Vannak méltatlanul elfeledett Disney filmek, ezt a tábort erősíti A Robinson család titka, amely bájos és könnyed stílusa mögött olyan komoly kérdést feszeget, hogy mi is az igazi család, mivé válhatunk, és hogy egy ember is jobbá teheti a világot.

robinsoncsalad.1

Egy sötét és esős éjjelen kopogás töri meg a csöndet, amit csak Mildred, a Hatodik utcai árvaház igazgatónője hall meg, és meglepetésére a bejárati ajtó előtt egy szőke kisbaba várja. Tizenkét évvel később Lewis még mindig az árvaház lakója, és legújabb interjúja a potenciális szülőkkel nem sül el jól, mivel legújabb találmánya ismételten galibát okoz. Mildred szeretettel és gondoskodással vezeti a fiút, akinek valódi családra lenne szüksége, hogy kiteljesedjen és olykor félresikerülő találmányaival végre nagyot alkosson.

Lewis legújabb találmánya képes kivetíteni az emlékeket az agyból, ezzel a szokatlan szerkezettel pedig be is nevez a tudományos vásárra, ami szabotázs folytán kudarcba torkollik. Ám a frissen felbukkanó időügynök, Wilbur még inkább felkavarja az állóvizet: titokzatos kalapos férfi, időutazás, T-Rex, húsgolyó és megannyi kaland vár Lewsira, meg egy olyan család, amit megérdemel.

robinsoncsalad.2

Sosem értettem, hogy miért nem felkapottabb A Robinson család titka, pedig nemcsak hogy Dsiney, hanem igazi műremek is. A történet szerinti árva fiú legnagyobb vágya a világ jobbá tétele, és valójában az árvaház vezetője ragaszkodik annyira a családhoz, ám egy vigasztalás során felrémlik a fiúban, hogy talán az édesanyja mégis az ő javára döntött, mikor lemondott róla, ennek okán kezdi el megépíteni szerkezetét, amit aztán a gonosz célokkal vezérelt Kalapos ront el.

A filmben valójában nincsen igazi gonosz, csak emberek, akiknek olykor nehéz volt a sorsuk, vagy éppen nem voltak olyan erősek, mint kellett volna. A Kalapos háttértörténete is emberi érzelmekből fakad, amiket a rossz befolyás ki is használ. Tökéletes ellenpélda erre Lewis, aki önmagát becsüli le, míg a környezete mellette áll és támogatja.

robinsoncsalad.3

Robinson család családfáját megalkotni nem egyszerű – én már többször láttam, de még mindig nem értek mindnet –, és mikor nagyapa rángatja végig Lewist a házon, szinte már elveszünk a rokonok, kütyük és szürreális viselkedés kavalkádjában. Ugyanakkor ez a film egyik csúcspontja, hiszen ekkor válik igazán világossá, hogy a családot nem csak a vér kötheti össze, hanem a szenvedély, az értelem és egy kis bogarasság is.

robinsoncsalad.4

Ugyan a történet idővonalába bele lehet kötni, ám akadnak olyan időutazós elméletek, amik szerint az egész jövő-múlt kapcsolat ebben a formában létezhetne, így az egyetlen negatívum is orvosolva lett ebben a csodálatos animációs filmben. A Robinson család titka talán a legigazibb családi film, amit a Disney valaha alkotott, és pont ezért fáj a szívem, hogy csak ilyen kevesen ismerik, mert mindenkinek szüksége van egy olyan történetre, mely megmutatja, hogy igenis van miért, és van kiért küzdeni, csak még nem biztos, hogy rálelt.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .