Ház a kísértet-hegyen. Nem annyira meghökkentő vagy újító, már a cím sem, ennek ellenére egy egész érdekesen megalkotott, morbid jelenetekben nem szűkölködő horror, amiben Marilyn Manson énekli nekünk a Sweet dreams.

Ház a kísértet5

A film kezdetén kapunk egy kis múltba tekintést, ahol egy elmegyógyintézet betegei fellázadnak, és végeznek a bent lévő gondozókkal, és a főorvossal, Dr. Vannacuttal (Jeffrey Combs)– ám ezzel saját maguk is megásták bent a sírjukat. Évtizedekkel később a milliomos Stephen Price (Geoffrey Rush) felesége hirtelen nagyon izgatónak találja a helyet, és ott tervez egy bulit, ahova, hát kicsit sem azok az emberek érkeznek, akiket várt. Mint az később kiderül a vendégek semmilyen kapcsolatban nem állnak, sem egymással, sem a vendéglátójukkal.  A hely legendáját is egyedül csak a félős Pritchett (Chris Kattan) ismeri, és ő is akar elsőnek távozni. Ám ezt nem mindenki nézi jó szemmel….

Ház a kísértet6

A film eredetije, ami meglepően régi (1959) is hasonló sémával dolgozik, mint negyven évvel későbbi utóda. Adott az elmegyógyintézet, a titokzatos és meglehetősen unatkozó milliomos, és az öt szerencsétlen, akik mindezen horror elszenvedői lesznek a következő 90 percben. Hadd áruljak el egyből valamit: amikor először láttam a filmet, nem nyerte el a tetszésemet, másodjára sem futott a hideg a hátamon tőle, de több, hasonló típusú filmhez hasonlítva klasszisokkal jobb, mint társai.

Ház a kísértet3

A hangulat és a díszletek remekek, és némiképp a régebbi idők stílusát idézik, a fekete-fehér idővisszaugró részek külön dicséretet érdemelnek – nem úgy, mint a szereplők nagy része. Van itt minden: a hülye liba szerepében tetszelgő Melissa (Bridgette Wilson-Sampras), a volt élsportoló Eddie (Taye Diggs), az első ránézésre semmitmondó orvos Donald (Peter Gallagher), és a szintén semmilyen Jennifer/Sarah (Ali Larter). Akiket imádtam az a mindent fapofával végignéző (a kezdetekben legalábbis) Stephen, és a kissé őrült Pritchett. Ezek ketten messze érdekesebbek, mint a teljes kompánia együttvéve: az egyik egy vérbeli horrormániás és abból élő milliomos, egy gyilkos hajlamoktól hajtott, folyton izgatott feleséggel, aki folyton csalja őt – nem értem miért. A másik meg félős, de jogosan, hiszen ő szinte már első kézből tapasztalta a hely és a benne rekedtek hatalmát, és a film végi tette miatt emelem előtte a kalapomat.

Ház a kísértet2

Mondjuk Eddie-t még annyire megemlíteném, hogy ez a film ugyanazt csinálja, mint a Démonok Éjszakája. A végére érteni fogjátok, hogy miért mondom ezt.

Ház a kísértet7

De, hogy valami negatívumot is felhozzak a filmben: jaj, istenem a szellemek! Én elfogadom  azt, hogy a túlvilág lényei is valamennyire képesek a modern technológia használatára (Lásd: Nem fogadott hívás), de hogy feltörjenek egy rendszert és utána még szabadon trollkodjanak a felhasználó dolgaiban, az már nekem kicsit túlontúl is furcsa.

Ház a kísértet1

Mindezek ellenére csak a szokásos, apróbb dolgokon bírtam felhúzni a szemöldököm filmnézés közben, és így azt is tudom mondani, hogy a Ház a kísértet-hegyen egy meglepően jó film – de ez csak az első. A folytatásnak titulált förmedvényről inkább nem is mondok semmit, mert abba olyan is lenne, amit kicsiknek nem kéne olvasniuk.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Boldog szülinapot baby! – Ház a kísértet-hegyen (1999)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .