Mostanában előszedtünk olyan filmeknek a folytatásait, amik vannak legalább olyan jók, mint neves elődjük. Na, a Visszatérés a Kísértet-hegyre nem lesz egy közülük! Ez a filmszerű képződmény tipikus iskolapéldája annak, hogy hogyan kell az első részt a sárba taposni, majd abból várat építeni.

visszatérés a kísértet hegyre1

Történeti pozitívumnak annyit tudok be, hogy többször is megemlékeznek az első részben történtekről, kezdve azzal, hogy jelenlegi főhősnőnk Ariel (Amanda Righetti) az első rész egyik főszereplőjének, Sarah-nak a húga. Sarah maga csak szellemként jelenik meg, hiszen ő öngyilkosságot követett el, így vele együtt szállt a sírba Dr. Vannacutt naplójának helye is. Ám ezen tézisek igen erősen megdőlnek, mikor megjelenik egy műkincsvadász, Desmond (Erik Palladino) a bandájával együtt, hogy megleljék a kísértetjárta elmegyógyintézet legmélyén fekvő, megbabonázó hatalommal rendelkező Baphomet szobrot – amihez korábbi fődoki naplója a kulcs.

visszatérés a kísértet hegyre7

Hogy miért is vagyok duplán pipa erre a filmre? Első: a Ház a Kísértet-hegyenben remekül bemutatták mind Vannacutt, mind a páciensek őrületét, de itt ezt az egészet azzal magyarázzák, hogy a szobor kerítette hatalmába Vannacuttot és a dolgozókat. Nem! Ilyen satnya magyarázatot nem lehet elfogadni az első rész homályos, ám mégis konkrét utalásaival szemben.

visszatérés a kísértet hegyre4

Második: míg az előd egy ijesztésben nem szűkölködő, néha tényleg jó csavarokkal rendelkező film, addig ez csak két dologra tudott koncentrálni: a nyálra – példának okáért Ariel és Paul (Tom Riley) az egyik a másikat nagyban letojó, majd csak úgy a hirtelen jött nagy érzelmek! – valamint a gusztustalanságra. Míg az első filmben nem nagyon lehettünk szemtanúi a véresebb csonkításoknak, itt szó szerint premier plánban cincálnak szét egy embert a szemünk láttára – hogy a többi kötelező horrorfétis kielégítéséről már ne is beszéljek.

visszatérés a kísértet hegyre3

Harmadik, és egyben legfontosabb kérdésem: miért kellett már megint elviselhetetlen szereplőket megalkotni?  Arielt én az első öt percben kinyírtam volna, a szobor mániás profot, Hammert (Steven Pacey) is párszor megcirógattam volna egy láncfűrésszel, Desmond meg a műcicája Michelle (Cerina Vincent) meg abszolút elviselhetetlenek. Az egyetlen, akit még úgy ahogy bírtam az Hammer asszisztense, Kyle (Andrew-Lee Potts)  – aki naná, hogy éppen csak a játék idő feléig bírja, mint minden olyan karakter, akit csak egy kicsit is megkedvelek egy horrorban.

visszatérés a kísértet hegyre6

Az egyetlen dolog, amivel kicsit sem lehet panaszom, az a látvány. A múltbéli jelenetek a jelenbe ágyazva remekek, a kivégzések is kellően látványosak, de hogy alig legyen jobb ebben a kategóriában ez a 2007-es film, mint az 1999-es előde – hát erre csak őszinte sajnálattal tudok reagálni.

visszatérés a kísértet hegyre2

Akinek tetszett a Ház a Kísértet-hegyen, és megelégszik ennyivel, az semmiképpen ne nézze meg a második részt, én is megbántam. Csapong, minimálisan törődik csak az első filmmel, és a benne látottakkal – szóval, kötélre vele!

visszatérés a kísértet hegyre5

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Anyám borogass! – Visszatérés a Kísértet-hegyre”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .