ütötte meg a fentebb említett Halloween szintjét. Mindenképpen érdekes és eléggé kettős hangulatot teremt a film, de nem hátborzongatót, bár elismerem, van egy-két jobban sikerült jelenet. Horror fanonak erősen ajánlott, bár azt, hogy mindenki élvezni is fogja, nem tudom garantálni.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Aki bújt, aki nem – Jeepers Creepers (2001)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .