texasrising_s01e05_pic1

A múltkori cikkem végén kifejeztem a kétségeimet a fináléval kapcsolatban: ha megvolt a nagy csata, a texasiak elfogták a bűnöst, akkor mi maradhat még hátra? Jelentem, nem sok minden, de azt a „szinte semmit” is elnézzük csaknem másfél órán keresztül, még utoljára, mert kíváncsiak vagyunk a lezárásra. A végkifejlet pedig szerintem csak a nagyon szőrszálhasogató nézőket fogja zavarni.

texasrising_s01e05_pic2

Két hónappal a San jacintói győzelem után járunk, mikor is Thomas Rusk (Jeff Fahey), aki Houston (Bill Paxton) egyik magas rangú tanácsosa volt a csatában, valamint Doc Ewing (Darrell Fetty), a katonaorvos felkeresik egykori tábornokukat, és megkérik, hogy térjen vissza Texasba, mert a népnek szüksége van rá. Houston eleinte nem akar menni, ám a két férfinak nagy nehezen sikerül rávennie őt az utazásra. Eközben a rangerök újabb magánakciót szerveznek, hogy kimenekítsék a fogságba esett Emily Westet (Cynthia Addai-Robinson), akivel a mexikóiak árulás miatt nem bánnak éppenséggel kesztyűs kézzel. Houstont Texasba visszaérve elnökké választják, Santa Anna (Olivier Martinez) a Fehér Házban Jackson elnökkel (Kris Kristofferson) békeegyezséget köt, az Alamónál pedig megemlékezést tartanak az elesettekről.

texasrising_s01e05_pic3

Sokak számára felesleges időkitöltésnek tűnhet ez az utolsó epizód, mivel ebből ki lehetett volna vágni a felesleges jeleneteket, a többit besűríteni, és bedobni a negyedik rész végére, nem pedig így elhúzni – és teljesen megértem ezt a gondolatmenetet. Viszont engem annak ellenére, hogy nem vagyok túlságosan oda a westernért, annyira magába szippantott ez a világ, hogy igazából még napokon keresztül el tudtam volna nézni, hogyan zajlanak a texasiak mindennapjai a köztársaság kikiáltása után. Aztán „felesleges” szcénák legtöbbje olyan szívmelengető volt – Deaf (Jeffrey Dean Morgan) utolsó pillanatai, a rangerök beszélgetése a kocsmában, Kit (Trevor Donovan) és Rebecca (Molly McMichael) búcsúja mind-mind olyan momentumok voltak, amik ugyan magához a cselekményhez nem tettek hozzá túl sokat, a karakterek történetéhez és fejlődéséhez igen, és többnyire rendkívül érzelmes percek voltak ezek.

texasrising_s01e05_pic4

Külön kiemelném Jack Hays (Max Thieriot) és Bigfoot Wallace (Robert Baker) sztoriját: a két fiatal srác totál zöldfülűként vette a fejébe, hogy ők majd csatlakoznak Houston seregéhez, ám mivel folyamatosan kalamajkába keveredtek, csak akkor érkeztek meg, mikor már a háborúnak majdnem vége lett. A csaták után rangerré akartak válni, ám a széria elejéhez képest a negyedik epizódra, valamint a fináléra már fel is nőttek a feladathoz. Imádtam a buzgóságukat, a már-már gyermeki kíváncsiságukat, a kezdeti bénázásaikat, ám a későbbi ügyes kard- és fegyverforgatásukat még inkább.

texasrising_s01e05_pic5

Ugyan az elején azt mondtam, hogy a Texas Rising csak picit lóg ki a sorból a többi western mellett, már akkor is pozitív értelemben tekintettem másnak ezt a sorozatot. Az utóbbi két-három részre viszont már egészen a szívemhez nőtt a helyszín, a cél, valamint a szereplők is. Lesz azonban folytatás, ami a Comanche Wars címet viseli – a megjelenési dátum egyelőre nem tisztázott, de az biztos, hogy nézni fogom.

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .