CHUCK -- Pictured: (l-r) Adam Baldwin as Major John Casey, Zachary Levi as Chuck Bartowski, Yvonne Strzechowski as Sarah Walker -- NBC Photo: Mitchell Haaseth

Nagy terveim voltak a nyárra, már ha a sorozatokat nézzük – meg akartam nézni ezt, be akartam darálni azt, újra neki akartam állni amannak. Ebből persze semmi sem lett – szinte csak a Daredevilt néztem végig –, ám most így a vakáció végére nekiestem valaminek, ami már régóta a listámon volt – a Chucknak.

Chuck Bartowski (Zachary Levi) a tipikus lúzer kocka tankönyvi mintapéldánya: miután utolsó évében kirúgták a Stanfordról, most a Buy More nevezetű elektronikai boltban dolgozik, ahol számítógépeket javít; orvos nővérével, Ellie-vel (Sarah Lancaster), és annak szintén orvos, mindenben kiváló pasijával, Devonnal (Ryan McPartlin) – Szuper Kapitánnyal – él együtt. Sci-fi– és játékmániás, az egyetem óta nem volt csaja, és szociális téren annyira suta, hogy még saját születésnapi bulijáról és majdnem megszökik legjobb haverjával, Morgannel (Joshua Gomez). Az élete azonban egy csapás megváltozik, mikor kap egy e-mailt volt egyetemi szobatársától – aki amúgy kirúgatta a Stanfordról, és még a csaját is elszerette –, Bryce Larkintól (Matt Bomer), amit, balszerencséjére, meg is nyit. Balszerencséjére, ugyanis Chucknak fogalma sincs, hogy Bryce azóta a CIA kémje lett, és az üzenetben található csatolmány nem más, mint az NSA szuperszámítógépének, az Intersectnek teljes adatbázisa – benne az ügynökség által összegyűjtött összes titkosított adattal, képekbe kódolva.

chuck1.2

Chuck végignézi ezeket a képsorokat, aminek nyomán a titkok beleívódnak a tudatalattijába – innentől kezdve ő maga lesz az Intersect, és bár a titkokhoz tudatosan nem fér hozzá, elég egy aprócska vizuális inger – egy számsor, egy tetoválás, egy arc – ahhoz, hogy a fájlok bevillanjanak neki. És miután Bryce Larkin belehalt az akcióba, a gép maga pedig elpusztult, Chuck az egyetlen, aki birtokában van ezeknek a titkosított adatoknak, és ő az egyetlen eszköz arra is, hogy az NSA és a CIA közös erővel kiderítse, kinek is dolgozott Larkin, mikor feltörte az Intersectet. Ez viszont azt is jelenti, hogy Chuckot meg kell védeni – kap is hát rögtön két beépített ügynököt maga mellé testőrnek: a szexi – de halálos – Sarah-t (Yvonne Strahovski) a CIA-től, aki a barátnőjének adja ki magát, és a mogorva – és még halálosabb – Casey-t (Adam Baldwin) az NSA-től, aki pedig onnantól kezdve a munkatársa lesz a Buy More-ban.

A legőszintébb dolog, amit erről a sorozatról mondhatok, az, hogy bájos és aranyos, és hogy ennél – legalábbis az első évad – nem is akar több lenni. Komoly, bonyolult kémügyletekre vágysz? Na, akkor ez nem a te szériád. Mert azért lássuk be, hogy már maga ez az Instersect-dolog eléggé hadilábakon áll, és igazából nem nagyon szabad belegondolni, hogy akkor most hogyan is működik ez az egész, hanem egyszerűen csak el kell fogadni, hogy az NSA teljes adatbázisa ott van Chuck fejében, és pont. De aztán erre jönnek rá az epizodikus ügyek, amik meg aztán végképp harmatgyengék – mindegyikben van olyan gyengepont, amire hogyha bevinnénk valami jól irányzott kérdést, akkor az egész ügy szétporladna (arról nem is beszélve, hogy Chuckék szinte minden második esete megkívánja, hogy kicsípjék magukat, és beszivárogjanak valami puccos partira). De ezzel igazából nincs is semmi baj, ezt el kell fogadni, meg kell vele barátkozni, hogy ez a sorozat nem fondorlatos ügyeivel fogja belopni magát a szívünkbe, hanem minden egyéb bájával.

chuck1.3

Történetvezetése amúgy több helyen emlékeztet a Castle-ére: a sorozat fő párosa – Chuck és Sarah románca – itt is nagyjából úgy működik, mint ott – már az első résztől kezdve tiszta sor, hogy ezek ketten egymásnak lettek teremtve, de saját hülyeségük és minden egyéb körülmény miatt elszenvednek pár évadot, mire összejönnének, miközben a néző bőg egy pár sort, meg szeretné egyszer-kétszer megpofozni őket, hogy gyerekek, térjetek már észhez. Ehhez jön még hozzá az, hogy a történet Chuck életének minden aspektusából merít: a kémkedéses főszál mellett minden epizódban bekavar Chuck otthoni élete (itt főleg az dominál, hogyan titkolja nővéréék előtt azt, hogy rászállt a CIA és az NSA), valamint a Buy More-ban zajló események is.

Na, a Buy More is megérdemel egy misét. Gyakorlatilag a bolt összes dolgozója veszélyesen hülye – főleg a két főkolompos, Lester (Vik Sahay) és Jeff (Scott Krinsky) –, akik szent küldetésüknek tekintik, hogy a lehető legkevesebbet dolgozzanak, viszont közben mindenféle idióta versenyt rendezzenek a dolgozók közt (ki meri megenni a pihenő hűtőjében hagyott, ismeretlen eredetű kajákat?), és előszeretettel bámulják a boltba betérő csajokat, ami hozzáállás, főleg, amikor Chuck türelmes apafiguraként próbál rendet tenni köztük, számos humoros helyzethez vezet.

chuck1.1

Nem azt mondom, az évad végére azért már kezdenek kicsit sűrűsödni a dolgok, villanás-szinten bejön egy-két olyan szál, ami később még bekavarhatja a dolgokat, viszont ettől függetlenül az első szezon szimplán bájos és tingli-tangli. Mondjuk azért van egy dolog, amiért haragszom rá, ez pedig a szexizmusa – ugyanis szinte alig van olyan epizódba, amibe nem pakoltak volna indokolatlanul vetkőző, öltöző, fehérneműben és egyéb szexi cuccban feszítő, csinos nőket. És most nem is arról van szó, hogy ezt finoman csinálnák: mondjuk például, ha van egy montázs, amiben Chuck és Sarah éppen készülődik valahová, akkor Chucknál azt mutatják, ahogy a tükör előtt maga elé próbálgatja a vállfán lévő ingeket, Sarah-nál pedig azt, ahogy szexi fehérneműben sminkel (viszont hogy fairek legyünk, azért Szuper Kapitány is vetkőzik néha).

De ettől függetlenül állítom, hogy a Chuck egy nagyon kis aranyos, kedves sorozat, megnyerő karakterekkel és bájos humorral – és éppen elég érdekes, ha nem is túl komoly, ügyekkel ahhoz, hogy izgasson, hová fogunk még eljutni a visszalévő négy szezon alatt.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .