A sorozat ebben az évadban kezdett igazán véressé és brutálissá fordulni, ehhez pedig két nagyszerű színészt, Michael C Hallt és Tim Curryt hívták segítségül az alkotók – azonban pont ez a változás tolja el a Gyilkos elméket egy olyan irányba, ahonnan talán nincs visszaút.

criminalminds.s05.2

Hotch-ot (Thomas Gibson) megtámadja a Kaszás nevű sorozatgyilkos, akinek mániája lett a férfi, és annak családja, így Haley (Meredith Monroe) és Jack (Cade Owens) élete is veszélybe kerül. A BAU, vagyis Prentiss (Paget Brewster), Rossi (Joe Mantegna), Morgan (Shemar Moore), Reed (Matthew Gray Gubler), JJ (A. J. Cook), és Garcia (Kirsten Vangsness) erejükön felül teljesítve próbálják meg megmenteni őket, miközben mind az FBI vezetősége, mind a helyiek kissé gáncsolják őket.

Amíg Hotch saját lelkével vívódik, az élet nem állhat meg, így a csapat tagjai visszatérnek munkájukhoz, míg a férfinak jelenése van az FBI vezetőjénél, Straussnál (Jayne Atkinson), aki komoly kérdéseket tesz fel a támadással kapcsolatban, és durva módon tépi fel a sebeket – ám a nőnek korántsem a fájdalom a célja. Rossi múltjának egy darabkája is megvilágosodni látszik, és az ok, amiért visszatért a viselkedéselemzőkhöz is végre mindenki számára érthető lesz, egyúttal pedig megmutatja, hogy miért is több ő egy gazdag ficsúrnál.

criminalminds.s05.4

A Gyilkos elmék az ötödik évadban válik igazán brutálissá, és ezt mi sem jelzi jobban, mint a Hotch-csal és családjával történtek – nem hittem volna, hogy meglépnek ilyet az alkotók, és még mindig nem vagyok benne biztos, hogy jó döntés volt, emellett logikailag is bele lehet kötni rendesen. A korábban inkább a zsigeri félelemre és ösztönökre ható sorozat most már teljes valójában megmutatta a véres részleteket, és szinte semmit sem hagyott a néző képzeletére – sajnos.

Rossi hátrésztorijának olyan érzete van, mintha utólag találták volna ki az alkotók, de ennek ellenére tökéletesen beleillet a férfi jellemébe, stílusába, és az ügy is kellően megrázó volt, hogy hitelesen mérföldkőnek számítson a viselkedéselemző életében.

criminalminds.s05.1

Hotch és a csapat kikérdezése érdekes epizódnak bizonyult, ami egyszerre volt flashback, ugyanakkor az eseményeket teljesen új kontextusba tudta helyezni, és bár eleinte töltelékepizódnak gondoltam, hamar beláttam, hogy szükség van a visszaemlékezésre, hiszen a Hotch elleni támadás vízválasztó pontnak tekinthető a sorozat történetében.

Az ötödik évadban felbukkan egy új viselkedéselemző egység, melynek vezetője a szinte már látnoki képességekkel bíró Samuel Cooper (Forest Whitaker), aki megbocsátó és mindenhol értelmet kereső jellemével igazán egyedi FBI ügynök, csapatának tagjai nem különben, akik között van volt elítélt, rendőr, és természetesen a mindent megtaláló Penelopé Garcia is segíti őket. A Gyilkos elmék: Alapos gyanú azonban csak egy évadot élt meg, és azt kell mondanom, hogy nem véletlenül – de ez már egy másik beszámoló kezdete lesz.

criminalminds.s05.3

A már megszokott módon az évad ismét cliffhangerrel ért véget, ám a korábbiakhoz képest nem éreztem azt az őrjítő vágyat, hogy lássam a folytatást, valami elkezdet félresiklani a Gyilkos elmékben – pedig micsoda gyilkossal is akadtak össze! –, és ez évről-évre látványosabbá válik.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .