Last Resort – A belső ellenség (2012-2013), 1. évad

A SeaQuest óta kedvelem azokat a sorozatokat, amikben egy tengeralattjáró van a középpontban, így kapva kaptam az alkalmon, mikor elkezdték sugározni a Last Resortot. Ám a kezdeti fényes felvezetés után elvesztettem rajongásomat, aztán a hitemet is a sorozatban, végül pedig alig vártam, hogy vége legyen az összesen egy évadot, az az tizenhárom epizódot megélt szériának.

lastresort.s01.1

A USS Colorado atom-tengeralattjáró legénysége Pakisztán mellet vesz fel a fedélzetére egy bajba jutott SEAL-es csapatot. Nem sokkal ezután, a kapitány, Marcus Chaplin (Andre Braugher) a másodlagos csatornákon tűzparancsot kap: atomrakétákat kéne kilőnie pakisztáni lakott területekre, ám mikor ezt megtagadja, az első tisztje, Sam Kendal (Scott Speedman) veszi át a USS Colorado parancsnokságát, aki szintúgy megtagadja a parancsot. Ekkor, ismeretlen helyről torpedókat lőnek rájuk, majd később kiderül, hogy bizony saját honfitársaik kaptak parancsot az ő megsemmisítésükre. Ekkor Chaplin kapitány úgy dönt, a közeli Marina szigetre menekül, ahol kijelenti függetlenedésüket az Amerikai Egyesült Államoktól. A döntés mélyen megrengette a legénységet, akik leginkább haza vágytak volna családjukhoz, és legkevésbé sem akartak belecsöppenni egy olyan összeesküvésbe, amely a Fehér Házig terjed.

lastresort.s01.4

Mialatt Chaplin, Kendal és a többiek folytatják renegát életmódjukat, próbálnak helytállni a sziget körüli semleges zóna védelmével, addig az országban maradt Christine Kendalt (Jessy Schram) a kormány vallatja, megfigyeli, és mindent megtesz, hogy az első tiszt feleségét maguk mellé állítsák. Arra azonban nem számítottak, hogy a befolyásos családból származó Kylie Sinclair (Autumn Reeser), a USS Colorado fedélzetén lévő különleges Perszeusz névre hallgató kísérleti katonai álcázó technika fejlesztője a feleség segítségére siet, és ketten együtt kimozdítják az országon belül uralkodó patt helyzetet.

A Last Resort igen erős kezdést tudhat magáénak, in medias res bedobja a nézőt a dolgok sűrűjébe, és a pilotban nem is igazán hagyj felocsúdási időt. Ám amint elfogy a kezdeti lendület, úgy válik egyre értelmetlenebbé és kuszábbá a sorozat, elveszítve azt a komoly katonai rendet és ötletes csavarokat, amiket korábban felmutatott. Az évad második felében már kissé belefáradtak a készítők, így önmagukat ismételve történnek árulások, őszinte megnyilatkozások, és felesleges szerelmi jelenetek.

lastresort.s01.2

A szerelmi szálak, illetve az állandó szerelmi háromszögek a legrosszabb pillanatokban kerültek felszínre, és volt, ahol már a hajamat téptem kínomban, mert a történetet nem vitte előbbre, a karakterhez nem tett hozzá, és bizony a színészek sem tudtak sokszor mit kezdeni a helyzettel. Ugyanakkor a sorozat egyik igazán nagy érdeme, hogy rendkívül erős és érdekes női karaktereket tartalmaz, akik rendkívül komplex jellemmel rendelkeznek, míg, a férfiak laposak, skiccszerűek és élettelenek – furcsa ez egy olyan show-nál, ahol egyértelműen a férfiközönség volt a cél.

Az első évad bőven tartalmazott fillereket, felesleges elnyújtásokat, ezáltal az epizódonkénti minőségi időt max harminc percre tudnám taksálni – kérdem én, mégis hogy a fenébe lehet elrontani egy tengeralattjárós sorozatot? De sajnos a készítőknek sikerült, a végére már pedig olyan kuszává váltak a szálak az állandó megbocsátások, összeesküvések mellett, hogy még nekem is nehezemre esett követnem. Az utolsó epizód kapott egy valamilyen szintű lezárást, ami, csakúgy, mint az első epizód, egyből mindennek a közepébe dobta be a nézőt. Ezért azonban egy kicsit hálás vagyok, mivel a teljesen jogosan elkaszált történet kapott így egy kellemes felhangot.

lastresort.s01.3

A Last Resort nem egy jó sorozat, közel sem, a merész kezdés után belefullad az általánosításokba, a hazafias tettekbe és a felesleges szerelemi szálakba. Kár érte, jó is lehetett volna!

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.