Csakis ismételni tudom magam az eheti epizóddal kapcsolatban is: túl sok szereplőre jut túl kevés idő, minden esemény megtörténik, de nem hagynak időt feldolgoznia  nézőknek, hanem bumm, már jön is a következő, így, az ötödik évad vége felé már kezdünk immunisak lenni a csodára.

game.of.thrones.s05e09.2

Havas Jon kemény csatából vezette el a Falhoz a Vadakat, és most, a kapuban derül ki igazán, hogy helyettese megtartja-e a szavát és beengedi őket. A Varjak azonban nehezen bocsátanak meg az évszázados viaskodások után, így a kétség jogos, ám a közeledő ellenség, a Mások, és az élőholtak serege talán elég nagy veszedelmet jelent, hogy elássák a csatabárdot – plusz hála a sok háborúnak Westerosban, lassan emberhiánnyal is fog küzdeni a térség.

A Fekete Vár és Deres között félúton a hidegben megragadva hezitál Stannis, hogy mitévő legyen, feláldozza-e legfontosabb kincsét az Úrnak, ahogy Melissandre javasolta, és ezzel hozzásegítse magát a győzelemhez is? Az apa azonban olyan döntésre jut, ami már nem megengedhető, és állítom, hogy ez a sorozat eddigi legdurvább és legmerészebb húzása – talán ennél a jelenetnél átléptek egy olyan határt, amit sosem kellett volna.

game.of.thrones.s05e09.3

Jamie Dorne-ban próbálja elérni, hogy Myrcellát hazavihesse Királyvárba, és különös módon, erre engedélyt is kap, ám a feltétel az, hogy a herceg fia is jegyesével tart. Azonban a vipera nem alszik, és talán egy nagyobb tervet eszelt ki a három lánnyal, mint azt bárki gondolta volna.

Arya az Arcnélkülieknél teljesít megbízást, ám ismerősre bukkan, és azzal el is felejti küldetése igazi célját, ám megtalálja a magáét. Eközben Dany megnyitja a nagy viadalt Mereenben, aminek nem várt következménye lesz, és a Sárkányok Anyjának bizony az életéért kell küzdenie – amúgy meg jól áll Tyrionnak az új ruha.

game.of.thrones.s05e09.4

Még leírni is sok volt a fontos eseményeket, amik csak ebben az epizódban történtek, és az apróbb mellékszálakra még ki sem tértem, és ez a legnagyobb bajom a sorozattal, hogy annyi minden történik, olyan nagy horderejűek, hogy amint bekövetkezik valami érdekes, már át is siklunk a következőre, hiszen idő van, az új szereplő már várja a maga jelenetét. Különösképpen igaz ez a Dorne-i szcénára: korábban igen megörültem, hogy végre bepillantást nyerhetünk Westeros eme részébe, ám szinte alig mutattak valami, és az is inkább hajaz a szokásos Királyváras adok-kapok játszmára, mintsem egy egyedi és különálló világra.

Stannisszal pedig egy olyan határt lépett át a sorozat, ami már nálam is kiverte a biztosítékot (pedig láttunk már egy-két igazán szörnyű jelenetet). Nem tudom felfogni, hogy miképpen lenne képes valaki ezt tenni, ráadásul egy olyan ember, aki ennyi törődést és szeretetet nyújtott. Talán ez az a pont, ahol már érződik, hogy sok durvaság azért történik, mert itt meg lehet mindent tenni, és nem azért, mert az szükségszerű – bár nem olvastam a könyveket, a második felénél abbahagytam. Az erőszak öncélú, és csupán a megbotránkoztatást szolgálja már, nem pedig valódi eleme a történéseknek.

game.of.thrones.s05e09.1

A viadal kezdetén lévő beszélgetés a fogadásról és a harcosok esélyeiről megint az egyik legjobb volt, és kár, hogy nem kaptak több lehetőséget, mert elnéztem volna még egy kis vitát Dany és újdonsült férje között – Tyrionnak pedig igaza van, mint mindig. A zárójelenet persze megint nagyszerű volt (ezt szerencsére mindig jól csinálják), és egy olyan képsort láthattunk, ami sokat váratott magára, és talán végre beindítja a történetet.

Az utolsó előtti epizód nagyszabású volt, túl sok szereplővel, túl sok nagy eseménnyel, amit nem lehetett kiélvezni, mert már sietni is kellett a következőre – pedig önmagában mindegyik megérte volna, ha megkapja akár az egész epizódot.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .