Nem minden zsaru egyforma – Pancser Police (2010)

Vannak olyan vígjátékok, amik évekkel később is ugyanolyan nevetést váltanak ki belőlünk, mint az első alkalommal, és vannak olyanok, amiken bár jót nevetünk, de különösebben mély nyomot nem hagynak maguk után. Nos, a Pancser Police az utóbbi vígjátékok táborát erősíti, de ez nem jelenti azt, hogy nem egy élvezhető és vicces film.

pancserpolice.1

Danson (Dwayne „The Rock” Johnson) és Highsmith (Samuel L. Jackson) vérbeli kopók, akik messziről kiszagolják a kokaint, lerázzák magukról a lövedékeket, úgy vezetnek, mint egy autóversenyző, és minden nagyszabású akciójuk ugyanazzal végződik: siker, elismerés és a bűnözők kézre kerítése. Ugyanakkor vannak azok a rendőrök, akik tökéletesen biztonságban érzik magukat kényelmes asztaluk mellett, jelentéseket körmölve, és éltetve az előbb említett kollégákat. Hoitz (Mark Wahlberg) és Gamble (Will Ferrel) nyomozók pontosan az utóbbi kategóriába tartoznak, ám mikor a menő rendőrök kikerülnek a képből, számukra is kínálkozik esély arra, hogy megcsillogtassák tudásukat, mg akkor is, ha a maguk furcsa, szokatlan és kissé ijedős módján teszik ezt.

pancserpolice.2

A vicces-zsarus filmek már igencsak az elcsépelt filmes kategóriák közé tartoznak, ám a Pancser Police alkotóinak mégis sikerült üde színfoltokat alkotniuk filmjükkel, ami ugyan nem írja bele magát a filmtörténelembe, azért akad pár ikonikus jelenete, amire később is szívesen emlékszik vissza a néző. A történet a már jól megszokott klisés alapra épül, ám itt a kivitelezés az, ami egyedi. Elsőnek is van két menő rendőrünk, akik kemények, jófejek, de bizony nem rendelkeznek túlságosan magas IQ-val (később ez is okozza vesztüket). Aztán adott még két lúzer zsaru, akik egyáltalán nem azok – különösen Gamble nem, akinek feleségét, Sheilát Eva Mendes alakítja, akit férje folyton szapul, és ő még rá is játszik erre.

pancserpolice.4

A nyomozás, és annak csavarjai nem túl elmések, és ha jobban belegondol az ember, rájön, hogy igazából senkit nem érdekel a bűnözők elfogása, csupán a két lökött ügyeskedéseit és szerencsétlenkedéseit akarja látni, amihez Will Ferrel mellé remek választásnak bizonyult Mark Wahlberg, aki tökéletesen ellensúlyozza az okoskának tűnő Ferrelt. Az akciójelentek hozzák a szokásos minőséget: repkednek a golyók, törnek az autók, és látványosan megy a száguldás, ami a film műfaját tekintve teljesen rendben van, és korrektül kivitelezett munka ez az elkotóktól.

pancserpolice.3

A film teljes mértékben a humorra épít, méghozzá nagyon bölcsen, ezáltal egy könnyed esti szórakozást nyújt mindenkinek. A Pancser Police igazi nagy tanulsága, hogy a célt nem kell mindig ugyanazzal a módszerrel elérni, mint mások, hiszen az egyedi látásmód egyedi megoldásokat szül – és nem kell más, csakhogy helyén legyen a szíved.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..