Vannak horrorok, amik az ijesztgetésre alapoznak, vannak, amik a meglévő félelmeinkre, de azok a legjobbak, ahol a kettő ötvöződik, és minden apróság pattanásig feszíti a néző idegeit. PoltergeistKopogó szellem pontosan ilyen mestermű, méghozzá Steven Spielberg kezei alól!

poltergeist.4

Steve (Craig T. Nelson) és Dana (Dominique Dunn) Freeling a boldog kertvárosi család mintapéldányai, elismert tagjai a közösségnek, rendes emberek, akik három gyermeket nevelnek. A családi idillbe sötét folt kerül, mikor a legkisebb lány, Carol Anne (Heather O’Rourke) fura lényekről és hangokról beszél, akik a tévében élnek, ám nem sokkal ezután a hangok kiszabadulnak, és minden más elszabadul. A házat pedig nem lehet elhagyni, mert az az erő, amely birtokba vette képes utánanyúlni a családnak, bárhol is járnak. Segítségre kizárólag az ismert parapszichológustól remélhetnek, aki sosem látott eszközökkel veszi fel a harcot.

poltergeist.1

A nyolcvanas évek elején még újítónak számító szellemes történet a műfaj megkerülhetetlen darabja, amit ugyan sok folytatás követett, ám egy sem volt képes ugyanarra a csontig hatoló félelemre, mint az első mozi. Amellett, hogy a PoltergeistKopogó szellem tartalmaz undorító és kifacsart jeleneteket, nem erre tették a hangsúlyt a készítők, hanem a nézők általános félelmeire. Az ismeretlen önmagában is rettegést okoz, hát, még ha egy gyermekét féltő szülő szemei keresztül látjuk, vagy éppen a szüleit kérlelő gyerek által. Ez a történet legnagyobb erőssége, hogy nem csak láttat, hanem éreztet is, és hagyja, a néző maga fedezze fel minden eltemetett fóbiáját.

poltergeist.3

A történet nem sok mozgásteret ad a szereplőknek, ám mindegyikük kellő kreativitással és színészkedéssel hozza a maga karakterét, így hitelessé válnak a néző szemében. Steve Freeling, mint családfő egyszerre óvja családját, ugyanakkor tisztában mindegyikük erejével és helytállásával. Dana pedig igazi nagybetű Anya, aki tisztában van vele, hogy nem kell mindig rajtuk lógni, és ha mozgásteret ad nekik, akkor sokkal okosabbak és erősebbek lesznek – pontosan így tett kamaszlánya esetében, és a végeredmény a bunkón (és igen sztereotipan), és alpárian viselkedő munkásoknak jól be is mutat – ezt a jelenetet számtalanszor visszatekerem, és még mindig felnevetek rajta.

poltergeist.2

A PoltergeistKopogó szellem igazi műfajindító klasszikus, amit nem elég egyszer megnézni, a premier óta eltelt, több mint harminc év alatt semmit sem kopott értékéből – többek között ezért is nézem furcsa szemmel a remake-et –, még mindig képes kiváltani ugyanazt a rettegést, mint az első megtekintés alkalmával. Számtalan koppintás érkezett (pl. a Paranormal Activity), de ezek egyike sem tudta elérni ugyanazt az élményt.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .