Engem sosem tudott egy sorozat előzni azzal, ha esetleg úgy repkednek benne a csúnya szavak, mint a félévi értesítők – főleg ha szavak mellett (mögött) tartalom is van. Az Aaron McGruder által elkészített Kertvárosi Gettó (angolul a The Boondocks) pedig ezen fricska sorozatok táborát erősíti, de egészen másképpen, mint a megszokott – itt a humor ugyanis tényleg fekete.

Kertvárosi gettó 12

A sorozat a Freeman család – nagypapa és két unoka –, valamint az ők közvetlen baráti körétnek különféle kalandjait követi figyelemmel, gondosan adagolva a kisebb érdekes morzsákat elrejtve a sok gettó duma alá. Már az első részben szembesülünk azzal, hogy a szereplők egytől-egyig az elmebaj teljes skáláján rohangásznak: a két fiú Huey és Riley sok mindent akart, csak azt nem, hogy el kelljen költözniük Chicagoból a nagyapjukhoz, aki egy szint teljesen fehérek lakta elit helyen él – és, aki előszeretettel használja az övét ostorként, ha rendbontásra kerül a sor.

Kertvárosi gettó 14

Közelebbi barátok a Huey viszonylag radikális elveivel teljesen ellentmondó Tom Dubois, valamint annak fehér felesége Sarah, és lányuk Jazmine. Aztán a kötelező őrült Rumli Bátyja részben ellenség – hiszen ő minden feketét utál – de sokszor kölcsönösen kihúzzák egymást Robert papával a bajból. De persze már az első évad sem maradhat ellenségek nélkül legyen az a velejéig gonosz vak öregember, Bűzfösvény, a helyi pénzember Ed Wuncler, és különféle egyrészes gonoszok.

Kertvárosi gettó 17

Maga a legérdekesebb persze a két kissrác Huey és Riley: Huey, mint idősebb testvér mindig figyel öccsére, de ennek valamiért mindig bunyó lesz a vége, amiben öcsikéje veszít. Hát én sem merném egy olyan gyerekkel kötözködni, aki az openingben is úgy néz ki, mint az Afro Samurai főhőse. Huey okos, meglepően érett a korához képest, kiváló harcművész, és bár sokszor ő töltené be a józanság hangját a sorozatban, – vagy nem hallják meg, vagy félreértik. Rileynak egy célja van az életben, mégpedig az, hogy rapper legyen, és ehhez mindent el is követ: sokat lóg a hófehérke létére gettófan Ed Wuncler III-al, graffitizik, az órán nem figyel, és olykor nagy bajba keveredik. Nagyapjuk Robert meg, bár a szíve mélyén egy jó ember, a zsémbes, kapzsi és egyben hiszékeny személyisége sokszor nem erről árulkodik, bár vannak rá jól sikerült kikacsingatások: (amikor megmenti Crystalt a stricijétől a harmadik részben).

Kertvárosi gettó 13

Sokan gondolják egy sorozatról, hogy az első évad még a laza, „belerázódós” kezdés, de itt már az első részben (mikor Huey felakarja fedni az igazságot a fehérek előtt) olyan szinten bedobtak minket a mélyvízbe, hogy még fuldokolni sincs időnk – mert bizony itt koncentrálni kell, nem keveset. Mert itt a humort nem csak a csúnya beszéd jelenti, hanem azok a feketékkel kapcsolatos dolgok is vannak – hiszen végül is erre épül a sorozat – amiket bizonyos ismeret nélkül nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megérteni (pl: A Robert Kelly-per c. rész). Van ott Oprah elrablási kísérlet, fordított diszkrimináció, és kötelező elborzasztó sztereotípia elemek – és ez még csak az első évad.

Kertvárosi gettó 15

Én teljesen megvagyok elégedve ezzel a sorozattal: bár a humorának a jelentősebb részét nem mindenki fogja érteni, ettől függetlenül a Kertvárosi Gettó megér nem csak egy megnézést. Most pedig öveket felcsatolni, hamarosan következik a második évad!

Kertvárosi gettó 16

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Nem mondhatod el a fehéreknek az igazat! – Kertvárosi Gettó 1.évad”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .