A Daybreakers azon filmek táborát erősíti, amik remake-ért kiáltanak, ugyanis ez a vámpíros film is olyan, mint mondjuk A pap vagy a Légió: maga a sztori gagyi, ahogy a szereplők is, ám a háttérvilág olyan egyedi és erős, hogy képesek vagyunk újra és újra megnézni a filmet.

daybreakers.2

2019-re az emberiség a korábbi formájában megszűnt létezni, mikor egy ismeretlen betegség a lakosság egy részét vámpírrá változtatta – a többiek átváltozásáról a már vámpírrá váltak gondoskodtak. A szabályok ugyanúgy érvényesek rájuk, mint a mítoszokban: elégnek a napon, nem öregednek többé és nem lesznek betegek, és friss vérre van szükségük az életben maradáshoz. Azonban itt a bökkenő, mivel a friss vér már igencsak hiánycikké vált, hiszen a maradék emberi populáció rejtőzködik, miközben vámpír katonai alakulatok vadásszák őket.

Természetesen a tudomány terén is akadnak, akik az egyre fogyó vérellátmányt kívánják pótolni. Ezen kutatások vezetője, Edward Dalton (Ethan Hawke) szintetikus vért kíván létrehozni, mivel ha egy vámpír nem kap friss vért, akkor a szervezete lebontja önmagát, és a végeredmény nem túl szép látvány – látszatra, mintha vízköpőket kereszteztek volna a strigákkal. Edward főnöke, Charles Bromley (Sam Neil) nagy reményeket fűz a kutatásba, ám azzal nincsen tisztában, hogy Edwardnak esze ágában sem volt vámpírrá válni, és emiatt nem is a kellő erőbedobással dolgozik. Edwardot öccse, Frankie (Michael Dorman) változtatta vámpírrá, aki az embereket vadászó katonai csapatok egyik kiemelt alakja. És mikor fogytán a vér, a vámpírok kivetkőzve önmagukból bárkit megtámadnak, míg Edward képes az önuralomra, de a kérdés az, hogy meddig?

daybreakers.3

Már ebből a leírásból is látszik, hogy a Daybreakers háttérvilága az, ami igazán megfogja az embert. A tudat, hogy pont az általános vámpírizmus lenne az, ami kipusztítaná a kipusztíthatatlan óriási – még sehol nem találkoztam hasonló gondolatmenettel, de ez a problémafelvetés bőven megérne további filmeket, ha nem egy egész sorozatot. Külön piros pont, amiért a főszereplő vámpírt Edwardnak hívják.

Ugyanakkor, ha lehámozzuk a háttérvilágot, akkor a film egésze darabjaira hullik, ugyanis a sztori egy unalomig ismételt, identitászavarral küzdő hős agóniája, akit mindig mások mentenek meg, kivéve az utolsó pillanatban, a katarzis idején. Ethan Hawke nem tudta kellően visszaadni ennek a szerepnek az erejét, bár tény, hogy a film alkotói sem sokat segítettek neki. Sam Neil zsigerből hozza az undok és zsémbes karaktert, de ezt azért nehéz lenne színészi kvalitásnak nevezni. Sajnos ugyanez jellemző az emberi ellenállás fejét alakító William Dafoe-ra is, aki kellően őrült és furcsa, pont, ahogy mindig is hozza a színész a szerepeit. Talán a leginkább pedálozó színészek a kevésbé ismertek, mint Michael Dorman, aki ellenben remekül alakította a dühös vámpírt, akit pusztán a testvéri szeretet hajt.

daybreakers.4

A film hangulata kissé depresszív, közel áll a noir-hoz, ám nem eléggé ásták bele magukat a készítők, így csupán random elemeket emeltek át ebből a keserédes stílusból. Ugyanakkor a film csúcspontja nem maga a végkifejlet, hanem a rabok láncon való kirángatása korábbi helyükről: az apa-lánya kapcsolat felrobbanása, az eszmélés és a korábban identitászavarral küzdő karakter fellélegzése az, méghozzá egy olyan lassú, mégis ütős szcéna keretében, hogy a lélegzetem is elállt.

daybreakers.1

A Daybreakers bizony újraforgatásért kiállt, ahol a készítők jobban megnyomják a sötét és borús hangulatot, hogy aztán a fényt hozó emberekkel egyensúlyozzák azt, és egyúttal lecseréljék a színészi gárdát olyanokra, akik átérzik szerepük súlyát és a válságot, amit a halhatatlanok éreznek az elmúlás kapcsán. De ha kérhetem, Michael Dorman maradjon meg Frankie-ként, hisz olyan jól áll neki a vámpírfog.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Mondj nemet a csillogásra – Daybreakers: A vámpírok kora (2009)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .