Gondolom mindenki emlékszik Az ördögűzőre, amely korának egyik legnagyobb hatású horrofilmje, nos, A rítus ennek az újabb verziója, csak éppen azt a félelmetes és nem-evilági hatást nem sikerült elérnie, de szerepel Sir Anthony Hopkins, és vele máris minden jobb.

aritus.1

Michael Kovak (Colin O’Donoghue) Vatikánba utazik, hogy minél jobban megismerje az egyház ördögűzési álláspontját és technikáit. Michael úgy véli, hogy ezek az esetek nem megszállottságra utalnak, hanem az alanynak komoly pszichiátria betegsége van. Tanulmánya során találkozik Lucas atyával (Sir Anthony Hopkins), aki életét és munkásságát tette fel a gonosz elleni küzdelemre, és az ördögűzés témakörének legnagyobb szakértője. Lucas atya komoly hatással van Michael gondolkodására, és miatta másként kezeli ezeket az eseteket a korábban szkeptikus Kovak. Lucas atya legújabb esete azonban komolyan próbára teszi még a harcedzett atyát is, és az események komolyan elgondolkodtatják Michaelt is, akinek hite kérdőjeleződik meg.

aritus.2

Ahogy a bevezetőmben is említettem, A rítus valójában egy Az ördögűző koppintás, csak a kezdeti szituációt ezúttal az egyháziak oldaláról közelítjük meg, és ebbe kapcsolódik bele a megszállott és családja. A film valójában semmi újat nem képes letenni az asztalra, csak az unalomig ismert frázisokat használja fel, csupán kevesebb durvaságot enged meg magának – így például a klasszikus fejtekergetős jelenetekről is le kell mondanunk. A történet nagyon lassan indul be, ám mikor beindul is inkább döcög, és felesleges kitérőket tesz Lucas atya és Michael életébe, így lehetőség van ugyan a karakterek bemutatására, ám az adott pillanatokban inkább a megszállott egyénről kéne szólnia a jelenetnek.

Sir Athony Hopkins nem tudom mire vállalta el ezt a filmet, mert különösebben nem erőltette meg magát, így egy közepes színészi játékot mutatott fel – bár olykor az volt az érzésem, hogy ő maga is azt elemezgeti, hogy miért is vesz ő ebben részt? Lucas atya bölcs jelleme kicsit sem volt érdekes, inkább csak unalmas, és a karakter semmi komolyabb támogatást nem kapott az írók részéről, hogy komplexebb legyen. Ugyanez vonatkozik Michael Kovakra is, aki még azzal a hátránnyal is rendelkezett, hogy nem egy zseniális színészóriás játszotta, hanem egy könnyen felejthető férfi.

aritus.3

A forgatókönyvírók nem erőltették meg magukat, ugyani a történet több ponton ellentmond egymásnak, illetve kellően nagy hézagokat tartalmaz, amiket csak egy álmos néző nem vehet észre – de gyanítom, hogy még ő is. A sztori fele vagy már korábban is ismert ördögűzős frázisokat tartalmazza, vagy pedig unalmas, művészinek szánt jeleneteket dobd be indokolatlan helyekre. És hogy miért is érdemes megnézni mégis A rítust? Sir Athony Hopkins magyarul beszél benne, vagyis kiejt pár magyar szót, amit a színész megfelelőnek gondolt egy ördögűzés keretei között.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .