Gyerekkoromban sok kedves emlékem fűződik Tintin meséihez, és bár a nagyközönség nem fogadta jól a 2011-es animációs változatot, szerintem azért egy hangulatos és bájos filmet sikerült összehoznia Steven Spielbergnek (a baj csupán az, hogy ő tud ennél sokkal jobbat is).

tintin.2

Tintin ifjú újságíró lévén előszeretettel kezd kisebb-nagyobb nyomozásba, és azonnal kiszagolja a lehetséges kalandot, pedig még el sem kezdődik. Hűséges társa Milu, a kis fehér kutyus, aki nem egyszer húzta ki bajból gazdáját. Tintin ezúttal egy lenyűgöző szépségű hajómodellt vásárol, miközben a helyi tolvajnak próbál utánajárni – nem sok szerencsével –, ám az Unikornis különös titkokat rejt, amelynek feltárásához szükségeltetik egy kutyától riadt macska, néhány tolvaj, egy ittas hajóskapitány, elcsent pénztárca, alkalmatlan felügyelők, és egy ősi családi ellentét.

Tintin és Milu ezúttal nagy bajba keverednek, mikor elrabolják őket, ám új barátjuk, a folyton ittas Haddock kapitány, aki ellen fellázadt saját legénysége, és akinek vérében folyik az Unikornis rejtélyének megoldása – már ha hajlandó kijózanodni kicsit. Tintin és barátai rengeteg veszéllyel néznek szembe, ám őket semmi sem riasztja vissza az áhított céltól.

tintin.1

A Tintin kalandjai egy igazán bájos és kellemes film, ami minden korosztály számára tartogat meglepetéseket. Akik a régi rajzfilmsorozat stílusát óhajtják viszontlátni a filmvásznon, azok talán egy kicsit csalódni fognak, hiszen azóta sok évtized telt el, és lássuk be, minden történetnek érdemes olykor megújulnia.

A történet ügyes és logikus, ám kissé kiszámítható a végkifejlet – de azért így is akadtak mozzanatok, amik komoly meglepetést okoztak –, de lássuk be, ha az ember egy hajó nyomába ered, akkor egyértelműen kincsre számít, illetve hatalmas tengeri csatákra. Haddock kapitány visszaemlékezései és azok reflektálása a valódi világra igazán ügyesek, különösen a környezet reakciója az, ami nevetésre késztet bárkit.

tintin.3

A film látványvilága ügyes, az animáció pergő és színes, de meghagyták a szereplők rajzfilmes jellegét is. Ami azonban zavaró, az a végeláthatatlan akciófolyam, amiben Tintin oly’ gyakran belefut – szinte már Michael Bayes magasságokba emelkedtünk, annyi minden robbant fel, tört szét, zuhant le, esett darabjaira. Sokszor nekem is nehezemre esett követnem az akcióorgiát, pedig Transformersen edződött szemem elég jó ebben (ez utoljára a 2014-es Tini nindzsa teknőcöknél nem sikerült). Talán ha egy kicsit visszavesznek ezekből a jelenetekből, és teret engednek a klasszikus nyomozás elemeinek, akkor még élvezetesebbé vált volna a film.

tintin.4

A Tintin kalandjai sajnos nem lett olyan eget rengető, mint Spielberg korábbi rendezései, melyekkel minden korosztályt meg akart nyerni magának, ám ennek ellenére nem szabad lebecsülni, mert egy újabb generációnak mutathatja be sokak kedvencét. Tintin mindig is arra tanította a nézőt, hogy ne féljen az ismeretlentől, és mindig kutasson a válaszok után, és ha ez az animációs film sokakat a régi rajzfilmsorozat felé terel, akkor már megérte az alkotás.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Sodrás földön, vízen, levegőben – Tintin kalandjai (2011)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .