Vannak jó kalandfilmek, vannak rosszak, és vannak olyanok, amik a rosszak másolatai, na, a Solomon Kane az utóbbiakhoz tartozik. Az eredetiség hiányát gyenge fordulattal, lapos színészi játékkal, és egyházi blablával fűszerezték az alkotók, a végeredmény pedig egy film lett, amit jobb lett volna kihagyni.

solomonkane.1

Solomon Kane (James Purefoy) egy könyörtelen harcos, egy hajóskapitány, egy kapzsi haramia, aki ezúttal egy ősi kincset nézett ki magának, ám váratlan fordulatként egy ősi démonnal találkozik, aki egyenesen a pokolból szállt fel az ő lelkéért. Solomon bár legyőzi a démont, de a tudat, hogy a lelke pokolra van ítélve, megbolygatja őt, radikálisan szakít eddigi életvitelével és kolostorba vonul. Azonban onnan is el kell jönnie, és szembe kell néznie múltja árnyaival, apjával, és fivérével. Útja során egy kedves család lesz a segítségére, akiket a gonosz végül lemészárol, és az ártatlan lányukat elrabolja. Solomon, hogy mentse lelkét a lány után ered, dacolva minden veszéllyel, ám a végső harc olyan erőket szabadít fel, amire nem számított.

solomonkane.2

Azt már az elején szögezzük le, hogy Solomon Kane karaktere negatív szereplőként van jelen a történetben, az hogy ez mennyire volt szándékos vagy csak így alakult az alkotók részéről, nem tudni. A karakteren az sem segít, hogy folyamatosan a megtéréséről beszél, s arról, hogy ő mennyire önfeláldozó, miközben minden tette abból fakad, hogy a saját lelkét megmentse. Ezért is akarja mindenáron megmenteni a lányt, hiszen ígéretet kapott rá, hogy akkor a lelke megtisztul. Nem azért harcol a rossz ellen, mert az a helyes, vagy, mert kiáll valamiért, csupán saját önző célja vezeti – gyanítom, ha a lány halála által tisztulna meg, akkor eltenné láb alól –, és pont ez az önzőség az, ami kerékkötője mind a szereplőnek, mind a megtisztulásnak.

solomonkane.3

A történet semmi valódi csavart nem tartalmaz, szinte mindegyiket előre ki lehet találni, és így nem igazán van semmi, ami tovább vigye a nézők figyelmét, hiszen ha a sztori gyenge, és a főszereplővel nem lehet azonosulni, akkor nem marad semmi pozitívum. A film látványvilága pontosan ugyanolyan, mint a hasonló korban játszódó filmeké, sejtelmesen sötét vár, latyakos és szürke földek – megspékelve pár nagyon gyenge animációval.

solomonkane.4

Solomon Kane valamiért nagyon fontos az alvilág számára, hiszen hatalmas erőket mozgat meg érte, de erre semmilyen magyarázatot nem ad a történet, miközben logikailag sok buktatóval rendelkezik, így egy idő után egy több sebből vérző állatnak tűnik, ami mikor kileheli a lelkét csak megnyugvást hagy maga után.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .