Régóta mondom, hogy a Fox az egyike a leginnovatívabb csatornáknak, de valahogy az elején akkora sikert várnak el mindig, hogy ha az nem következik be, elvesztik a hitüket és kaszálnak. Nos, a Túsztárgyalók kivétel ez alól, mert bár az alapszituáció jót ígér, a hibás színészválogatás és lapos történetvezetés miatt valóban megérdemelte a csatorna ítéletét. Egy krimi a sok közül, ami nem tudott kilépni a szürkeségből.

Standoff.s01.1

A középpontban az FBI válságkezelő egysége áll, akik az esetek nagy részében túszok kiszabadításával, tárgyalással foglalkoznak. A csapat feje Cheryl Carrera (Gina Torres), aki korábban helyettes kerületi ügyészként tevékenykedett, így tisztában van a joggal és az annak korlátaival is. Két legjobb embere, Emily Lehman (Rosemarie DeWitt) és Matt Flannery (Ron Livingston), akik korábban mindketten nyomozók voltak, így kellően hozzá vannak szokva a terephez, rendelkeznek komplex látásmóddal és komoly szakmai tudással.

A párossal azonban van egy kis gond: szeretők. Ezt igyekeznek titokban tartani, illetve lavírozni a munka és a személyes kapcsolat között, de egy alá- fölé rendelt szerepben ez nem mindig könnyű. Carrera azonban segítségükre van, azonban óva inti is beosztottjait, hiszen ha ez a viszony a munka rovására megy, akkor neki kell rendet tennie. Emily és Matt olykor nagyon is jól elboldogul, azonban akad néhány olyan eset, amely felkavarja személyes viszonyukat is.

A sorozat egy érdekes egységet követ nyomon, a túsztárgyalók életéről korábban még nem számolt be egyetlen krimi sem, és egy ilyen munkakör remek alapot adhat egy igazán ütős storyhoz. A tárgyalás olykor egy igen kényes folyamat, hiszen néha a kimondott szónak kevesebb értéke van, mint a gesztusnak, vagy éppen nem sakktáblaként kell gondolni a következő lépésekre, hanem pókerjátszmaként, ahol blöffölni kell, és minden megmentett élet egy újabb győzelem.

Standoff.s01.3

Az alapötlet érdekessége vitathatatlan, azonban a kidolgozottsága már egészen más tészta. Az esetek unalomig nyomott klisék, ahol nem igazán akad semmiféle kiszámíthatatlanság vagy csavar, az első perctől az utolsóig ki lehet találni az eseményeket, illetve minden szereplő reakcióját is. A másik fő oka a sorozat bukásának a casting. A két főszereplő között annyira működik a kémia, mint a folyton emlegetett Alkonyat filmek főszereplő párosánál. Egy pillanatra sem lehet elhinni, hogy Emily vagy Matt fontos a másiknak, de nemcsak romantikus értelemben, hanem szakmai téren is. Gina Torres karaktere, pedig egy az egyben A mentalista korábbi csoportvezetőjéről van koppintva, amit persze a színésznő jól hoz, de mindenki tudja, hogy ennél ő sokkal többre képes.

A Túsztárgyalok felvonultatott minden tipikus hibát, amit egy krimisorozatban el lehet követni: unalmas szituációk, túlzó romantikus szál, amit mindennek alárendelnek, és együtt dolgozni képtelen színészek. A Fox kaszája ezúttal igencsak megérdemelt!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .