Sok évre tekint vissza közös múltunk A törvény embere című sorozattal, de egyszer sajnos mindennek vége szakad, még a jó dolgoknak is. Erős jellemek, süvítő golyók, oxy, prédikáció, jelvény, szén és egy stetson kalap – ez a Justified!

justified.s06.1

Ava Crowder (Joelle Carter) csak úgy tudott kiszabadulni a börtönből, ha besúgóvá válik, ám ezzel volt szerelmét, a veszélyes bűnözőt Boyd Crowdert (Walton Goggins) kell elárulnia, miközben a marshali hivatallal az a férfi köti össze, akivel korábban szintén viszonya volt. Rachel Brooks (Erica Tazel), a lexingtoni iroda jelenlegi vezetője hagyta jóvá az akciót, mivel Art Mullen (Nick Searcy), a hivatal vezetője súlyosan megsérült, és aki a több évtizednyi rutinjával és emberismeretével együtt nem engedte volna meg, hogy Raylan Givensnek (Timothy Olyphant) köze legyen ehhez az ügyhöz. Pedig Raylannek pontosan az a szándéka, mint az ügyészi hivatalnak: Boydot egy életre lecsukni, ehhez azonban nem elég egy egyszeri bűncselekmény, a szervezetbűnözés olyan szintjén kell tetten érni Boydot, amivel végre tényleg parkoló pályára küldhetik.

justified.s06.2

Boyd azonban egy igen nagyszabású akcióban vesz részt, ahol a fő feladat meglopni egy korábban Harlanben élő gengsztert, annak is a pizzériába rejtett széfjének tartalmát. Avery Marhkam (Sam Elliott) nem akármilyen bűnöző, aki azért tért vissza a szénporos Kentuckyba, hogy visszaszerezze volt szerelmét, Katherine-t (Mary Steenburgen), ám a férfi még nem sejti sem a rablást, sem annak felbujtóját. A rablás terve szépen haald, ám a bűnözők folyton mozgásban vannak egymáshoz képest, és a helyzetet tovább bonyolítja Ava ügyeskedése, Raylan szaglászása és a szokásos harlani miliő. De vajon ki húzza meg előbb a ravaszt, és ki végzi az úton heverve?

Bevallom kicsit féltem ettől az évadtól, mivel a kezdetek óta követem a sorozatot és fájó szívvel vettem tudomásul, hogy a hatodik egyben a végső évad is. Bár az ötödik évad nem hagyott bennem pozitív képet, ám a hatodik évadot végignézve már másként fest a dolog, mivel akkor készítettek elő az alkotók egy sor olyan döntést, tettet, és végcélt, ami most került bemutatásra.

justified.s06.3

Raylan ezúttal kapott egy igazán nagy dolgot az életébe, amiért érdemes megváltoznia és jól viselkednie, ez pedig a kislánya, aki Art szerint kicsit sem hasonlít rá. Pont ez a cél tette emberségesebbé és egyúttal brutálisabbá a hatodik évadot, hiszen Raylan akkor költözhet Floridába volt felesége és kislánya közelébe, ha segédkezik Boyd elkapásában, ám a két férfi közös múltja csak tovább nehezíti az ügyet.

Az új Ava már a korábbi évadban bejött, ráadásul most végre mellőzték karakterénél az indokolatlan nyafogást, és végre sarkára állt a hölgy, ám ennek meg lesz a maga böjtje. Bayd és Raylan párharca okán sajnos nem maradt sok idő a mellékszereplőkre, és ezt szinte minden évadnál felróttam a készítőknek. De a fináléra való tekintettel sok régi arcot láthattunk ismét, így előkerült Bob (Patton Oswalt) és Loretta (Kaitlyn Dever) is.

justified.s06.5

A sorozat védjegye az eszméletlenül erős párbeszédek, és ezúttal még magasabbra tették a mércét, amit leginkább Raylan és Boyd utolsó beszélgetése mutat meg igazán. A feszültség ezúttal nem csak a lövöldözésekből adódott, hanem a bizonytalanságból is, és ez okos húzás volt az alkotók részéről.

justified.s06.4

Szomorúan veszek búcsút egyik kedvenc krimisorozatomtól, és biztos vagyok benne, hogy sokszor előveszem még, és végigpörgetem minden epizódját, mert a Justified kortalan, pergő és stílusos – ja, és „Take it easy”!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .