A család az család – A Robinson család titka (2007)

Vannak méltatlanul elfeledett Disney filmek, ezt a tábort erősíti A Robinson család titka, amely bájos és könnyed stílusa mögött olyan komoly kérdést feszeget, hogy mi is az igazi család, mivé válhatunk, és hogy egy ember is jobbá teheti a világot.

robinsoncsalad.1

Egy sötét és esős éjjelen kopogás töri meg a csöndet, amit csak Mildred, a Hatodik utcai árvaház igazgatónője hall meg, és meglepetésére a bejárati ajtó előtt egy szőke kisbaba várja. Tizenkét évvel később Lewis még mindig az árvaház lakója, és legújabb interjúja a potenciális szülőkkel nem sül el jól, mivel legújabb találmánya ismételten galibát okoz. Mildred szeretettel és gondoskodással vezeti a fiút, akinek valódi családra lenne szüksége, hogy kiteljesedjen és olykor félresikerülő találmányaival végre nagyot alkosson.

Lewis legújabb találmánya képes kivetíteni az emlékeket az agyból, ezzel a szokatlan szerkezettel pedig be is nevez a tudományos vásárra, ami szabotázs folytán kudarcba torkollik. Ám a frissen felbukkanó időügynök, Wilbur még inkább felkavarja az állóvizet: titokzatos kalapos férfi, időutazás, T-Rex, húsgolyó és megannyi kaland vár Lewsira, meg egy olyan család, amit megérdemel.

robinsoncsalad.2

Sosem értettem, hogy miért nem felkapottabb A Robinson család titka, pedig nemcsak hogy Dsiney, hanem igazi műremek is. A történet szerinti árva fiú legnagyobb vágya a világ jobbá tétele, és valójában az árvaház vezetője ragaszkodik annyira a családhoz, ám egy vigasztalás során felrémlik a fiúban, hogy talán az édesanyja mégis az ő javára döntött, mikor lemondott róla, ennek okán kezdi el megépíteni szerkezetét, amit aztán a gonosz célokkal vezérelt Kalapos ront el.

A filmben valójában nincsen igazi gonosz, csak emberek, akiknek olykor nehéz volt a sorsuk, vagy éppen nem voltak olyan erősek, mint kellett volna. A Kalapos háttértörténete is emberi érzelmekből fakad, amiket a rossz befolyás ki is használ. Tökéletes ellenpélda erre Lewis, aki önmagát becsüli le, míg a környezete mellette áll és támogatja.

robinsoncsalad.3

Robinson család családfáját megalkotni nem egyszerű – én már többször láttam, de még mindig nem értek mindnet –, és mikor nagyapa rángatja végig Lewist a házon, szinte már elveszünk a rokonok, kütyük és szürreális viselkedés kavalkádjában. Ugyanakkor ez a film egyik csúcspontja, hiszen ekkor válik igazán világossá, hogy a családot nem csak a vér kötheti össze, hanem a szenvedély, az értelem és egy kis bogarasság is.

robinsoncsalad.4

Ugyan a történet idővonalába bele lehet kötni, ám akadnak olyan időutazós elméletek, amik szerint az egész jövő-múlt kapcsolat ebben a formában létezhetne, így az egyetlen negatívum is orvosolva lett ebben a csodálatos animációs filmben. A Robinson család titka talán a legigazibb családi film, amit a Disney valaha alkotott, és pont ezért fáj a szívem, hogy csak ilyen kevesen ismerik, mert mindenkinek szüksége van egy olyan történetre, mely megmutatja, hogy igenis van miért, és van kiért küzdeni, csak még nem biztos, hogy rálelt.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.