tow3

Tanmese a női létről „tizenkettő egy tucat” vígjátéknak álcázva.

Carly (Cameron Diaz) sikeres ügyvédnő, akinek nem éppen kenyere az exkluzivitás, vagy a hosszú távú kapcsolatok – ám új pasija, a tökéletesnek tűnő Mark (Nikolaj Coster-Waldau) miatt még ezt is hajlandó újragondolni. Azonban minden hibája ellenére Carlynak is megvannak a maga határai – az pedig, hogy egy nős pasival randizzon, túlmutat ezeken a határokon. Marknak pedig, mint kiderül, bizony felesége van, a tőle teljesen függő és mit sem sejtő Kate (Leslie Mann). A két nő pedig szembekerül egymással, ám ahelyett, hogy a másiknak esnének, furcsa barátság alakul ki kettejük közt, aminek alapja, hogy mindketten meg akarják leckéztetni Markot – és ezen hadművelet nyomán akadnak rá a férfi harmadik nőjére, a fiatal és kelekótya Amberre (Kate Upton). Ahogy pedig ez a három nő egyre mélyebbre ássa magát Mark mocskos ügyleteiben, kiderül, hogy a férfi nem csak hűtlen, de még a vagyonából is igyekszik kiforgatni Kate-et, amit persze egyikük sem hagyhat.

tow2

Az szeretném leszögezni, hogy annak ellenére, hogy a bevezetőben tanmesének tituláltam a filmet, nem vagyok tőle elájulva. Lényegében ez is csak egy fékig komolyan vett, csajos vígjáték, amiben azért a férfinézők kedvéért villan pár comb meg dekoltázs, a csajok pedig többször jó nagy hülyét csinálnak magukból. A film vége is a jól ismert forgatókönyv alapján íródott, vagyis az égadta világon semmi sincs benne, amire ne számítana a néző.

Erényének tekintem mégis azt, ahogy a mozi bemutatja Kate karakterét. Bár a filmet kvázi Cameron Diaz viszi a hátán, Kate az igazán érdekes karakter, legalábbis számomra – és ezzel egy időben ő a legrémisztőbb is. Hiszen mikor megismerjük, akkor már évek óta Mark alávetettje, akinek a férfin kívül gyakorlatilag nincs élete: gyereke nincs, mert a férfi nem akart; munkája nincs, mert minek; az összes barátját a férjén keresztül ismeri; és így tovább. Így hát Kate teljesen összezuhan, mikor tudomást szerez Mark hűtlenkedéséről, azonban a már lassan Stockholm-szindrómába áthajló kapcsolatuknak hála van, hogy megremeg benne a bosszú iránti vágy, és nem sok híja van, hogy fátylat borít az egészre és visszamegy a férfihez azt hajtogatva, hogy mindez csak egy félreértés, és Mark valójában jó ember.

THE OTHER WOMAN Amber (Kate Upton, left), Carly (Cameron Diaz) and Kate (Leslie Mann) toast their friendship. Ph: Barry Wetcher TM and © 2014 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.

És ez a motívum baromira szíven ütött, hiszen ezer meg ezer ilyen nő létezik a világban, akik olyan kapcsolatban élnek, ahol elnyomják őket, megfosztják őket az identitásuktól, ők mégsem törnek ki, hanem bebeszélik maguknak, hogy ez nekik jó. És ebből a szempontból – ha másikból nem is – büszke vagyok erre a filmre, mert egészen hitelesen bemutatták Kate ez irányú jellemfejlődését, bemutatva, hogy igenis túl lehet lépni az ilyen kapcsolatokon.

De mondom, a filmben minden egyéb klisé, és csak a megszokott, tompított mértékben szórakoztató. Az egyes testi poénokért pedig kifejezetten haragszom, mert 2015-ben – vagyis 2014-ben, mert akkor készült a film – már túl kéne lennünk azon, hogy halálosan viccesnek gondoljuk, hogy valaki összefossa a nadrágját, vagy éppen dühében átsétál egy üvegfalon. Ezek olyan lerágott poénok, amik újkorukban sem voltak viccesek.

tow4

Összességében A csajok bosszúja tökéletes csajos tucatfilm, ami pontosan annyit tud felkínálni, mint kategóriájának 95%-a, se többet, se kevesebbet – ez alól az egyetlen kivétel a Kate által bejárt önismereti ösvény.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .