Ismételten eltelt egy hónap, amit akár úgyis lehetne számolni, hogy újabb TimePass Meetup került megrendezésre. Bár a pénteki napunkhoz ezúttal nem volt túl kegyes az időjárás, ami sajnos rányomta a bélyeget a látogatószámra és egy picit a hangulatra – utóbbira azonban nem sokáig.

timepass.m

A rendezvényt ezúttal Varga Zoltán indította, aki a Csillagkapu Cosplay Klub vezetője is egyben, és egy előadást tartott a fő sorozatban, illetve a spin-offokban (vagyis a Csillagkapu, a Csillagkapu: Atlantisz és a Csillagkapu: Univerzum) felbukkant istenségekről, elnevezésük eredtéről, és mitológiai vonatkozásukról. A Goa’uld istenségek ugyanis az egyiptomi mitológiából léptek elő, ám a széria készítői nem csak azt, hanem a kelta, hindu, ógörög és egyéb eredetű felsőbbrendű hatalmak alakjait is felhasználta. Természetesen ez önmagában elvinne egy komplett doktori címet, azonban Zoltán kellő betekintést nyújtott arra, hogy a sorozat rajongói ismételten felidézzék a kultikus neveket, illetve a még most ismerkedők betekintést nyerhessenek ebbe a világba.

Rendhagyó (vagy hagyományteremtő?) módon a második produkció nem előadás volt, hanem egy design center, méghozzá a Star Wars világába tartozó megannyi kultikus kegytárggyal, imádnivaló darabbal, őrület határát súroló kegytárggyal. És egyúttal egy kisebb háttérinfót is előhívott Mészáros Árpád és Seregi Raymund, ahol előbukkantak a bevételi számok, a film kezdése körüli furcsaságok, és ennek az azóta milliók által rajongott világnak az indulási nehézségei.

Ezután Brandon Hackett tartott egy előadást korábbi és frissen kiadott művei ihletésében (Az időutazás napja, és Az időutazás tegnapja), melyben az időutazást fejtegette, a hozzá kapcsolódó elméleti vitákat taglalta, felvetve a temporális irányelveket, problémákat, és a realitás talaján maradva eljátszott a gondolattal, hogy vajon mi történne, ha hirtelen lehetne utazni az időben. A lehetségesség megosztotta a közönséget, és bizony sokan (köztük én is) később is teóriázgattak, hogy vajon mi lenne ha…

Ligeti Hajnalka, mint a jelmezek szakértője ragadott mikrofont és tartott beszámolót a filmhű cosplayek elkészítésének nehézségeiről, és arról, hogy mindent meg lehet oldani, csak egy kis furfang szükséges hozzá – ez utóbbit képekkel és imádnivaló apróbb sztorikkal is illusztrálta, ahol felbukkant Darth Maul, a rohamosztagosok csizmája, és két gyönyörű díszpárna is, ami kisorsolásra került. Mert igen, a programon résztvevők bizony ezúttal is kaptak sorszámot és gazdára talált az említett két párna (könnyeket hullajtott mindenki, aki nem nyerte meg), könyvcsomag, és még három VIP belépő is a július 11-én megrendezésre kerülő nyári MondoConra!

A Meetupot ezúttal ismételten a kerekasztal beszélgetés zárta, ahol az előadók továbbvitték az időutazás problematikáját, és teóriázgattak a jövőről/múltról, a temporális szabályokról, és arról, hogy vajon ki mely korba is térne vissza, akár csak egy kicsit is.

Talán az beszámolómat elolvasva már mindenki rájött, hogy az esős időjárás ereje miért is csak egy röpke ideig nyomta le a résztvevők hangulatát, mert ezen témák alapján, minden geeknek, nerdnek, sci-fisnek, fantasy rajongónak mosolyra húzódik a szája, és valahogy már kevésbé tűnik reálisnak a Művelődési Központ falain túl dúló viharos időjárás.

És ne feledjétek, június harmadik péntekén ismét Meetup!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .