Az Asterix 12 próbája címet viselő mesefilm nyílegyenes példa az olyan típusú mesefilmekre, ami a gyerekeknek is szórakoztató, a felnőttek is könnyen megtalálják benne a nekik az őáltaluk értelmezhető humorforrásokat, és mindemellett egy mesébe remekül beépített társadalmi fricska – legalábbis annak, aki érti.

Asterix  12 próbája6

Bátor Gall harcosaink nagy kihívás előtt állnak. Mivel Caesar hadereje a mágikus csodaszer miatt nem fog rajtuk, így a ravasz uralkodó cselhez folyamodik: elküldi egy emberét, hogy az mérjen rájuk 12 veszélyes s elméletileg kivitelezhetetlen próbát, és ha két bajnokuk sikerrel jár, akkor Róma városa – és vele együtt az egész birodalom az övék lesz. Nem is kell több Asterixnek és Obelixnek, tüstént útra kelnek, hogy aztán nagyokat egyenek, szellemeket riogassanak,hipnotizőrökből csináljanak kísérleti alany – és, hogy úgy alapvetően bolondot csináljanak Caesarból.

Asterix  12 próbája1

Kisebb fejjel nem sok poénját értettem a filmnek: láttam, ahogy a két gall finoman szólva is hülyét csinál mindenkiből, és persze sokszor magukból, de mai fejjel újranézve – a megnőtt szürkeállománnyal a kobakomban  – már sokkal több poént voltam képes megérteni, de a gyerekes bolondságok is ugyanúgy szórakoztattak.

Asterix  12 próbája5

A küldetések – amiket amúgy Herkules 12 próbájához hasonlóan alakítottak ki – egytől egyig egyszerre elképesztő, tanulságos, nem kicsit humoros, és persze jó adag iróniával vannak megfűszerezve. Jó példa erre a gyönyörök szigete próba, ahol bár a legszebb nők a legszebb dolgokkal csábítják galljainkat, mivel főzni, mosni – vagy egyáltalán házimunkát végezni – nem tudnak, így bizony hoppon maradnak. Másik erősen gyomron vágó küldetés az adminisztációs iroda útvesztője, ami nagyon is ismerős lehet szerintem mindenkinek, aki már volt oly balga, hogy betette oda a lábát.

Asterix  12 próbája2

Korképben nem teljesen hűséges (gondoljunk csak a judozó németre), de felbukkannak itt egyiptomiak, perzsák, görögök – és mind egy-egy sztereotípia képviselői, csakúgy mint a rómaiak, vagy mint a gallok.  Annyi baj van ezekkel a poénokkal, hogy a gyerekek hiába nevetnek jót rajta, magát a lényeget csak a felnőttek értik.

Asterix  12 próbája3

Egy 1976-os meséhez mérten a grafika elég régies, de – őszintén megmondva –, ha nem ilyen lenne, nem is nevetnénk rajta annyit. Az zene és a háttérhangok remekek (külön taps a szörny barlangjában lévőkért), és persze a szinkron is hagy némi kívánnivalót maga után, de itt a kort bőven rá lehet fogni.

Asterix  12 próbája4

Aki kisebbként is szerette ezt a filmet, szerintem nézze újra, és ha teheti, akkor lehetőleg egy kisgyerekkel, mert akkor nem csak a film lesz szórakoztató, hanem ahogy az aprólék mulat rajta.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .