A régi-új Romero alkotás – A tébolyultak (2010)

Azt már mindenki tudja, hogy ha tehetem, megnézek minden zombis alkotást (na, vajon miért is kezdtem el anno a Walking Deadet?), bár George A. Romero filmjei nem tartoznak a kedvenceim közé, A tébolyultak remake-je egész kellemes szájízt hagyott maga után.

tebolyultak.4

David Dutton (Timothy Olyphant) egy békés kisváros seriffje, ahol általában a legnagyobb felfordulást egy kisebb családi vita, vagy néhány részeg farmer szokta okozni. Ám a város megbolydulni látszik: az egyik mintapolgár puskával a kezében besétál a baseballmeccsre, egyértelműsítve szándékát, hogy márpedig ölni fog ma. David leszedi a férfit, ám ezzel a szokatlan és agresszív cselekedetek nem zárulnak le. Egy másik farmer felgyújtja házát, és vele együtt feleségét és fiát is. David gyorsan összerakja a képletet, hogy a korábban álmos városkájában, Ogden Marsh-ban valami szörnyűség vette kezdetét.

Mire észbe kap, már megjelenik a katonaság és elzárja a helyet – se ki, se be. David és felesége, Judy (Radha Mitchell), a seriff helyettes és még néhányan elindulnak, hogy a vesztegzáron át kitörve elmeneküljenek. Ám az őrület mind inkább elkapja az embereket, és nem lehet tudni, ki a fertőzött, és ki nem az.

A tébolyultak a már jól megszokott zombis klisék mentén halad, ám mégis akadnak benne momentumok, melyek kiemelik a megszokott filmes-mocsárból. Elsőnek is itt van mindjárt a téboly oka: ezúttal nem élőhalottakról beszélünk, hanem betegekről, akik nem félig oszló arccal agyvelőért kiáltva kergetik a jónépet, hanem fegyverrel, vasvillával vagy éppen fifikával próbálnak fertőzni. Ugyan nem vagyok nagy híve a remake-eknek (meg rebootnak és egyéb társaiknak), de el kell ismernem, hogy a modern köntös bizony jót tett a sztorinak, hiszen így még hihetőbbé vált egy ilyenfajta vírus terjedése.

A másik, amiben nagyon jól belenyúltak az alkotók (vagyis ez esetben a casting), az a főszereplő személye. Nem titok, hogy kedvelem Timothy Olyphant és azt a magas minőséget, amit színészként mindig produkál, és ez A tébolyultakban sincsen másként. Mind a hideg profizmus, amivel seriffként megnyilvánul, mind a szerető férj gondoskodása hihető tőle, sőt az igazán nagy és emlékezetes mondatok tőle származnak (kedvencem mikor elég komolyan beszól annak a szomszédjának, aki otthagyja feleségét a városkában).

tebolyultak.2

Sajnos azonban a film sok kihagyott ziccerrel rendelkezik, amit vagy nem vettek észre, vagy nem mertek meglépni a készítők, pedig azzal igazán nagy magasságokba repíthették volna ezt az egyszerre hétköznapi és nem hétköznapi „zombis” filmet. A tébolyultak remek esti szórakozás a horror kedvelőinek, de persze nem ér fel egy igazi Walking Dead epizódhoz.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

1 hozzászólás

  1. Visszajelzés:Vegyél fel mindent! - Holtak Naplója | Watchaholics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.