Gyilkos elmék (2005-), 2. évad

A Gyilkos elmék igazán a második évadtól kezd el felpörögni, és ehhez nagymértékben hozzájárul, hogy a csapattagok már ismerik egymást, és képesek közösen dolgozni.

gyilkoselmek.s02.1

Az FBI viselkedéselemzési csapata kemény éven van túl: sorozatgyilkosok, gyermekrablás, kínzás és hasonló, válogatott szörnyűségeket kellett látniuk, elemezniük, és a mélyére ásniuk ahhoz, hogy az elkövetők profilját a legpontosabban meghatározhassák. Jason Gideon (Mandy Patinkin), a csapat legtapasztaltabb tagja is kezdte levedleni különc viselkedését, és végre otthonosan mozgott minden munkatársának közelében, ám a végső megmérettetésre nem készült fel.

A csapat technikus-zsenijének, Penelopé Garciának (Kirsten Vangsness) gépére ugyanis betörtek, és megszereztek minden személyes infót a tagokról, többek között Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler) beteg édesanyjának elérhetőségét, vagy éppen Elle Greenaway ügynök (Lola Glaudini)otthoni címét – ez utóbbi majdnem tragédiával végződött, azonban a mély lelki seb, amit okozott, nem múlik el nyomtalanul. A támadó kiléte és célja sokáig rejtve marad, és a csapat csak együttes erővel lesz kész szembeszállni egy olyan súlyos pszichózissal küzdő férfival, mint a Halászkirály.

gyilkoselmek.s02.3

A sokk, amit a támadás okozott mély sebet hagyott minden tagon, de leginkább Elle-en, aki innentől fogva nehezen tudja összeegyeztetni munkáját és magánéletét, arról már nem is beszélve, hogy a pártatlanság és objektivitás szinte már megszűnik a szemében. Elle áldozatként viselkedik, ezt a többiek is látják, és minden igyekezetükkel próbálnak neki segíteni. Azonban a bűnözők nem pihennek, mikor a viselkedéselemzők sebeiket nyalogatják, és gyilkosságok, erőszak és kegyetlenség szegélyezi útjukat, szerte az országban, így a csapatnak ismét fel kell állnia, és megvédenie az ártatlanokat, és megmenteni, akit csak lehet.

A Gyilkos elmék első évada nagyon kemény cliffhangerrel ért véget, aminek lezárása bravúrosra sikeredett, a történetbe brilliánsan és logikusan beleillesztett apróságok fokozatosan adták ki a nagy egészet, ezzel megmutatva, hogy a készítők már jó ideje dolgoztak ezen a történeti szálon. De természetesen nem csak a nagy epizódok ennyire okosak és sokrétűek, hanem a rövidebbek is, személyes kedvencem a sci-fis elemeket tartalmazó Seattle-i, ahol egy regény ihlette a bombaregényeket, és ahol különösen megmutatkozott Derek Morgan ügynök (Shemar Moore) jelleme.

Az évadfináléra, pedig visszatér egy már elfeledett gyilkos, aki alapjaiban rengeti meg a csapatot, és olyan tettet hajt végre, ami átrendezi a szereplőket, jobban, mint azt a második évad közepén távozó karakter tette. A sorozat alkotói a mellékszereplőket sem bízzák a véletlenre és igazán tehetséges színészeket hívnak, olykor a legkisebb szerepre is – némelyek pedig a szokásosnál is jobban kilépnek komfortzónájukból, ezzel megmutatva, hogy nem véletlenül vannak a pályán.

gyilkoselmek.s02.2

A Gyilkos elmék második évaddal indult be igazán, és hiába a személycserék, azok mindegyike nagyon szépen beleilleszkedett a történetbe, okosan és ügyesen emelve a széria színvonalát – a pszichózissal küzdő elkövetőkről már nem is beszélve. Aki jó krimit akar, az bizony a korai Gyilkos elmék évadokkal megtalálja mindent, mi szem szájnak ingere.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés:Gyilkos elmék (2005-), 3. évad | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.