Az idegen civilizációk támadása mindig is foglalkoztatta a filmeseket, ebből pedig olyan remek alkotások születtek, mint a Függetlenség napja vagy a Támad a Mars. A hollywoodi filmgyár azonban sosem áll le: leporolván régi ötleteiket, és új köntösbe csomagolva eladnak mindent mindenkinek, aki csak egy kicsit is vevő az akciófilm-sci-fi keresztezésére – csakhogy ezúttal sikerült nagyon mellé nyúlni!

A Földet idegen és pusztító faj támadja meg, ami nem ismer kegyelmet, és fejlettsége okán nem is lehet velük szembeszállni. Elsőnek a bolygó védelmét morzsolják fel, majd módszerese haladva elpusztítanak minden ellenálló szervezetet. Michael Nantz őrmester (Aaron Eckhart) tengerészgyalogos egysége mindenre felkészült hosszú kiképzése alatt, csak arra nem, ami Los Angeles utcái rájuk vár.

A hősies katonák életüket ontva vetik bele magukat minden küzdelembe, ám az idegenek sokkalta erősebbek nálunk. Visszavonuláskor azonban egy olyan egységbe ütköznek, aminek vezetője, Elena Santos (Michelle Rodriguez) teljesen új haditervet eszel ki: csellel és furfanggal levadászni egyesével az idegeneket, majd megismervén gyenge pontjukat, összehangolt támadást intézni ellenük. A tét óriási: az emberiség vagy megnyeri a harcot, vagy örökre elbukik.

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles alapkoncepciója nem túl combos, de ebből a kevésből bizony nagyon jót ki lehetett volna hozni – ha az a volna ott nem volna. A sci-finek álcázott akciótenger ugyanis lapos, ötlettele és mintha mindezt láttuk volna már korábban, csak éppen különálló filmeken (például bevezetőmben említett két ikonikus alkotásnál is). A történet bőven tartalmaz logikai buktatókat, és az űrlények viselkedése sok esetben nem az értelmet követi, hanem az írói kényelmet juttatja a néző eszébe.

csatalosangeles.4Ha a történet nem is, az akciójelenetek azért magas színvonalat képviselnek, minden felrobban, aminek fel kell, repkednek a golyók, folyik a vér, az űrlények randák, az űrhajók meg vagányak. A kamerakezelés nagyon ügyes, így több szcéna alatt az volt az érzésem, hogy részese vagyok a harcnak – csak aztán jött megint egy történetbeli hiba, vagy éppen egy élettelen beszélgetés és eszembe juttatták, hogy egy nagyon lapos és ötlettelen filmet nézek.

A karakterek megalkotásánál nem sokat bíbelődhettek az alkotók, mert mindegyik egy-egy sztereotípiának felel meg, egysíkúak és gyakorlatilag bárki el is játszhatta volna mondjuk Nantz-ot vagy Santost (utóbbinál Michelle Rodriguez pontosa ugyanazt a színvonalat hozza, mint minden filmjében, bár ez fura mód nekem azért tetszik). Aaron Eckhart tökéletes faarccal tolja végig a majd’ kétórás filmet, és a drámai pillanatokban sem képes valódi érzelmek bemutatására – azért láttunk ennél jóval többet nála.

csatalosangeles.2A Föld inváziója – Csata: Los Angeles alapkoncepciója lehetett volna egy igazán remek film is, a potenciál meg volt benne, csak valamilyen oknál fogva inkább a látványra mentek rá (vagyis az eladhatóságra), nem pedig valódi történetet adtak neki, ezzel pedig elpazaroltak egy igen jó lehetőséget, hogy a huszonegyedik század is megkapja a maga ikonikus alienek versus emberek moziját.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .