Nem kedvelem Tom Cruise-t, ám azt el kell ismernem, ha hajlandó végre kilépni a komoly akciósztár szerepből, akkor bámulatos színészi tettekre képes – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Trópusi vihar, a Mindörökké rock vagy a Kéjjel-nappal.

kejjelnappal.4

Roy Miller (Tom Cruise) a CIA titkos ügynöke, aki megneszelvén társa árulását, az orra elől happolja el az értékes találmányt, amely korlátlan energiával láthatná el a világot. Miller elcsaklizza egy, a reptéren várakozó utas jegyét, ám a kedves alkalmazottak elintézik, June-nak (Cameron Diaz) ne kelljen lekésnie testvére esküvőjét, így felengedik a gépre. Míg June a mosdóban van, Miller kiiktat mindenkit a gépen, ugyanis a pilótáktól kezdve a személyzetik, mindenki ügynök volt és Fitzgerald (Peter Sarsgard) utasítására cselekedtek, aki úgy véli, Miller átállt a rossz oldalra. Millernek azonban már nem csak a találmánnyal kell törődnie, hanem a lány életével is, akit többször üt ki nyugtatók segítségével, mint kéne, mígnem rájön, hogy June valódi szövetségese lehet. A két menekülő szép lassan egységgé kovácsolódik, és a végén már egymást mentik meg a komoly helyzetekben.

kejjelnappal.1

A film ugyan klisékből táplálkozik, és ha jobban belegondolunk, akkor sok olyan jelenettel operál, amit már legalább tucatszor láthattunk más akciófilmekben, ám a Kéjjel-nappal stábja egy pillanatig sem vette komolyan magát vagy a filmet, és így válik a mozi igazán egyedi és üde színfolttá az akciófilmek palettáján. Sodró lendülete elképesztő, szinte egy perc pihenést nem hagy nézőjének a sok akciójelenet, humoros beszólás, vagy a ritkán megjelenő dráma.

June dögös nő, és a sztereotípiákkal szembemenve autószerelő, apja nyomdokain, akit azonban korán elvesztett, így minden tőle telhetőt megtesz, hogy közel érezze magához elvesztett családtagját. Ebben nagy segítségére van húga, aki kvázi az ő ellentéte, a közelgő esküvő pedig átértékelteti June-nal, hogy mit is akar az élettől. Nos, pont ebben a helyzetben találkozik Millerrel, aki elsőnek kihasználja őt, ám valamiért mégis megszólal benne egy hang, hogy vigyázzon a lányra. A korábban gépiesen parancsokat teljesítő és a szeretetet eldobó férfi lelkiismeretévé és érzelemi gócpontjává válik June – tökéletesen kiegészítve egymást.

A két főszereplő, Cameron Diaz és Tom Cruise között tökéletesen működik a kémia, lenyűgöző, hogy ők ketten mennyire jól játszanak együtt, és hogy az általuk megformált két karakter mennyire passzol a másikhoz. Egyértelmű, hogy Cameron viszi a hátán a filmet, és ezt Cruise nem is próbálja elvenni tőle, profi módon játszik a színésznő keze alá – több vígjátékban kéne szerepelnie, mert ebben a műfajban zseniális.

A Kéjjel-nappal csak első látásra hozza a már megszokott akcióvígjátékok stílusát, és fokozatosan mutatja meg, hogy a film több annál, mint aminek elsőre látszik.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .