Stalker (2014-2015), 1. évad

Kicsit felemásra sikeredett pilot után aggódtam a sorozatért, hogy vajon mit tudnak kihozni a zaklatás témájából. Jelentem sosem látott, fordulatos bűneseteket, igazán egyedi nyomozókat, akiknek múltja legalább annyira érdekes, mint személyiségük. Az első évad magával ragadó stílusa, remek karakterei után nehéz szívvel vettem tudomásul a CBS kaszáját, mert ennyire egyedi világot a Gyilkos elmék kezdete óta nem mutatott be krimisorozat.

Jack Larsen (Dylan McDermott) New Yorkból költözött Los Angelesbe, és így átkerült a gyilkosságiaktól a zaklatásos ügyekhez. Azonban a csoport nem örült az újoncnak, Beth Davis hadnagy (Maggie Q), az egység vezetője, távolságtartó és hideg, mint a jégcsap, Ben Caldwell (Victor Rasuk) abban a hittben élt, hogy ő kerülhet feljebb a ranglétrán, így kissé neheztel Jackre, ugyanakkor Janice Lawrence (Mariana Klaveno) kedveskedő Jackkel, ami abból fakad, hogy a nyomozónőnek ilyen a személyisége.

Ugyan a csapattagok az elején nehezen tudnak közösen dolgozni, ám a kemény munka és az együtt töltött idő szép lassan összehozza a négyest, amihez persze hozzájárul az egységet vezető Beth titkának kiderülése is. Amíg a csoporttagok saját, belső ügyükkel is dolgoznak, az élet nem áll meg, és a zaklatók sosem pihennek, ezek a zaklatók olykor nárcisztikusak, szerelmesek, kétségbeesettek, de kivétel nélkül veszélyesek.

A Stalker egyik igazán nagy erősége (a sok közül) a bűnesetek, amik nemcsak érdekesek, hanem olyan váratlan fordulatokat tartalmaznak, hogy a néző csak kapkodja a fejét. A megoldáshoz ugyan használják a technika, illetve a modern bűnügyi felderítési technikákat, ám ezek mellett a logikát és a következtetéseket, sőt még a véletlen lebukást is, így pedig az esetek igazán egyediek és stílusosak. A zaklatási téma ellenére nincs két egyforma, és még csak hasonlónak sem lehet nevezni két külön esetet. Ráadásul az alkotók figyelmet fordítottak a mindkét nemet ért sérelemre, és nem féltek betenni a gyerekeket zaklatókat sem – merész húzás, de ezzel elérték azt a diverzitást, amire a krimisorozatok nagy része nem képes.

A casting első osztályú, a négy főszereplő elég eltérő személyiségekkel rendelkezik, a karakterek élettel teliek, érdekesek, olykor hibáznak, néha rossz napjuk van, máskor pedig kicsattannak az örömtől. Bizonyára mindegyik színésznek igazi kihívást jelentett szerepük, és minden percben látszódott, hogy jól érzik magukat a bőrükben miközben hibátlan alakítást nyújtottak. Személyes kedvencem Janice, akinek humora igazán pezsgő és szarkasztikus, ezt pedig a színésznő remek stílusban adja elő, így pedig a sorozatot is felpezsdíti.

stalker.s01.3

Az átívelő szál komoly drámai fordulatot tartalma, amit Maggie Q remek érzékkel adagolt. A történet feloldása pedig igazán epikusra és katartikusra sikeredett. Ugyan azt hittem, hogy az utána következő epizódok már laposak lesznek, de nagyot tévedtem, és a Beth helyettesítésére behozott Vicki Gregg (Mira Sorvino) végre az a helyettes nyomozó volt, aki nem kelti feleslegesen a feszültséget, és belátja, hogy nem ezen a ponton fog kitörni és magasat dobbantani karrierjében – örök hála, amiért megkíméltek a szokásos régi-új főnök viaskodástól.

stalker.s01.4

A Stalker egy igazán izgalmas és egyedi krimi sorozat, ami képes volt színt vinni a már unalomig nyúzott műfajba (köszi Helyszínelők tízen-húszon évada…), miközben egy lebecsült témával foglalkozott, a kasza pedig abszolúte nem megérdemelt, így most tartsunk egy röpke megemlékezést valami igazán egyedinek, és ha időnk engedi, nézzük meg ismét!

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés:Mintazsaru (2013), 1. évad | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.