A SeaQuest óta kedvelem azokat a sorozatokat, amikben egy tengeralattjáró van a középpontban, így kapva kaptam az alkalmon, mikor elkezdték sugározni a Last Resortot. Ám a kezdeti fényes felvezetés után elvesztettem rajongásomat, aztán a hitemet is a sorozatban, végül pedig alig vártam, hogy vége legyen az összesen egy évadot, az az tizenhárom epizódot megélt szériának.

lastresort.s01.1

A USS Colorado atom-tengeralattjáró legénysége Pakisztán mellet vesz fel a fedélzetére egy bajba jutott SEAL-es csapatot. Nem sokkal ezután, a kapitány, Marcus Chaplin (Andre Braugher) a másodlagos csatornákon tűzparancsot kap: atomrakétákat kéne kilőnie pakisztáni lakott területekre, ám mikor ezt megtagadja, az első tisztje, Sam Kendal (Scott Speedman) veszi át a USS Colorado parancsnokságát, aki szintúgy megtagadja a parancsot. Ekkor, ismeretlen helyről torpedókat lőnek rájuk, majd később kiderül, hogy bizony saját honfitársaik kaptak parancsot az ő megsemmisítésükre. Ekkor Chaplin kapitány úgy dönt, a közeli Marina szigetre menekül, ahol kijelenti függetlenedésüket az Amerikai Egyesült Államoktól. A döntés mélyen megrengette a legénységet, akik leginkább haza vágytak volna családjukhoz, és legkevésbé sem akartak belecsöppenni egy olyan összeesküvésbe, amely a Fehér Házig terjed.

lastresort.s01.4

Mialatt Chaplin, Kendal és a többiek folytatják renegát életmódjukat, próbálnak helytállni a sziget körüli semleges zóna védelmével, addig az országban maradt Christine Kendalt (Jessy Schram) a kormány vallatja, megfigyeli, és mindent megtesz, hogy az első tiszt feleségét maguk mellé állítsák. Arra azonban nem számítottak, hogy a befolyásos családból származó Kylie Sinclair (Autumn Reeser), a USS Colorado fedélzetén lévő különleges Perszeusz névre hallgató kísérleti katonai álcázó technika fejlesztője a feleség segítségére siet, és ketten együtt kimozdítják az országon belül uralkodó patt helyzetet.

A Last Resort igen erős kezdést tudhat magáénak, in medias res bedobja a nézőt a dolgok sűrűjébe, és a pilotban nem is igazán hagyj felocsúdási időt. Ám amint elfogy a kezdeti lendület, úgy válik egyre értelmetlenebbé és kuszábbá a sorozat, elveszítve azt a komoly katonai rendet és ötletes csavarokat, amiket korábban felmutatott. Az évad második felében már kissé belefáradtak a készítők, így önmagukat ismételve történnek árulások, őszinte megnyilatkozások, és felesleges szerelmi jelenetek.

lastresort.s01.2

A szerelmi szálak, illetve az állandó szerelmi háromszögek a legrosszabb pillanatokban kerültek felszínre, és volt, ahol már a hajamat téptem kínomban, mert a történetet nem vitte előbbre, a karakterhez nem tett hozzá, és bizony a színészek sem tudtak sokszor mit kezdeni a helyzettel. Ugyanakkor a sorozat egyik igazán nagy érdeme, hogy rendkívül erős és érdekes női karaktereket tartalmaz, akik rendkívül komplex jellemmel rendelkeznek, míg, a férfiak laposak, skiccszerűek és élettelenek – furcsa ez egy olyan show-nál, ahol egyértelműen a férfiközönség volt a cél.

Az első évad bőven tartalmazott fillereket, felesleges elnyújtásokat, ezáltal az epizódonkénti minőségi időt max harminc percre tudnám taksálni – kérdem én, mégis hogy a fenébe lehet elrontani egy tengeralattjárós sorozatot? De sajnos a készítőknek sikerült, a végére már pedig olyan kuszává váltak a szálak az állandó megbocsátások, összeesküvések mellett, hogy még nekem is nehezemre esett követnem. Az utolsó epizód kapott egy valamilyen szintű lezárást, ami, csakúgy, mint az első epizód, egyből mindennek a közepébe dobta be a nézőt. Ezért azonban egy kicsit hálás vagyok, mivel a teljesen jogosan elkaszált történet kapott így egy kellemes felhangot.

lastresort.s01.3

A Last Resort nem egy jó sorozat, közel sem, a merész kezdés után belefullad az általánosításokba, a hazafias tettekbe és a felesleges szerelemi szálakba. Kár érte, jó is lehetett volna!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .